Над 150 автомобила бяха изложени на ретро-парада в Перник - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Над 150 автомобила бяха изложени на ретро-парада в Перник
Автор: Peika.bg
Над 150 автомобила бяха изложени на ретро-парада в Перник

И докато сме на тема ретро автомобили и готини събития, сега ще ви докоснем и до Над 150 автомобили и мотоциклети бяха показани на четвъртия Ретропарад в града ни, организиран от автомобилен ретро клуб "AvangarD Classic", с подкрепата на община Перник и под патронажа на кмета Станислав Владимиров.

Любителите на класически автомобили имаха възможността да се докоснат и да се снимат с различни марки от цял свят- американски, европейски, японски, автомобили от бившия социалистически лагер. Сред тях бяха Мерцедеси, Опели, Форд Мустанг, Волво, Рено, Додж, Буик, както и познатите Волга, Москвич, Лада и Трабанти. Най-старият автомобил на парада беше ДеСото от 1928 г.

Ретропарадът бе открит от Мартин Жлябинков - секретар на община Перник, който благодари на участниците и им пожела успех. „Щастлив съм, че за четвърта поредна година Перник е домакин на едно толкова интересно и различно събитие. Няма как да не съм радостен и от факта, че основен двигател, за това то да се случи е пернишкия автомобилен ретро клуб "Авангард" , добави Жлябинков.

На участниците в събитието бяха раздадени много награди от организаторите и спонсорите. Голямата награда – купа на кмета на община Перник бе връчена от Стефан Кръстев - зам.-кмет на община Перник. Отличието получи автомобил марка Пакард от 1938 г. със собственик Георги Манев, превозното средство е и дебютант в Ретро парада. Колата, която е отлично запазена е реставрирана от перничанина Ивайло Маринов и неговия екип, и бе една от най-големите атракции за зрителите, които търпеливо изчакваха, за да се докоснат до нея.

Купата за пернишки автомобил получи Волга ГАЗ 21 от 1968 г. на Георги Найденов. Голф купата пък бе присъдена на Владимир Маринов с Голф 2 от 1988 г. Титлата Социалистически автомобил спечели Марина Карс със ВАС 2103 от 1979 г. Мотоциклет на парада стана Иж 49 от 1958 година на Ясен Стаменов. Публиката също присъди своя награда, а тя бе за Димитър Апостолов с Голф 2.

Бяха раздадени 16 специални награди - репродукции на картината, която красеше цялата комуникационна кампания на събитието и представяше миналогодишният победител, както и знакови символи за Перник. Оригиналът на картината, чийто автор е Влади Касабов, се разигра и на онлайн търг, който беше спечелен от Владимир Димитров - един от организаторите на парада. Димитров пожела да дари картината на града и да остане за спомен на всички жители и гости на Перник, като бъде изложена в сградата на Минната дирекция.

Алеята на класиката и тази година бе разположена около централния градски площад и за първи път бе с международно участие на автомобили от Северна Македония и Сърбия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин