Музей на София - очаквайте през май 2014 г. - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музей на София - очаквайте през май 2014 г.

Една от залите на бъдещия музей ще представлява софийска улица от 20-и век

Музеят за история на София се очаква да отвори врати през месец май 2014 г. Музеят ще се намира в сградата на Централна минерална баня, съобщиха от Столична община. За 84-годишната си история музеят е имал сграда само 3 години.

Сградата на Централна минерална баня в София е паметник на културата и изкуството с национално значение. В момента се довършва нейната реставрация, реконструкцията й и адаптирането й за музей на София.
Новият музей ще има общо 12 зали. Една от залите ще представлява софийска улица от 20 век с Мерцедеса на Фердинанд, който е изцяло реставриран, а друга зала ще бъде посветена на Софийската света гора.
Музеят ще бъде интерактивен, ще има симулации. Посетителите ще могат да разгледат музея с аудиогид.

В пространството под покрива ще има зала с мемориален кът на създателите на сградата - арх. Петко Момчилов и арх. Фридрих Грюнангер. Сградата ще предлага и ателиета за творчество на деца.

Във фондовете на музея се съхраняват над 120 000 исторически ценности, чрез които се представя историята на града. Сред тях са много документи, лични вещи и снимки на изтъкнати български държавници като Княз Александър, цар Фердинанд, Стефан Стамболов, Драган Цанков, Константин Стоилов и други; произведения на приложното изкуство с висока художествена и историческа стойности - “Златната каляска” стил Людовик ХVІ, бюрото-подарък от Бисмарк на цар Фердинанд, английския часовник, дар от кралица Виктория; стилни мебели.

Притежание на Софийския исторически музей е и колекцията от акварели на Йосиф Обербауер, в която е запечатан обликът на София по време на Освобождението, вече напълно изчезнал.

Музеят има много икони, стенописи и църковна утвар. В нумизматичния фонд се съхраняват над 17 000 монети и банкноти, някои от които са много ценни и редки. Музеят притежава и най-голямата сбирка от стари фотографии и картички с изгледи от София.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Uchtiviq Los , 03.09.2013 | 13:54
Е, доживяхме го :) време беше да го направят ще има още нещо за гледане в иначе прекрасната ни столица хахаха
Абонирайте се за нашия бюлетин