Музеят в Стара Загора – разходка из миналото - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музеят в Стара Загора – разходка из миналото
Автор: Мария Ангелова

Чували сте, че Стара Загора е градът на правите улици. Тук ще разберете защо е така, ще можете да се разходите по автентична римска улица и да си обясните историята както никога досега. Без преувеличение може да се каже, че Историческият музей в Стара Загора е най-модерният в своята категория в България.

Започнал преди повече от 100 години като малка сбирка в училищна стая, днес Регионалният исторически музей е разположен в нова сграда с формата на пясъчен часовник (от 2008 г.) и е побрал всичко, което искате да знаете за Стара Загора, че и много повече.

Обиколката ви из миналото на града започва от праисторията с интересни находки. Например подозирали ли сте, че в праисторически времена са се използвали биберони и можете ли да си представите как са изглеждали? Освен че ще видите откритите в околностите глинени съдове, ще научите и точно как са се правели от подробните схеми на заден план.

Древни оръжия, лампи, медицински инструменти, дрехи, ризници, съдове, монети – всичко в музея е подредено така, че въображението ви само да довърши картината и да ви пренесе в миналото на тези земи.

Няколко стъпала и един етаж по-надолу машината на времето ви отвежда в римската епоха, когато Стара Загора се е наричала Августа Траяна. Основател на града е император Траян, чието име носи и градът. Той се заема сериозно със строителството и благоустрояването му. Близо 2000 години след император Траян по време на строежа на сградата на музея е открита запазена римска улица Cardo Maximus, която вместо да бъде разрушена и подредена зад витрини, е оставена на мястото си. Така всеки посетител на музея днес може да се разходи по автентични римски улични камъни от Августа Траяна на възраст близо 2000 години. Децата се радват да се облекат с дрехи на древни римляни и да разходят сандали по античните камъни. Така можете да сте сигурни, че историята няма да остане само между страниците на учебниците, а ще се запечата ярко в спомените им.

На етажа с по-новата история на Стара Загора ще научите много за живота в района по време на Средновековието, османската власт и Възраждането. Тук са изложени Старозагорският препис на История Славянобългарска, както и екземпляр на първия печатен вечен календар.

Това е и мястото, където можете да видите едно от малкото точни копия на Самарското знаме. Оригиналът на прочулото се при битката при Стара Загора знаме се пази във Военноисторическия музей в София при специални атмосферни условия. Вие обаче ще можете да видите отблизо колко прецизна работа са свършили монахините от Иверския манастир, създавайки една от светините за българите.

Малко по-нататък ще видите план на Стара Загора, както е изглеждала преди опожаряването през 1877 г. След това градът е построен наново, като е планиран по познатия и днес начин – с прави улици, сред които не можете да се изгубите.

На последния етаж на музея се сменят временни изложби. От другата страна на улицата се намира и античният форум на Августа Траяна.

Полезна информация: Музеят работи всеки ден от 10 до 18 часа (почивен ден: понеделник). Намира се на бул. Руски 42.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин