Навили - Милано по каналите - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Навили - Милано по каналите
Автор: Мария Ангелова
Навили - Милано по каналите
Снимка: © Peika.bg

Има една част от Милано, която много смътно напомня на Венеция. Нарича се Навили (Navigli) и съвсем спокойно може да се нарече град в града.

Особено силно се усеща разликата, ако идвате от централната част на Милано. От претъканите с хора и витрини на световни марки улици се озовавате край спокойните канали, с накацали от двете страни ателиета, магазинчета за вино, уютни кафенета.

Тук се намира легендарната книжарница „Либрачо“ (Libraccio), която е отворена дори нощем, най-вече през лятото, когато жителите на Милано се отдават на едно от любимите си занимания – безкрайни разходки по бреговете на Навильо Гранде (Големият канал).

В миналото тези канали са стигали чак до центъра на града, до катедралата Дуомо. Били толкова много и така добре построени, че Милано имал едно от най-големите пристанища в страната въпреки че няма река. Именно по каналите са доставени много от каменните блокове за строежа й.

29609

Днес останалите в квартал Навили канали са два - Навильо Гранде и Навильо Павезе - и са капсулирали частица от някогашно Милано. (Третият оцелял до наши дни канал - Навильо дела Мартезана - се намира в североизточната част на Милано)

Старата перачница Виколо дей Лавандаи

Едно от най-интересните места в тази част на града, е старата пералня Виколо дей Лавандаи (Vicolo dei Lavandai). Тук до 50-те години на миналия век са се перяли и центрофугирали дрехи и чаршафи. Перачницата днес е реставрирана. Керемиденият навес и дървените подпори са обвити в пълзящи зелени растения. Има и миниатюрно мостче. Цветя. Ателиета, през чиито прозорчета можете да надникнете. Намира се на ъгъла на Навильо Гранде и една от малките му пресечки – ще познаете мястото веднага щом го видите.

29608

29612

Ако пък сте почитатели на битаците и антикварните пазари с хилядите им малки тайни, в Навили се провеждат няколко в различните дни от седмицата. Най-впечатляващият е антикварният. Случва се, с изключение само на юли, всяка последна неделя на месеца. Два километра и над 400 продавачи на антикварни ценности и спомени. Всеки търсач на истории може съвсем спокойно да прекара цял ден тук.

А мостчетата, по които преминавате ту от едната страна, ту от другата, като повечето италиански мостчета, са станали залог за вечна любов:

29610

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин