Най-големите езера в света - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-големите езера в света
Автор: Елена Исаева

В света е пълно с красоти. Те са толкова много, че за съжаление един човешки живот не стига, за да бъдат видяни и усетени. Все пак не пречи да опитаме да посетим максимално много места.

Нека започнем списъка с идеи от някои от най-големите езера в света. Може да ви дойдат идеи. Ако сте посетили някое от тях, чудесно, ако не – грабвайте куфарите и тръгвайте на поредното пътешествие. Няма да съжалявате. Ето и най-големите езера в света:

Най-големите езера в света
Снимка: pixabay.com

Каспийско море – Разположено между Европа и Азия, Каспийско море е най-голямото езеро в света с площ от 143 000 квадратни мили (371 000 квадратни километра). Въпреки името си, това не е море, а езеро. Каспийско море граничи с пет държави: Русия, Казахстан, Туркменистан, Иран и Азербайджан.

Горно – Разположено в Северна Америка, Горното езеро е най-голямото сладководно езеро в света по повърхност с площ от 31 700 квадратни мили (82 100 квадратни километра). Това е и третото най-дълбоко езеро в света с максимална дълбочина от 1332 фута (406 метра). Намира се на границата между САЩ и Канада.

Най-големите езера в света
Снимка: pixabay.com

Виктория – Разположено в Африка, езерото Виктория е второто по големина сладководно езеро в света по повърхност, с площ от 26 590 квадратни мили (68 800 квадратни километра). Това е и най-голямото езеро в Африка и изворът на река Нил. Езерото Виктория граничи с три държави: Танзания, Кения и Уганда.

Huron - Разположено в Северна Америка, езерото Huron е третото по големина сладководно езеро в света по площ, с площ от 23 000 квадратни мили (59 600 квадратни километра). Намира се на границата между САЩ и Канада и е едно от петте Големи езера на Северна Америка.

Мичиган – Разположено също в Северна Америка, езерото Мичиган е четвъртото по големина сладководно езеро в света по повърхност, с площ от 22 400 квадратни мили (58 000 квадратни километра). Също така е едно от петте Големи езера на Северна Америка и се намира изцяло в Съединените щати.

Танганайка - Разположено в Африка, езерото Танганайка е второто най-дълбоко езеро в света с максимална дълбочина от 4823 фута (1470 метра). Това е и второто по големина сладководно езеро в света по обем и второто най-старо езеро в света. Езерото Танганайка граничи с четири държави: Танзания, Конго, Бурунди и Замбия.

Байкал – Разположено в Русия, езерото Байкал е най-дълбокото езеро в света с максимална дълбочина от 5315 фута (1620 метра). Това е и най-голямото сладководно езеро в света по обем, съдържащо около 20% от прясната повърхностна вода в света. Езерото Байкал е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и е дом на уникална екосистема с над 1000 вида растения и животни.

Голямото мечо езеро - Разположено в Канада, Голямото мечо езеро е най-голямото езеро изцяло в Канада, с площ от 12 000 квадратни мили (31 000 квадратни километра). Това е осмото по големина езеро в света по площ и четвъртото по големина в Северна Америка. Great Bear Lake е и най-голямото езеро в света без излаз на океана.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин