Намибия: Акации, мъртви от 900 години - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Намибия: Акации, мъртви от 900 години
Автор: Peika.bg

Веднъж в живота си всеки фотограф иска да снима изсъхналите акациеви дървета, които от над 900 години стоят с усукани черни клони насред изпепеляващата пустош на долината Дед флей (Dead Vlei – от английски dead – мъртъв и от африкаанс vlei – дума, сходна на долина) в Намибия.

Да стигнете до Дед флей е трудно, а за да направите най-хубавите снимки, трябва да сте тук рано сутринта. Усилието обаче си струва, защото мястото е уникално – не само заради сюрреалистичните пейзажи, но и заради начина, по който са се образували.

Преди около 900 години акациите били зелени, а оттук протичала река Цаушаб. Със засушаването на климата обаче дърветата изсъхнали и органичните вещества в сухите им стволове постепенно били заменени от минерали. Така стотици години по-късно тези дървета не могат да се разпаднат. Напуканата бяла глина се е образувала по времето, когато реката е прииждала, а днес е цялата в пукнатини.

Дюните, заобикалящи долината Дед флей, са едни от най-високите в света, като средната им височина е 350 м, а някои достигат и до 400 м.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, идеи за еднодневни разходки, близки и далечни маршрути и срещи с пътешественици!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин