На лов за тайнствените баобаби в Мадагаскар - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
На лов за тайнствените баобаби в Мадагаскар

В Мадагаскар могат да се открият някои екземпляри от тайнственото дърво баобаб. Има три маршрута, по които можете да намерите това дърво, вдъхновило Антоан дьо Сент-Екзюпери. Баобабите могат да живеят до 3000 години, но в наши дни са застрашени от изчезване поради нарастващото обезлесяване.

Мадагаскар е държавата на баобаба. Островът притежава уникална фауна – лемурите са често срещани, високи земи със зелени хълмове, оризови полета и красиви плажове. Но баобабите – грамадни, стари и тайнствени дървета, са това, което най-много привлича вниманието на туристите.

Някои от баобабите са на повече от 3000 години. В тях всичко е от полза: кората за въжета, листата за чай, а цветчетата за бонбони. Най-вероятно затова много селца са разположени около най-стария баобаб в Мадагаскар, за който се носят много легенди. Една от тях гласи, че Бог го посадил наобратно, защото дървото се оплаквало от влажността в джунглата и от студа в планината. Друга разказва, че тези дървета са ръце на погребаните войници, които искат да се върнат в битката. А в „Малкият принц“ на Сент-Екзюпери, корените могат да унищожат една малка планета.

Първото, което научава туристът, когато започне разходката си, е, че островът е по-голям, отколкото изглежда. От единия край до другия има 2000 км, затова трябва да сте търпеливи и да се наслаждавате на гледката.

Маршрут на баобабите 1: Морондава

Първият маршрут води от столицата Антананариво до Морондава на западното крайбрежие. До Антсирабе пътищата са добри и можете да се насладите гледката на оризови полета, зелени хълмове и колониални къщи. Малко по малко пейзажът става все по-пуст, поради обезлесяването - най-големият проблем на Мадагаскар.

В Миандривазо трябва да се премине по шосе с дупки, в които се побира цял камион, и през дъждовния сезон е немислимо да се минава оттам... Близо до Морондава се появяват първите баобаби, изпъкващи сред оризовите полета. На авенюто на баобабите е най-красиво по залез. Тогава слънцето оцветява дърветата в най-различни цветове. Близо, скрит зад храстите, се намира баобабът на влюбените, с два големи клона, които се преплитат.

Маршрут на баобабите 2: Диего Суарес

Вторият маршрут води на север до красивия залив Диего Суарес - име, което идва от двамата португалски мореплаватели, пристигнали първи до залива. Въпреки че мадагаскарското му име да е Анциранана, почти всички го наричат Диего. Там се намира един от старите колониални градове, където в края на XVII век е основана утопичната република Либерталия. Най-забележителното от пейзажа е големият залив (най-големият след този в Рио де Жанейро), свещеният остров в центъра му, зеленината и кристалната вода. Баобабите там са много по-малки от Морондава, но все пак са невероятни. 

Маршрут на баобабите 3: Толиара

Третият маршрут води от Антананариво до Толиара, на юг - около 1000 км път, но си заслужава да се измине, за да се види преходът от зеленината на север до пустинята на юг. По пътя се минава през градовете Анцирабе, Фианаранцу, Амбоситра и Амбалавао - единствения район, където се произвежда вино. 140 км преди Толиара се виждат първите баобаби – огромни и елегантни, сякаш стоят на пост насред равния и пуст пейзаж. Остават все по-малко от тези дървета. Светлата Толиара е бил колониален град и се намира до плаж, често посещаван от туристи. Но ако това, което ви интересува, са баобабите, трябва да отидете до резервата Рениала – гора, където баобабите са защитени от туризма и от самите жители на Толиара, които са унищожавали тези дървета, като са взимали водата от дънера им, за да я използват за животните си през сухия сезон. Баобабите са с най-различни форми – на шише, двойни, тройни, с хоризонтални клони. Тази е перфектната разходка с невероятни гледки.

 

Тази екзотична разходка ви хареса? Хресайте и страницата ни във фейсбук!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин