Музей на Ешер в Хага – да нарисуваш невъзможното - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музей на Ешер в Хага – да нарисуваш невъзможното
Автор: Мария Ангелова
Музей на Ешер в Хага – да нарисуваш невъзможното
Снимка: Escher in het Paleis

Съществува едно място в Хага, където има вероятност да се изгубите някъде между сънищата и илюзиите. Това е музеят на Ешер.

Има вероятност да не сте чували за Мориц Корнелис Ешер, но почти сигурно е, че сте виждали някои от неговите рисунки на невъзможни конструкции, оптически илюзии или безкрайни обекти. В центъра на Хага някогашен кралски дворец е превърнат в музей, посветен на невероятното в изкуството, който ще ви впечатли дори и по принцип да не се изкушавате от художествени галерии.

Биография в пет реда

Като много световни гении, и Ешер е бил лош ученик и е получавал толкова много слаби оценки по рисуване, че се е налагало да повтаря. За разлика от много други гении обаче, той все пак успява да получи признание приживе, макар и към края на живота си (70-те години на миналия век). Освен с оптичните си илюзии, Ешер е известен и с математическите си изследвания,с пътуванията си, вдъхновили много от творбите му (ако сте обикаляли из Италия, ще я видите на много от гравюрите му).

Какво има в музея на Ешер?

В музея ще видите невъзможните конструкции на Ешер - от онези изображения, които трябва да гледаш доста дълго време, докато разбереш какво точно не е наред. Вода, която тече нагоре, никога несвършващи стълбища, лазещи по бюро гущери и още куп неща, които повечето хора не могат да си представят, какво остава да нарисуват. В експозицията има още филм за Ешер, както и стаи с част от оригиналното обзавеждане на двореца, докато той все още се е ползвал от кралското семейство. Съвет: Не пропускайте да забележите полилеите във всяка от стаите! На последния етаж ви очаква интерактивна зала, в която посетителите стават част от оптичните илюзии. Специално за децата има разработена игра с търсене на различни творби и предмети в двореца, за да не скучаят, докато правят първите си стъпки в откриването на изкуството.

Полезна информация: Билетът е 9 евро, има намаления за деца и семейства. Точният адрес на двореца е Lange Voorhout 74, в самия център на Хага. Музеят се нарича Ешер в двореца (Escher in het Paleis). Повече информация ще откриете на сайта на музея тук.

33780

33782

33783

33784

33785

33786

33779

33787

Снимки: Escher in het Pleis и DenHaag.com

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин