Място #50: Собственият ви град - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Място #50: Собственият ви град
Автор: Peika.bg
Място #50: Собственият ви град
Снимка: Thinkstock/Guliver

Лошо време, липса на време, липса на други планове, неочакван финансов край на месеца или коварно отпускане по течението - причината да си останете уикенда у дома може да е всякаква. И тъкмо сега е моментът да погледнете на мястото, в което живеете от години, през очите на туристите които идват понякога от хиляди километри, за да го видят. Вживейте се в ролята на турист в собствения си град, независимо дали живеете в София, Берлин или Асеновград. От нас - четири откривателски подхода, от вас - ентусиазъм и удобни обувки. Може и на колело.


Интелектуално

Каква е вероятността да сте посетили всички музеи в собствения си град? А знаете ли какви точно музеи има в него? За повечето хора думата „музей“ по-скоро буди асоциации с прашни витрини, скука и скърцащ паркет, но по-добре помислете пак. Няколко примера само от този пътеводител – Музеят на солта в Поморие, Музеят на дунавския риболов в Тутракан, Музеят на киселото мляко край Трън... Чудесен начин да запълните следобеда си, да научите нещо ново и да опознаете по-добре града, в който живеете.

Емоционално

Когато пътувате, търсите емоции и забавление – аквариуми, концерти, фестивали... Вложете същия ентусиазъм в издирването на уикенд забавления в своя град – салса вечер (кой казва, че е задължително да знаете стъпките?), театрална постановка, кънки на лед или фестивал, за който дори не сте чули, че е започнал. Може би ваши приятели наскоро са се върнали от екскурзия – поканете ги на вечеря и се отдайте на разкази и сладки приказки. И като споменахме вечеря...

Кулинарно

На екскурзия в чужбина, се стремите да опитате възможно най-много неща от местната кухня. Направете си домашно кулинарно пътешествие – намерете екзотични рецепти, например за специалитети от следващото място, което искате да посетите, и се възползвайте, че през уикенда имате достатъчно време за експерименти (и евентуално за втори опит). Друг вариант – отидете в индийски/тайландски/турски/италиански ресторант, където обикновено и обстановката има за цел да ви пренесе някъде другаде.

Пазаруване

О, не в близкия мол. Потърсете малки и екзотични магазинчета, които може би са на две пресечки от дома ви, но често подминавате, понеже обикновено просто търсите най-належащото. Ще се учудите колко много бутици, антикварни магазинчета, малки работилници, магазини за подаръци са пръснати имате за откриване. Част от тях са дестинация на чуждестранните туристи, тръгнали на самостоятелна обиколка по улиците, за да усетят местния колорит. А защо да не го усетите и вие?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин