Мозамбик: Експедиция в търсене на неизвестното - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мозамбик: Експедиция в търсене на неизвестното
Автор: Мира Янева

На нашата планета все още има места, където никой още не е стъпвал. Там живеят видове, които все още нямат научно име. Там няма прокарани пътеки и малцина са изследователите, които дръзват да тръгнат в търсене на неизвестното.

Това са планинските дъждовни гори в Африка. Възрастта им е над 30 милиона години и са едни от най-древните гори на Земята. Тук буквално човек може да види произходът на видовете, както Дарвин не си е и представял, че може да се види.

Група учени от цял свят са нарекли тези гори Небесните острови (Sky Islands) и от 15 години правят проучвания в Мозамбик, Руанда, Етиопия, Танзания. Досега са открили над 60 нови биологични вида, не е известно колко още загадки за науката се крият там.

Учените се шегуват, че може би ще открият и нещо съвсем неочаквано – като дракон, например. Добре де, някое мъничко, 5-6-сантиметрово драконче.

Експедицията в Мозамбик се провежда от ноември 2013 до януари 2014 г. и е точно като онези от миналото, които сме виждали на черно-белите гравюри. Беззащитният човек в търсене на тайните на природата сред могъщата дъждовна гора. 

За участниците в експедицията това е едновременно трудно и невероятно преживяване. Цялото им пътешествие ще бъде заснето на филм, а какво се случва дотогава, можете да следите на сайта на експедицията тук.

Вижте и видео за експедицията в Мозамбик (на английски):

Sky Islands - The fllm from Prospekt Photographers on Vimeo.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин