Музеят на националното помирение в София - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музеят на националното помирение в София
Автор: Peika.bg
Музеят на националното помирение в София

Музеят на националното помирение е един от най-неизвестните в София.

Той представлява учебен корпус за стрелба и е мястото, на което са разстреляни 55 души, сред които са ген. Владимир Заимов и поетът Никола Вапцаров.

Съдбата на построената през 1932 г. малка жълта сграда в Южния парк, която е на метри от столичния булевард „България”, е илюстрация на историята на страната от 30-те години на ХХ в.

В началото, използвана за разстрели на антифашисти, след това използвана от социалистическата власт, за да героизира жертвите. Макар и паметник на културата, пред 90-те тя за малко да бъде съборена, заради желанието на общинска фирма да строи друга сграда на нейно място.

Днес в по-голямата част от тази малка и опразнена сграда е настанена администрацията на музея, който е филиал на Музея за история на София. През повечето време в Музея на националното помирение няма посетители, тъй като малко хора знаят за съществуването му.

В нея има 3 тунела за стрелба с дължина 100 метра. Два от тях днес се използват със същата цел от общинската охранителна фирма. Средният обаче е изложбена зала, в дъното, на която стърчи метална релса. За нея са били връзвани екзекутираните с разстрел в периода 1942-1944 г., обвинени в антифашизъм.

След ремонт сградата е отворена отново през 2004 г. като Музей на националното помирение. В нея няма много експонати, като се търсят символиката и усещането, което дава историята на мястото.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин