Накратко за слънчева Менорка - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Накратко за слънчева Менорка
Автор: Peika.bg
Накратко за слънчева Менорка
Снимка: Morfheos

Менорка е един от Балеарските острови в Средиземно море, които са испанска собственост. Те всичките са туристически рай, заради климата, превъзходинте плажове и страхотната кухня, но сега накратко ще стане въпрос за това какво друго интересно има на Менорка.

Историческото пристанище Махон е столицата на Менорка. Градът предлага различни видове развлечения, страхотен нощен живот, места за ядене и пиене. За всички туристи пристанището на града е особено интересно. То е най-добрият начин да се види историческото наследство на Махон и да се разгледат Британската военна болница, Кастел де Сан Фелип, форт Марлборо и други. Заради пристанището, Великобритания окупира Менорка през 1708 година, а войниците построяват форт Марлборо, за да пази крепостта Кастел де Сан Фелип. Освен тях, англичаните построяват и трета крепост - Кулата Стюърт  (Torre d'en Penjat ). При обиколка на пристанището с катамаран, туристите могат да видят тези забележителности, както и подводния живот в пристанището, защото туристическите катамарани имат стъклени подове.

36844

Любопитна подробност е, че столицата на Менорка е един от градовете, които претендират за изобретяването на майонезата. В серия от сенчести пещери местни земеделски производители превръщат млякото в сирене чрез сложен процес, защото всичко се прави на ръка.

36845

В старата столица Сиутадела пък туристите са впечатлени от уличките между Плата де Борн и Плата де сес Палмерес, където могат да се видят много интересни дворци и орнаментирани църкви като Есглесия дел Росер от 17-и век. Есглесия делс Сокорос пък е дом на музея Мусеу Диосеса. Рибният пазар на града може да бъде намерен в сградата от 19-и век, известна като Модерниста, а на главния площад на Сиутадела - Плата де Борн има обелиск в чест на загиналите от града във войната срещу турците през 1558 година.

Менорка има много древна история и е била заселена още от древността. На острова е древното селище Талайотс - кръг от каменни структури, които са били наблюдателници, жилища или гробници. Друго такова място е Таула, където сред руините се издигат огромни варовикови късове, поставени на Т, за които не се знае нищо. Друго такова място е Торе д`ен Галмес. Селището е било населено с древна цивилизация, по-късно е изоставено, а по-късно там са намерили убежище араби, бягащи от испанската Реконкиста. В Навета има известна каменна обща гробница от Бронзовата епоха, а археологическият обект Санисера е близо до пристанището Сантия на северния бряг на острова.

36847

На около километър от Сиутадела е Педререс де Хостал – огромни каменни кариери, използвани до 1994 година. Днес в някои от големите кухини на кариерите се организират концерти.

Основната атракция на Менорка, разбира се, са плажовете. Те са различни по характеристика и някои са каменисти, докато други са пясъчни. Забележителното е, че с брегова ивица от само 216 километра, Менорка има повече плажове от Ибиса и Майорка взети заедно.

36843

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин