Народни цярове срещу махмурлук от Балканите - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Народни цярове срещу махмурлук от Балканите
Автор: Peika.bg
Народни цярове срещу махмурлук от Балканите

Всички знаем, че зимните празници са периодът, в който се яде и най-вече се пие на корем. Без да осъждаме, нито възхваляваме това, сме ви подготвили няколко народни методи за борене на махмурлукa.

Започваме с една класическа комбинация – айрян с шкембе чорба. Макар айрянът да си е чисто българско изобретение, кисело-лютивата супа от свинско или телешко шкембе е добре позната по целия Балкански полуостров. Затова и още много други народи, включително сърби, гърци, турци и румънци са открили целебните му свойства срещу махмурлук.

Сигурно сте се питали как точно действа? Е, най-добре е шкембето да е достатъчно горещо и люто, за да предизвика изпотяване. Тъй като е по-мазно, това помага на организма да преработи приетия предишната вечер алкохол. Айрянът пък добавя необходимите свежест и течности в тялото.

Типично балканска стратегия, разбира се, е идеята за „клин клин избива” и вместо айрян някои смелчаци избират 1-2 студени бири, които да ги върнат в играта. Странно, но факт – действа.

Тъй като вкусовете са разнообразни, има и хора, за които идеята за шкембе чорба не е ни най-малко привлекателна. Ако сте сред тях, ви препоръчваме да се спрете на мазната баничка (или бюрек ако сте в Сърбия, Черна Гора или Хърватия). Не това не е шега, а много ефективно и валидно решение за ситуацията с неприятния махмурлук. Тесто със сирене, прекарано с кисело мляко или айрян ще напълни стомаха ви с нещо стабилно и вкусно, а както вече уточнихме - мазното е добре изпитан метод в борбата на организма с поетия алкохол.

Марината от кисели краставички или зелев сок също са добри избори за по-бързото отминаване на специфичното главоболие. Този народен лек отново е типичен за Балканския полуостров, но не само – използва се и в Полша, Чехия, Украйна, Литва и Латвия.

В следващи статии пък ще ви споделим за това как западняците борят махмурлука.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин