Най-голямата мраморна кариера на Балканите - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-голямата мраморна кариера на Балканите
Автор: Елена Исаева
Най-голямата мраморна кариера на Балканите
Снимка: wikipedia.org

Най-голямата кариера за добив на мрамор на Балканите се намира в землището на село Илинденци, Блаоевградска област, която е действаща и в наши дни. Благодарение на този факт, умели майстори са изваяли много скулптури, мраморни шадравани и чешми, а центърът на селото изцяло е изграден от мрамор.

Почти от всички страни, селото е заобиколено от феноменални скални образувания, а в непосредствена близост до тях се намира и най-голямата в страната открита скулптурна изложба „Арт център Илинденци“. За удобство на посетителите и гостите на това уникално място е изграден хотелски комплекс и посетителски център, където може да се настаните, ако решите да се докоснете до този вид изкуство. На много подходящи места из целия комплекс са поставени скулптури, които вечер са осветени, а това придава още по-голям чар на района.

Най-голямата мраморна кариера на Балканите
Снимка: wikipedia.org

Неслучайно всяка година тук се организира международен скулптурен симпозиум, когато местни и чуждестранни артисти представят своите мраморни скулптури, а част от тях остават в самия комплекс.

Освен забележителните природни дадености, селото има и много древна история. Установено е, че човешко присъствие в региона е имало още от Неолитната епоха, в периода 6000 – 4000 г. пр. н. е. Тези земи са били обитавани още от древните траки, принадлежащи към племето меди. Намерени са останки от антично селище и некропол, останки от сгради, градени с камъни, хоросан и колони.

Има открити останки и на друго селище от времето на Римската епоха, когато е бил обособен големият античен център – Нейне, чиито останки се намират в местносттите Рукалото и Хилядница. На това място са намерени много артефакти – оброчни плочи на Тракийския конник, на Зевс, Артемида и Хера, подставка от статуя на Дионис, монети, фрагменти от мраморна арка. Освен тези находки, в района са открити и 10 надписи на старогръцки език от I – III век. От един от надписите, който датира от 78 г. се разбира, че градът се е наричал Нейне.

Намерени са останки от средновековна църква, известна под името „Св. Архангел“, както и красиво изработена средновековна керамика, което означава, че селището е продължило да съществува и в по-късен период.

От всички скални обазувания, които опасват селото се откроява най-големият скален ансамбъл, който се намира в местността Зандана. До него се стига по пътека, минаваща покрай лековит извор, където хората с проблеми с очите идват тук да се лекуват.

Покрай лековитата вода е построен малък параклис носещ името „Св. Дух“, а край него протича река Белишка, или наречена още Шашка река, която образува множество живописни водоскоци и вирове.

През 2013 г. след проведено теренно проучване на землището на село Илинденци, са открити и няколко скално изсечени жертвеника. Намерени са останки от битова и строителна керамика, която дава основание на учените да предположат, че на това място е имало тракийско мегалитно светилище, съществувало от I в. пр. н. е. до IV в. сл. н. е. В най-южната му част може да се вдиди огромна скална арка, която улавя слънцето при залез.

Село Илинденци отстои на 10 км. от гр. Сандански и на около 42 км. от Благоевград и само на около 100  - 110 км от София. Ако нямате възможност да го посетите с нощувка, то и за един ден си заслужава да отидете до това място, наситено с богата и древна история и благословено с невероятна природа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин