Най-големите библиотеки в света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-големите библиотеки в света
Автор: Peika.bg
Най-големите библиотеки в света

"Вдишах онзи парфюм от хартия и магия, който странно, но досега никой не се е сетил да бутилира.", казва испанският писател Карлос Руис Сафон.

Бихме допълнили, че истинската магия е в библиотеките. Тук сме събрали 5 от най-големите в света, които впечатляват с огромни и изключително ценни книжни колекции.

5. Руската държавна библиотека

275 километра – толкова е разстоянието, което ще изминете, ако решите да обходите всички рафтове в държавната библиотека на Русия. Създадена е преди повече от 150 години в Москва. Освен 17 милиона книги, библиотеката пази и 13 милиона списания и още над 150 000 карти.

45171

4. Обществената библиотека в Ню Йорк

Половин век библиотеката е сред националните исторически забележителности на САЩ. Тя е създадена след сливането на малки и големи библиотеки, притежание на книголюбители и милионери от Ню Йорк. Основният ѝ клон се намира на Пето авеню. Всички екземпляри, които се пазят в нея, наброят 53 милиона.

45165

3. Библиотека и архив на Канада

Канадците могат да се похвалят с третата най-голяма библиотека в света. Тя е и действаща институция, която отговаря за опазването на канадския архив. Съществуват сравнително от скоро – 2004 г. Тогава Националната канадска библиотека и Държавния архив на страната се сливат в едно. Към момента колекцията включва близо 20 милиона книги, 24 милиона фотографии, частни и държавни архиви, списания. Най-ценното в нея е книга от 1-ви век на историка Йосиф Флавий.

45167

2. Конгресната библиотека на САЩ

Тя е най-голямата библиотека в САЩ и втората по големина в света. В нея има книги на повече от 450 езика. Създадена е през 1800 г. във Вашингтон. Помещава се в три сгради, в които се съхраняват над 142 милиона различни видове документи. Едно от най-скъпите ѝ притежания е Библията на Гутенберг както и част от личната библиотека на Хитлер.

45172

1. Британската библиотека

Това е най-голямата библиотека в света. Намира се в Лондон. Нейната колекцията включва близо 170 милиона книги, ръкописи, списания, музикални записки, патенти. В нея се пази най-старата известна печатна книга – „Диамантената сутра”, която е най-почитаният будистки текст. Британската библиотека разполага и със значителна колекция от старобългарски книги.

45169

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница