Музей на бойната слава в Ямбол - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музей на бойната слава в Ямбол
Автор: Peika.bg

Разкази за Ямболския цепелин от Първата световна война, български и германски оръдия от световните войни, възстановки на легендарни битки... От пролетта на 2013 г. в Ямбол можете да се разходите из военната история на България в единствения в страната общински военен музей.

Музеят на бойната слава е разположен в бивш войскови район – т.нар. Пионерни казарми. За вход му служи възстановеният портал – паметник на някогашния 29-и пехотен Ямболски полквъв вида, в който е бил в първите години на миналия век. Полкът се прославя най-вече с участието в превземането на Одринската крепост през 1913 г. по време на Балканската война (1912-1913).

Какво ще видите в музея:

- ще се потопите в историята на легендарния Ямболски цепелин. Той е бил един от двата най-големи немски цепелини, използвани през Първата световна война. Летателният апарат L 59 поставя рекорд за най-продължителен полет от 95 часа и 5 минути. През ноември 1917 г. изминава над 6000 км над Африка, като достига близо до Хартум, столицата на Судан, и се връща обратно в Ямбол.

- легендарното германско противотанково оръдие „Jagdpanzer” L 48 от времето на Втората световна война. Попаднало е в Българската армия като трофей, като от него в света са запазени едва 6 броя.

- германско щурмово оръдие „Sturmgeschutz” III, както и среден танк „Panzer” IV, използвани във Втората световна война.

- катерното оръдие „Круп-Грюзон“, използвано през Първата Световна война, каквито в България има запазени само две, също и купол на танк Т-34 от Втората световна война със 76 мм оръдие.

- особено ценни униформи от периода на Първата и Втора световни войни.

- колекция от ръчно огнестрелно оръжие на Българската армия от войните за освобождение и обединение на България. От пушки „Бердана 1 и 2“, с които са били въоръжени българските опълченци, до образци на пушките „Пибоди-Мартини“, „Мосин-Наган“, „Маузер“, „Малинхер“, включително и трофеи.

- сбирка от картечници „Шпагин“, „МП-40 – Шмайзер“, „Стен“, както и най-разпространените автомати в наши дни автомат „Калашников“.

Сред основните атракции на музея са и ежегодните възстановки на епизоди на военни действия на българската армия във войните от края на XIX и XX век.

Полезна информация: Музеят се намира на ул. „Стара планина” 1, email: yambol.mbs@abv.bg, тел.: 0879 099 710. Работно време:

Зимно работно време 2016 г. (4 януари - 31 март, 1 октомври - 30 декември):

вторник – събота от 08:30 - 12:30 ч. и от 13:00 - 17:00 ч.

Лятно работно време 2016 г. (1 април – 30 септември):

вторник – събота 09:00 - 13:00 ч. и от 14:00 - 18:00 ч.

В почивните дни за музея (неделя и понеделник) се посещава по предварителна заявка по телефона.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин