Музеят Прадо открива изложба с 53 картини за незрящи - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музеят Прадо открива изложба с 53 картини за незрящи
Автор: Peika.bg
Музеят Прадо открива изложба с 53 картини за незрящи
Снимка: Museo de El Prado

Нова експозиция в световноизвестния мадридски музей Прадо ще даде възможност на незрящите да открият някои от най-известните произведения на изкуството чрез ръцете си.

За целта са изработени релефни копия на 53 прочути картини. За направата им е използвана технология за 3D принтиране, благодарение на която незрящите посетители ще могат да усетят с пръстите си текстурата, формите, плътността на щриха. Всяка картина има и аудиогид и информация, написана на Брайловата азбука.

Специално за слепи са направени копия на „Ковачницата на Вулкана“ на Веласкес, „Под чадъра“ на Франсиско Гоя, „Мона Лиза“ на Микеланджело, „Благородник с ръка върху гърдите си“ на Ел Греко, „Натюрморт с артишок, цветя и стъклени съдове“ на Хуан ван дер Амен и други.

31017

Изложбата „Hoy toca el Prado” (“Докосни Прадо“) ще бъде в музея до 28 юни и е с вход свободен за незрящи посетители и техните придружители. Нужно е предварително записване най-късно 15 минути преди началото на обиколките, които са планирани всеки вторник между 11 и 17 часа.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин