Музей Орсе - Как една гара се превърна в световноизвестен музей? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музей Орсе - Как една гара се превърна в световноизвестен музей?
Автор: Peika.bg
Музей Орсе -  Как една гара се превърна в световноизвестен музей?

В продължение на векове Париж е притегателен творчески център. Неговата художествена сцена и музеите процъфтяват, включително и прочутият Музей Орсе (Musée d'Orsay).

Експозициите на музея включват някои от най-изучените и прочути шедьоври в света. Музей Орсе е известен и с архитектурната си история, тъй като първоначално пространството е функционирало като жп гара. Поради тази причина сградата често се счита за "първото" произведение на изкуството в музея.

През 1900 г. железопътната компания Орлеан превръща парцел край река Сена в Париж в Гара Орсе (Gare d'Orsay). Сградата е проектирана от френските архитекти: Емил Бенард, Виктор Лалус и Лусиен Магне. Гарата съчетава красивата Beaux-Arts естетика с най-добрите технологии. Те включват асансьори, ескалатори, рампи за багаж. Дебютът на гарата е планиран да съвпадне с Парижката изложба от 1900 година. Нейната цел е именно да подчертае иновациите и изобретенията, които трансформират света в началото на XX век.

След откриването си Гара Орсе служи като край на железопътните линии от югозападната част на Франция в продължение на почти 40 години. През 1939 г. обаче платформите се оказват твърде къси за новите и по-дълги влакове и постепенно спира да функционира като железопътна гара. През по-голямата част на XX век тя служи като център за приемане на освободени затворници по време на Втората световна война.

Музей Орсе - Как една гара се превърна в световноизвестен музей?

През 1977 г. френското правителство решава да превърне недооцененото пространство в музей. Запазени са: характерният стъклен покрив на сградата, сводестата зала и монументалните часовници, както и цялостното излъчване на гарата. Така през 1986 г. сграда възкръсва за нов живот като Музей Орсе!

Колекцията

От дебюта си музеят е събрал голяма колекция от произведения на изкуството, която обхваща живопис, скулптура, фотография и декоративно изкуство. Изложбеното пространство е разпределено между четирите основни нива на музея.

Изкуството от периода 1848 г. и началото на 1870-те години можете да разгледате на приземния етаж. По-голямата част от музея се намира в съседните галерии.

Музей Орсе - Как една гара се превърна в световноизвестен музей?

Декоративни предмети в стил Арт Нуво са изложени на следващото ниво, както и картини и пастели от Централна и Северна Европа, Англия и САЩ. Акцент в експозицията са творби на австрийския художник Густав Климт и норвежкия художник Едвард Мунк.

Следващият етаж показва работата на пост-импресионистите: Пол Гоген, Винсент Ван Гог, Анри де Тулуз-Лотрек и Пол Сеурат. Този етаж разполага и с тераса, на която можете да видите скулптори от Огюст Роден. Сред най-известните произведения на изкуството в музея са картините на Клод Моне и Едгар Дега ("Малката танцьорка").

Музей Орсе - Как една гара се превърна в световноизвестен музей?

Необикновената сграда, в съчетание с изкуството, превръщат Музей Орсе в един от най-посещаваните музеи в Париж и един от най-известните културни обекти в света!

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин