На стоп из Мароко - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
На стоп из Мароко
Автор: Лора Василева

Лора и Евгени пътуват на стоп по света, като в Мароко срещат най-лудия тираджия, загубват се из лабиринтите на старите медини и научават, че във Фес нищо не е безплатно.

Танжер

В Танжер веднага се потопихме в лудницата на ориента. Дори късно вечерта всички магазини и магазинчета работеха - може да си купиш всичко - от обувки до плазмен телевизор или пералня в 10 часа вечерта. Но ние не се нуждаехме от нищо освен от подслон. Нямахме никакъв план, хотелите бяха скъпи, а навън изглеждаше доста опасно. Седнахме изморени на една пейка, когато възрастен мароканец ни заговори. Пита ни имаме ли подслон и храна и като разбра, че сме стопаджии, много се зарадва. Каза, че когато е бил млад, е пътувал на стоп из Европа цели шест години. Показа ни къде можем да ядем евтино и се разделихме.

При първия ни опит да ядем разбрахме, че нищо не разбираме. Веднага двама души от заведението се заеха да ни превеждат и като обяснихме, че искаме вегетарианска храна, ни заведоха в друго ресторантче наблизо, където имаше само риба. Отказахме се да обясняваме, че не искаме риба, и останахме там, като ни помогнаха да си поръчаме салата и ориз.

По-късно вечерта срещнахме друг добър мароканец, който не се опитваше да ни продаде нищо, а само да си говори с нас. Каза, че е живял четири години в Европа - Франция и Испания, но го бяха екстрадирали оттам, защото нямал документи. Пътуването за тях в Европа беше доста трудно. Той самият беше минал Гибралтар скрит в камион. Някой път се налага да плуваш и под лодките. Но въпреки това той стоеше в Танжер и чакаше удобен момент да се върне в Европа.

"Трябва да страдам, за да успея“. Знаеше испански, френски, английски и арабски и искаше да научи немски, за да отиде в Германия. Знаеше много за страните по света, за хората и за живота. Показа ни хубавите места в Мароко и Африка и ни даде ценни съвети за нашето пътуване.

"Късметлии сте, че сте родени в Европа," каза ,"защото имате свободата да пътувате". Не за първи път чувахме тези думи и се замисляхме колко неравностойно е всичко от самото ти раждане. "В Мароко всеки е добре дошъл. На никой не му трябва виза, дори и на китайците". Говорихме си с удоволствие цяла нощ и на сутринта решихме да продължим към Фес.

Фес

Още със слизането от колата ни налазиха да ни предлагат хашиш, хотели и каквото друго могат. Това беше само началото на суматохата във Фес. Щом влязохме в медината (стария център, ограден със стени), не можехме да си отдъхнем и за една минута от досадни продавачи и гидове. Всеки те зарибяваше с нещо – яж при мен, купи от мен, ела с мен да те водя... всичко беше „най-доброто качество“ и „най-добрата цена“ - изрази, които будеха съмнение след десетия път и накрая смях. Малките улички бяха буквално като лабиринти, много от които със задънен край. Претъпкани с хора, магазинчета, животни, всички изглеждаха еднакви и да се загубиш беше неизбежно. Едно момченце се опитваше да ни бъде гид като през цялото време повтаряше на английскибезплатно“, но, разбира се, накрая поиска пари. Когато му казахме „безплатно“, той отговори: „Нищо не е безплатно. Във Фес всичко е комисионна

Изглежда първите думи, на които учеха децата тук са: „Един дирхам, моля“. Някои деца като ни видеха, направо започваха да тичат и да викат: "Money! Money! Money!", сякаш бяхме ходещ банкомат. Както ни бяха предупредили в Европа хора, които са пътували тук: за тях щом си бял, означава, че, първо, си глупав и, второ, имаш много пари.

Към Рабат

Първо ни взеха две момчета за Мекнес, които знаеха добре английски и щяха да ходят да учат в Лондон. Веднага след тях (не сме чакали и 5 минути) ни качи най-лудият тираджия на света! Не знаеше никакъв език, но пееше, скачаше, надуваше музиката на макс, бибиткаше в такт с музиката и удряше по волана с такава сила, че си мислехме, че ще си счупи или ръката, или волана. Шофираше с лакти, с колене, понякога забравяше да шофира и камионът вървеше на зиг-заг по двулентовата магистрала. Добре, че нямаше жива кола на пътя. Не ни оставаше нищо друго освен да пеем и танцуваме с него и да се надяваме,че ще стигнем живи.

През цялото това време правеше филмчета с GSM-а си, след това намаляваше музиката, пускаше ни филмчето и се смееше, обаждаше се на много хора, които смяташе, че говорят език, и ни даваше телефона да говорим с тях. Настояваше да се обади на домакина ни в Рабат и му дадохме телефона му - грешка, която няма да повторим. Освен, че му звънна 3-4 пъти по пътя, след това му звънеше всеки ден и питаше за нас и искаше да говори с нас. Опитваше се да ни покани на гости в къщата на родителите си, след това каза, че ще напусне работа и идва в България. Разказва ни как веднъж качил четирима французи на стоп в камиона и всеки път щом виждаше стопаджия на пътя намаляваше, за да го качим. Но щом видеше че е мароканец, казваше „Неееее, мароканец е! Attencion!“

Явно нямаха доверие на мароканските стопаджии и се замислихме, че може би само за нас стопът е толкова лесен тук. Пристигнахме живи и здрави в Рабат, който в сравнение с Фес беше доста спокоен град. Пак имаше медина с малки улички и всевъзможни магазинчета, но никой не ни закачаше и можехме да се разхождаме необезпокоявани.

Прочетете още от Лора и Евгени и пътуването им тук.

 

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин