Най-добрите музеи за коса и прически - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-добрите музеи за коса и прически
Автор: Peika.bg
Най-добрите музеи за коса и прически
Снимка: Photl

Представете си, че историческите нишки могат да се проследят чрез кичури коса! Колкото и странно да звучи, шепа музеи по света са се опитали да направят точно това с изключителни изложби на внимателно обработени кичури.

През различните времена в различните страни човешката коса и нейните разнообразни прически са били важен културен показател, изразяващ богатство, положение и възраст. Последвайте този курс по история с някои от следващите изложби, подбрани от Би Би Си.

Музеят Ке Бранли (Musee de Quai Branly), Париж, Франция

Временната изложба „Любима коса” (Cheveux Cheris), продължаваща до 14 юли 2013 г., проучва антропологията и социалното влияние на косата. Изложбата разполага с експонати като например украшение за глава на африкански вожд, кичури коса, които са служили като спомен за децата или за мъртвите от Викторианска Англия, и такива, които са били отрязани след започналото отстъпление в Папуа Нова Гвинея.

Заедно с екземплярите са изложени картините, скулптурите и снимките, описващи подробно разликите в прическите от различните епохи и култури.

Музей на фризьорството, Киото, Япония

Косата се смалява в този музей, който хронологически проследява промените в японските прически през времето. Изложени са над 115 вида като перуки върху манекени в мащаб едно към четири. Колекцията включва и 200 украшения за коса както и гребени, принадлежали на гейши. Прожектира се и 75-минутен филм, обясняващ как да се направят някои от сложните прически.

Музеят за коса на Чез Галип, Аванос, Турция

Приютен в пещера, намираща се в древна Кападокия, този музей съдържа косата на повече от 16 хиляди жени от целия свят, като кичурите висят по арките на пещерата. Местният грънчар Чез Галип създава музея през 1979 г., след като е запленен от историите за жени, които оставят кичури от косата си като спомен за любимия.

Сега много от жените, посетили пещерата, оплитат отрязаната си коса около листче с адреса и телефонния си номер. Два пъти в годината Галип избира десетина кичура от стените и кани притежателките им да дойдат отново в Аванос за една седмица и да поработят в работилницата на грънчаря като благодарност, че са помогнали за развитието на музея му.

Музеят за коса на Лейла, Индипендънс, Мисури

В този музей хората невинаги забелязват, че изложените венци са направени от човешка коса. Всеки от сложните експонати датира от преди 1900 г., когато в северноамериканските и европейските семейства е било модерно да запазват кичури от косата си в произведения на изкуството или бижута, наподобяващи цветя или листа. Колекцията на Лейла Кохуун от 159 венеца и повече от две хиляди бижута продължава да нараства, тъй като хората, чули за музея й даряват това, което е останало от предците им.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook! 

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин