Музеят на солта в Поморие - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музеят на солта в Поморие
Автор: Мария Ангелова

За разлика от днес, в древни времена солта е била рядка и скъпа като злато. За сол се сключвали огромни сделки, използвали я за лекарство или просто като символ на богатство.

Солта

Проучванията сочат, че поморийските солници са съществували тук още преди основаването на града (около в.пр.Хр.) - та до днес.

На брега на Поморийското езеро днес се намира единственият музей на солта в Източна Европа. Тук древната технология за добив на сол чрез слънчево изпарение на морска вода (известна като „анхиалска“ технология) е представена в 20 декара действащи солници, както и в снимки, филми, макети и автентични инструменти. На място ще видите технологичните операции, ще разговаряте с майсторите солари и ще се убедите, че многовековният опит се предава от бащи на синове.

Солниците и Музеят на солта се намират на брега на Поморийското езеро, което е защитена зона. Музеят на солта може да се разглежда и като природонаучен музей, защото в свръхсолените водни басейни, каквито са солниците и езерото, има специфична флора и фауна. Всичко това може да се наблюдава от специално изградените изгледни площадки. Музея е привлекателно място за ценителите на красиви природни пейзажи.  

Калта

Находището на лечебна кал е използвано от векове за оздравителни процедури. На специална дървена рампа посетителите на музея могат да експерементират и кални апликации.

Полезна информация: За да стигнете до музея, влизате в Поморие и още преди да стигнете центъра на града, свивате вляво. Когото и да попитате, ще ви упъти. Работно време: от 15 юни до 15 септември - 8-18 часа (понеделник-петък), 10-18 часа (събота). От 15 септември до 15 юни: 8-16 часа (понеделник-петък). Билет: 3 лв. Деца, учащи, пенсионери – 2 лв. Тел. 0596/25344. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Милка Енева, 13.03.2015 | 12:28
В началото на месец Май 2014 год. с организирана група решихме да посетим музея на солта в Поморие. За наше голямо учудване не бяхме допуснати, тъй като сме нямали заявка и очаквали чужденци. Не разбрахме с какво ще им попречим да разгледат музея!
Абонирайте се за нашия бюлетин