Най-интересните събития през март 2019 г. (обновена) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните събития през март 2019 г. (обновена)
Автор: Peika.bg
Най-интересните събития през март 2019 г. (обновена)

Кои ще са събитията, които да очакваме през този месец?!

Много музика, концерти, фестивали, изложби и атракции на открито са предвидени през месец март в различните краища на страната.

Ако не откривате своето събитие, разгледайте стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Символите на свободата във Военноисторическия музей

3 март

С Ден на отворени врати и специален показ на експонати – символ на извоюваната свобода, Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 3 март. По традиция в празничния ден Музеят ще работи от 10 до 17 часа с вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция, както и за временните си изложби. Само в този ден посетителите ще се докоснат до емблематични вещи на Опълчението и доброволческите чети, участвали в Руско-турската война, които символизират устрема на народа за извоюване на свободата си. Сред артефактите, пренесли през годините спомена за себеотдадеността на предците ни, са сабята на Жельо войвода, на която със златни букви е изписано „Българино, братко мой, ти от турчин се не бой, вземи сабля, върви на бой“, пушката на Ильо войвода, който на 72 години се включва в Руско-турската война със своя чета, мушкетонът на Панайот Хитов и други. Още информация тук.

*

Изложба "Пространството помежду ни"

5 - 29 март

През 2018 г. галерията на Гьоте-институт България стартира програмата „1+1: Арт сцена Германия“, която от една страна цели да представи най-актуалното от немската сцена за съвременно изкуство, а от друга да обърне внимание на българските художници, живеещи в Германия. Всяка година Гьоте-институт кани по един български художник да се включи и да направи съвместна изложба (бито то като автор или куратор) с още един артист от Германия. В първото издание на програмата Викенти Комитски представи за първи път в България немския художник от мексикански произход Франсиско Монтоя Касарес. През 2019 г. в рамките на „1+1: Арт сцена Германия“ Гьоте-институт ще представи проекта „Пространството помежду ни“ на живеещите в Берлин Марта Джурина и Лиза Петерс. Изложбата ще се открие на 5 март, вторник, от 18:30 ч. и ще може да бъде видяна до края на месеца. Още информация тук.

*

Deborah De Luca и Matador гостуват на YALTA CLUB

8 март

Месец март започва подобаващо за феновете на електронната музика. На 8 март YALTA CLUB кани двама от най-успешните диджеи в света. Зад пулта на Room 1 ще се качи италианката Deborah De Luca, а в Room 2 ще чуем live сета на легендарния Matador. Deborah De Luca e италианка с неустоим външен вид и безпогрешно усещане за качествена техно музика. Matador е един от най-революционните артисти с блестяща репутация и разтърсващи изпълнения на живо. Early Bird билети за събитието може да закупите в мрежата на Eventim на цена от 20 лв. (до изчерпване на количествата). Повече информация тук.

*

Сетивен спектакъл – лабиринт MARE INFINITUM

10, 16, 17, 30 и 31 март

Високотехнологичен, тъмен и дълбок, MARE INFINITUM довежда сетивата до техните предели (в посока на едва доловимото) и прави опит за прехвърляне съзнанието на възприемащия в измерението отвъд.  И, разбира се, както във всеки лабиринт на сетивата, посетителят се превръща в активен участник и герой на случващото се около него - преживяването в лабиринта е лично, уникално и събужда всичките ти сетива за настоящия момент - единственото възможно и реално усещане - ТУК и СЕГА. Повече информация тук.

*

Концерти на Максим Ешкенази

10 и 24 март

Максим Ешкенази се връща на родна сцена през март за два концерта, които ще дирижира в зала “България". Първият е част от цикъла “Филхармоници и приятели” на Софийската филхармония. Солистите Клер Бразо- обой (Лос Анджелис, САЩ) и Валентин Методиев - обой ще кръстосат шпаги на 10 март от 19:00 часа в зала “България”. Второто културно събитие с участието на маестро Ешкенази е част от афиша на Фортисимо Фамилия. След детските и тийнейджърски образователни концерти идва ред и на Фортисимо Академия (24 март, неделя, 19 часа), в която влизат всички навършили 16 години и нагоре, а приемът е лесен, с билет. Повече информация тук.

*

Science Night: FAKE в Музейко

14 март

През месец март Музейко ще продължи традицията на научните вечери и нетрадиционните теми, които могат да бъдат обсъдени най-добре в приятна компания и интересни питиета. Science Night: FAKE ще обърне внимание на темите, които вълнуват и манипулират аудиторията, а в края на деня решим дали най-обсъжданите теории и събития са истина или заслужават етикета FAKE. Кацал ли е човек на Луната или едно от най-важните събития за човечеството е съчинена история ще ни разкрие д-р Владимир Божилов, преподавател в катедра „Астрономия“ на Физическия факултет. Малко по-късно главен инспектор Михаил Драгоданов от отдел „Киберпрестъпност“ /Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”/ ще ни разкрие условностите на онлайн пространството, което често ни предлага фалшиви стоки, измамни услуги, а защо не и несъществуващи самоличности. Заповядайте на 14 март от 19:30ч. в Детски научен център. Още информация тук.

*

Изложба „Нарисувани думи“ в Национална галерия/Квадрат 500

16 март - 12 май

Изложбата „Нарисувани думи“ гостува в Национална галерия/Квадрат 500 със съвременни илюстрации на детски книги от Обединеното кралство. Официално откриване е на 16 март, събота, от 14:00 ч. в Образователен център на Национална галерия/Квадрат 500 (пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1). Изложбата представя десет илюстратори с ярък и отличителен почерк, който съдържа съвременен заряд и показва силата, превърнала илюстрацията в масова, въздействаща форма на изкуството. Богатата история на илюстрациите на детски книги в Обединеното кралство е добре позната от световноизвестни заглавия като „Зайчето Питър“, „Мечето Падингтън“ и „Мечо Пух“.  Изложбата “Нарисувани думи” предлага поглед напред към бъдещето със съвременни илюстрации от утвърдени британски художници, както и от такива, които тепърва започват творческия си път. Още информация тук.

*

Изложба „Да бъде благословен хляба и живота“

21 март - 30 юни

Регионален исторически музей - София осъществява изложбата "Да бъде благословен хляба и живота". Тя съдържа експонати от колекцията на Антонио Василев. Официалното откриване е на 21 март 2019 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в Музея (пл. "Бански" 1). Тематиката на временната експозиция е обвързана с православното християнство. Съкровените човешки вярвания са онагледени чрез показваната за първи път най-голяма колекция от печати за просфора и домашни обредни хлябове. В изложбата са включени също йерусалимии, щампи и икони. Всички представени експонати са използвани както в храма, така и в дома през втората половина на XVIII – средата на XX в. Още информация тук.

*

„Вълшебното одеяло“ в Квадрат 500

23 март

Полетете с „Вълшебното одеяло“ на Националната галерия, което веднъж месечно се приземява в Квадрат 500. Заедно с мама, татко, баба или дядо се насладете на приказки, вдъхновени от произведенията в галерията. Този месец пред нас ще оживеят илюстрациите от изложбата „Нарисувани думи“, която събира на едно място някои от най-вълнуващите илюстрации на детски книги от Обединеното кралство от последните години. Място на провеждане: Национална галерия - Квадрат 500, пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1. Начален час на събитието 12:00 часа. То е подходящо за деца от 2 до 5 години, с придружител. Повече информация тук.

 *

Концерт на BOND

26 март

Най-успешният струнен квартет в историята на музиката, световният феномен BOND ще изнесе два грандиозни концерта в България през март по случай 20-годишния си юбилей на сцената! Таня Дейвис (първа цигулка), Еос Чатър (втора цигулка), Елспет Хенсън (виола) и Гай-И Уестерхоф (чело) ще представят един спиращ дъха кросоувър спектакъл, подготвен специално за ключовата годишнина, в който е събрано всичко най-добро от великолепното им творчество. Първата спирка от мини турнето на сексапилните музикантки, реализирали многомилионни продажби, у нас е София на 26 март, в зала 1 на НДК от 20:00 часа. Още информация тук.

*

Шоу-лекция за щастие

26 март

Щастие! Що е то? Състояние, миг от вечността или просто понятие? Всички го търсим, но не всеки го намира? Знаем какво значи, но ни е трудно да го обясним? Някои твърдят, че са го открили, но защо ли след малко усещат, че им липсва? На всички тези въпроси ще ви отговори екипът на „Шоу-лекция за щастие“. Програмата е базирана изцяло на някои от текстовете на Иво Иванов от книгата му „Кривата на щастието“, като характерните за шоу-спектакъл средства и елементи, като песни, танци и аудио-визуални ефекти придават развлекателен характер на сценичната адаптация. Още информация тук.

*

Концерт на GODSMACK

30 март

Дългоочакваното първо гостуване на рок бандата в София, ще се проведе на 30 март в „Арена Армеец“. Билетите са в продажба в мрежaта на Eventim в цялата страна, както и в OMV, THE MALL, Книжарници Ориндж, Офис 1, Билетен център на НДК, Технополис, Български пощи. Цените на терен са 70 лева, а седящите са на цени от 80 и 90 лева. Повече информация тук.

*

Peggy Gou в YALTA CLUB

30 март

В края на месец март YALTA CLUB посреща една от най-обичаните жени на съвременната електронна сцена – Peggy Gou. Корейката, базирана в Берлин, идва за първи път в България в разгара на кариерата си. На 30 март, в Room 1, ще чуем безупречните сетове, които карат стотици хиляди души по света да крещят името ѝ. Трудно е да не си чувал за Peggy Gou, чиято популярност набира все по-голяма скорост през последните четири години. Създателката на парчета като It Makes You Forget (Iteghane) и Han Jan бързо завладя сърцата на безброй хора, а сетовете ѝ, чието звучене стои някъде между Детройт, Лондон и Берлин, предизвикват еуфория сред всички. Повече информация тук.

*

"Омагьосано Царство" - 130 години от рождението на Николай Райнов

до 7 април

Изложбата "Омагьосано Царство" е резултат от дългогодишно проучване върху творчеството на Николай Райнов, една от най-значителните фигури в историята на българското изкуство от първата половина на ХХ в. Голямата известност и митовете около личността му се дължат преди всичко на неговото литературно и публицистично творчество. Той остава в историята и като авторът на първата българска история на изкуството и на едни от първите монографии за българско изкуство. В изложбата са включени над 120 произведения на Николай Райнов, обособени в две части. Повете информация тук.

*

Изложба “Изгубените светове” в Музейко

до 21 април

С изложбата “Изгубените светове” Музейко ще ни спусне в дълбините на Черно море както никога досега и ще предложи ново преживяване на своите посетители - виртуална разходка в потънал кораб! Изложбата документира една от най-големите морски археологически експедиции, провеждани някога в света - Black Sea MAP. Експедицията разкрива тайните на морското дъно, спускайки се в дълбините на Черно море. Благодарение на нейните открития, посетителите на Музейко ще се потопят в едни от най-загадъчните му тайни и хилядолетна история, заснети и описани по време на едноименната експедиция. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Изложба Ново село - туристическа дестинация

до 10 март

Галерия L’union de Paris – Пловдив, представя  Димитър Шопов с "Ново село – туристическа дестинация / Novo selo – turist destination". Самостоятелната изложба на Димитър Шопов включва картинни обекти, скулптури и видео. Можете да я разгледате в периода 10.01.19 – 10.03. 2019г. „НОВО село“ (на английски: NOVO selo) е легендарна, филмова праисторическа сага на българския режисьор Димитър Шопов, създадена през началото на ХХI век и разработена от неговата компания приятели. Допълнителна информация вижте тук.

*

Айляшки СКРИН базар: дрехи с история

15 - 16 март

Няма шега, СКРИН се мести в Пловдив през март! Специална айляшка селекция от дрехи ще допълни страхотната атмосфера в Зелената работилница (Пловдив, ул. "Булаир" 1А), където всяка уважаваща себе си майна е поканена да дойде да пробва и купи дрешки, а защо не дори да остави дрехи в СКРИНа! Дните, в които можете да направите това са 15-ти и 16-ти март. Събитието започва в петък следобяд (15-ти март), така че след края на работната седмица можете да се отбиете в Зелената работилница за нещо вкусно и нещо модерно! Базарът ще продължи и през целия ден в събота и всеки е добре дошъл! Още  информация тук.

*

Melformator представя Cardinal Direction

23 март

Пловдив, София, Варна и Велико Търново намират пресечна точка в клуб VOID на 23 март. Зад пулта ще видим и чуем представители на четирите кандидати за европейска столица на културата и притегателни културни центрове в страната - Пловдив, Варна, Велико Търново и София. Концепцията на Cardinal Direction деликатно напомня, че където и да се намираш, качествената музика и нейните представители са някъде наоколо, а от теб се иска само да ги намериш. Събитието е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Допълнителна информация тук.

*

Концерт на BOND

27 март

Талантливите красавици от BOND ще зарадват жителите и гостите на тазгодишната Европейска столица на културата Пловдив с невероятен концерт на 27 март в комплекс С.И.Л.А. от 19:00 часа. Името BOND не се нуждае от представяне. От раждането на групата през 2000 г., те привличат огромно внимание върху себе си, заради нечуваните до този момент интерпретации на класическа музика, примесена със съвременна поп и денс музика. От тогава те се превръщат в емблема и пионери на кросоувър течението. С реализирани милиони продажби BOND си спечелват титлата на най-успешния и добре продаван струнен квартет за всички времена. Още информация тук.

*

Изложба живопис и фотография „Път на младите II”

до 12 април

За поредна година културен център „Бялата къща“ е мястото, в което младите артисти на България ще се срещнат чрез творбите си и на живо в конкурсния проект „Път на младите – II “. В това издание участниците са 29 и ще се представят с живопис, графика, скулптура и фотография в 4 общи изложби през 2019 г. Първата от тях е на 27.02 и включва авторите: Гергана Божикова, Дафина Терзиева и Станислав Вълевски с живопис, а Петя Алексиева, Николай Шабарков, Владислава Григорова и Добрина Митовска ще покажат свои фотографии. Още информация тук.

*

Музейко в Пловдив с изложба "Еврика"

до 31 декември

През 2019 година Музейко ще посети Европейската столица на културата - Пловдив и ще се настани задълго с любопитни научни открития.“Еврика“ ще покаже на всички малки изследователи вълнуващия път към големите открития на 19 и 20 в. Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм.Още на 13 януари Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с експозицията, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя ще срещне гостите на града с най-интересните открития на 19 и 20 в. в Регионален исторически музей в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 (Сахат тепе). Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

„Тя във Варна“

26 март

Тя във Варна“ представя активните жени на Варна. Всеки последен вторник на месеца в Социалната чайна (ул. "Преслав" №53) две дами представят себе си и своята дейност.  През март на "Тя във Варна" - Ирен Христова - Консултант по личен стил, създател на My Style Agency. Сертифицирана е от лондонската академия за имидж консултиране “Colour me beautiful academy”; Грациела Станева-Иванова - психолог и Монтесори терапевт. Работи с деца, прилагайки Монтесори метода като основна терапия в работата си. Създател е на първата група Монтесори Психодрама за деца във Варна. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Дигитална изложба за Освобождението

2 - 4 март

Дигитална изложба „Освобождението: Военните кореспонденти изпращат...“ гостува в музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново по повод Националния празник 3-ти март. Изложбата е на Регионален исторически музей- Сливен и в пространствено-хронологичен план проследява Руско-турската война от подготовката и до сключването на Санстефанския мирен договор. Ще можете да я видите в дните между 2-ри и 4-ти март. Повече информация тук.

*

Безплатен пешеходен тур „Те загинаха за нашата свобода“

3 март

На Националния празник 3-ти март Регионален исторически музей-Велико Търново организира за жителите и гостите на града на безплатен пешеходен тур с беседа „Те загинаха за нашата свобода“. Обиколката ще е по исторически места, свързани с национално-освободителното движение, руско-турската война и възстановяването на българската държавност. Основен акцент ще е 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Пешеходният тур ще започне в 10,00 ч. от площад „Съединение” № 1. Повече информация тук.

*

Изложба „Учредителите. Търново и българската държавност”

20 -22 март

Официалното откриване на изложбата „Учредителите. Търново и българската държавност” е в 15,00 ч. на 22 март. В нея са включени 80 движими културни ценности, предимно лични вещи и служебни пособия, принадлежали на нашите законотворци. Експозицията представя както водещите политически фигури в Учредителното събрание, така и по-слабо известни участници в „Събора”, които задават основните начала на Търновската конституция и определят бъдещото държавно устройство. Представени са културни ценности, принадлежали на 14 народни представители – либерали, консерватори и с неопределени политически пристрастия. Сред тях се открояват либералите Петко Славейков, Петко Каравелов, Драган Цанков, д-р Георги Странски, Иван Кършовски и Сава Илиев. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В КРЕСНЕНСКОТО ДЕФИЛЕ

Outdoor & White Water Fest

30 - 31 март

Задава се третото издание на Outdoor & White Water Fest –фестивал на екстремните спортове и активния отдих в Кресненското дефиле, откриващ рафтинг и каяк сезона край бреговете на река Струма и отбелязващ традиционно началото на пролетта. Събитието ще се случи през уикенда на 30 и 31 март, а домакин и тази година e Център за приключения и рафтинг кемп Адвенчър Нет. За трета година водните активности със състезателен елемент ще бъдaт централна част от фестивалната програма в дневните часове на събитието, а в по-късните часове всички ще могат да се забавляват с DJ парти и музикална сцена. Няма да бъдат забравени съпътстващи спортни активности като катерене за деца и колоездачни турове. Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТРОЯН

Изложба „СТОЛЪТ КАТО СИМВОЛ”

до 12 март

На 12-и февруари 2019 г., от 17:30 часа в Галерия “Серякова къща” в Троян (ул.„Ангел Кънчев“ №6) се открива изложбата „СТОЛЪТ КАТО СИМВОЛ”, която ще представи влиянието на европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България. Експозицията е посветена на 150-ата годишнина от обявяването на Троян за град и е част от изложбите състояли е през месец юни 2018 г. в град София  (в галерия "Средец" на Министерство на културата и галерия “Intro”). Новото в нея е, че ще бъде представено столарското изкуство в Троян - от занаятчийството до съвременната индустрия. Още информация за изложбата тук.

*

Изложба „Разговори за жени” в Троян

14 март - 20 април

На 14 март от 17.30 часа в галерия „Серякова къща” ще се открие изложбата „Разговори за жени”. В нея ще се представят 27 художествени творби с женски портрети от колекцията на Музея на занаятите. Авторите им са утвърдени български художници: Иван Пеевски, Иван Филчев, Теофан Сокеров, Григор Първев, Владимир Киров и др. Повечето творби са непоказвани пред публика до момента. В сюжетите на творбите присъстват женски образи интерпретирани от творците с различни художествени техники. Допълнителна информация за изложбата тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Семеен маратон в Музей на хумора и сатирата

1 - 4 март

По време на посещението си в Музея на хумора и сатирата ще имате възможността да отговаряте на въпроси, свързани с една от емблематичните ни изложби: Светът според Тодор Цонев, която продължава до 7 април 2019. Всички участници, отговорили вярно, ще получат подарък. От включилите се в маратона на 5 март ще бъде изтеглен един участник (или семейство), който ще получи семейна членска карта Приятели на Хумора. Тя дава право на безплатни посещения на Музея в рамките на цяла година. Още информация тук.

*

Изложба ВНИМАНИЕ! в Музея на хумора и сатирата

до 30 април

От 24 ноември 2018 г. до 30 април 2019 г. Музеят на хумора и сатирата представя творби на 27 визуални артисти от Габрово и региона в изложбата ВНИМАНИЕ!. Откриването ще се състои на 23 ноември от 18:00 часа в зала 3 на Музея. Изложбата ВНИМАНИЕ! е провокативна и цели да привлече погледа на публиката към едни познати, малко познати или съвсем непознати артисти, родени и отрасли в габровския регион. Всички те са избрали път към реализация и утвърждаване  във виртуалните и реални пространства на визуалните изкуства. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТЪРГОВИЩЕ

Изложба „Чудният свят на тракийката”

до 7 март

На 15 ноември 2018 г. Регионален исторически музей – Търговище представя изложбата „Чудният свят на тракийката”, дело на Регионален етнографски музей – Пловдив. Изложбата ни разкрива по интересен начин жената и нейния сложен свят. Подбрани са важни етапи от живота на тракийката – раждане, лазаруване, годеж, сватба, майчинство и свързаните с тях специфични обреди и обичаи. Пред посетителя се разкрива чудният свят на тракийката, нейните блянове и копнежи от люлката, та до дълбоки старини. Жената е тази, която следва и предава традицията. Още информация тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин