Вижте тези необичайни джамии - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте тези необичайни джамии
Автор: Peika.bg
Вижте тези необичайни джамии
Снимка: wikipedia.org

Навсякъде в мюсюлманския свят, джамиите имат типична и относително стандартна архитектура – минаре, купол, арки, разноцветни мозайки или украса от гипсова мазилка. Джамиите в Западна Африка обаче са по-различни!

Те са наложени от арабите, когато мигрират и завладяват чуждите земи, чрез военни териториални завоевания, които са били ежедневие във всяка част на света през епохата на Средновековието. Съществуват обаче места по света, където разпространението на исляма е било по-плавно и постепенно, и затова архитектурата на джамиите съответства повече на местните традиции, отколкото на арабското влияние. Един от тези райони е Западна Африка

Там мюсюлманските религиозни храмове варират от прости заграждения с липсващ покрив, служещи за място, където общността може да се събере и да се моли до великолепни и внушителни сгради, които могат да бъдат видени само тук.

Вижте тези необичайни джамии
Снимка: Julien Harneis/Flickr

Джамиите в Западна Африка се характеризират с обикновените си и прости строителни материали – тухли от кал, подсилени с големи дървени трупи и подпорни греди, които излизат от стените на храма, придавайки им вид на крепост. Тези дървени стволове, наречени торон, се използват като скеле, когато сградата се ремонтира – нещо, което в повечето случаи се налага всяка година. 

Джамиите обикновено имат кула, плосък покрив и двор. Подът вътре е покрит с пясък, върху който се разпъват молитвените постелки. Естествената светлина, преминаваща през пробитите в тавана дупки, е единствения източник на осветление в сградите.

Вижте тези необичайни джамии
Снимка: Jeff Attaway/Flickr

Освен масивните стълбове, поддържащи покрива и арките, интериорът е възможно най-семпъл и невпечатляващ с нищо. Целта е да не се отвлича вниманието на поклонника от моливите и „комуникацията“ му с бог. 

Вижте тези необичайни джамии
Снимка: Stig Nygaard/Flickr

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин