Музей на градинарството в Лясковец - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музей на градинарството в Лясковец
Автор: Мария Ангелова

Колкото и музеи да сте изгледали, все ще се намери някоя хрумка, която да ви усмихне, да ви изненада и да ви накара да се отправите в непознати посоки. Като например непретенциозният, но интересно подреден Музей на гурбетчийското градинарство и зеленчукопроизводство в град Лясковец.


Зад дългото име се крие една спретната възрожденска къща, която обяснява нагледно интересни факти за градинарството в България.

Смята се, че в района на Лясковец са едни от първите предприемчиви българи, които през 18-и век започват да отглеждат непознатите дотогава зеленчуци, донесени отвъд океана – домати, картофи, патладжани, грах, моркови, чушки, тиквички. Много от местните градинари изнасяли продукцията си или работели в чужбина, пътували из Европа и се връщали оттам с луксозни стоки (част от които можете да видите в музея).

В музея има две зали, интересни предмети има и в двора. Посетителите могат да видят дървен долап за поливане, както и гипсов макет на бахча (някогашна градина), който обяснява кое как и защо се е правило при отглеждането на зеленчуци.

В Музея на градинарството можете също така да дегустирате вино от региона на Лясковец.

Полезна информация: Лясковец се намира на 10 км от Велико Търново. Музеят работи от понеделник до петък от 9 до 14 часа. Входната такса е 2 лв. Музеят се намира в центъра на Лясковец.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин