Най-интересните събития през септември (обновена)! - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните събития през септември (обновена)!
Автор: Peika.bg
Най-интересните събития през септември (обновена)!

Есента се задава на хоризонта, но въпреки че скоро ще се сбогуваме с лятото, ни очакват много интересни събития през идния месец.

Вижте кои са те:

СОФИЯ

Концерт на етно-джаз кларинетистката Илире Авдиу

септември

С ексклузивен концерт на етно-джаз кларинетистката Илире Авдиу от Косово, сдружение Balkans - Ways to Friendship ще открие есенния сезон още в края на лятото. Косовската албанка ще гостува за пръв път у нас и ще представи дебютния си албум "A Night in Prishtina" (2017), а компания на сцената на софийския Jazz Bar в петъчната вечер на 7 септември ще ѝ правят трима страхотни млади музиканти от България. Допълнителна информация за концерта тук.

*

WESTBAM гостува в Клуб Терминал 1

15  септември

Немският музикант, продуцент и диджей WESTBAM пристига в България 20 години след последното си гостуване у нас, този път по покана на Терминал 1. Събитието ще се проведе в Клуб Терминал 1 на 15 септември, събота. Вратите отварят в 22:00 ч., а началото е предвидено за 23:00 ч., като останалите участници във вечерта предстои да бъдат обявени допълнително. DJ номер едно, пионер на DJ културата, "Практикуващ маниак на работното място", пророк на развращаващото се общество, композитор на химни за милиони, парти мейкър за над 15 милиона души през последните 30 години, философ на танцовата култура, автор и медийна личност - Westbam е жива легенда и една от най-жизнените личности на международната музикална сцена. Още информация тук.

*

квАРТал Фестивал 2018

14 - 16 септември

От 11:00 до 18:00 ч. за движение ще бъдат затворени ул. "Цар Симеон", ул. "Екзарх Йосиф" и ул. "Искър" в частта им между ул. "Раковски" и бул. "Мария Луиза", както и ул. "Триадица" и ул. "Сердика" в частта около Министерски съвет (паркинг и НАГ). Изброените улици, които се явяват и сърцето на фестивала ще се отворят и десетките ателиета, работилници, студия, пространство за коуъркинг, кино, барове, ресторанти и организации от всякакъв тип, ще представят богатите си и разнообразни програми на посетителите, които ще могат да се разхождат свободно и да се наслаждават на фестивални активности от всякакъв тип, изнесени на самите улици. Още информация вижте тук.

*

Международен фестивал за поп и рок музика "София 2018"

18 септември

Фестивалът за поп и рок музика – СОФИЯ е в подкрепа на Национална Благотворителна Кампания „НЕКА БЪДЕМ ПО-ДОБРИ“. Той е посветен на празника на столицата ни и е част от Календара на културните събития на Столична община – Дирекция „Култура”, приет  с Решение на Столичен общински съвет. Фестивалът се провежда за 8-ма поредна година. Организатори са Столична община и Сдружение „Спринт Продакшън”. Мястото е Национален Дворец на Културата, Зала 1. Допълнителна информация вижте тук.

*

Sofia Graffiti Battle III - графити, музика и работилници

22 - 23  септември

Sofia Graffiti Battle отново е тук за трета поредна година. Настоящето издание на фестивала ще е с ю международно участие и на ърбан тематика. Цял паркинг в кв. Гоце Делчев, в близост до Южен парк, ще бъде преобразен с графити, музика и работилници. Целта на събитието е да даде възможност за изява на едни от най-актуалните български графити художници в момента, докато преобразява различни градски пространства.  Мястото на събитието е в кв. Гоце Делчев, на покрития паркинг в междублоковото пространстово на ул. “Химитлийски проход” - зад пощенска станция 1404. Още за програмата вижте тук.

*

ПЛОВДИВ

ОТВЪД ПОВЪРХНОСТТА - Национални есенни изложби Пловдив 2018

1 - 30 септември

Националните есенни изложби се откриват през месец септември в изложбените пространства на Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство в Старинен Пловдив. Тазгодишното издание на Национални есенни изложби Пловдив 2018  е озаглавено ОТВЪД ПОВЪРХНОСТТА. Повърхността на произведенията на визуалните изкуства се явява пресечна точка не само на различни пространства: на едно видимо „външно“ и едно невидимо „вътрешно“ пространство. Повърхността проектира в себе си следите на различни програми и концепции. Повече информация тук.

*

Фестивал на балканската култура и кулинария PlovdivMezi

5 - 9 септември

От 5 до 9 септември, цели пет дни и за втори път тази година в парк "Лаута" ще се проведе фестивалът на балканската култура и кулинария PlovdivMezi. Невероятни кулинарни изкушения, много музика и забавни игри и томболи очакват пловдивчани и гости на града. Фестивалът е комбинация от големи музикални концерти, спортни и кулинарни събития в зона за семейства, мини лунапарк, детски атракциони, турнири по: белот на ракия “Карнобатска”, табла на узо “Zorbas”, надяждане с люти чушки и надяждане с кебапченца за по-възрастните и множество спортни състезания в комбинация с типичните за фестивала кулинарни изложители от балканските държави. Още информация тук.

*

Mood for Food Street Fest

14 - 16 септември

Всевъзможни уъркшопи, дегустации, концерти и дори ескейп руум те очакват в Пловдив в средата на идния месец. Там ще имате възможност да опитате различни вкуснотии и да се докоснете до изкуството на кулинарията по един по-различен начин. Повече информация за събитието можете да видите тук.

*

Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“ 

14 - 23 септември

От 14 до 23 септември любителите на световното кино ще могат да си припомнят какво е любовта в различните ѝ проявления, благодарение на богатата програма на фестивала, която ще бъде излъчена в Lucky Дом на киното. В продължение на 10 дни ще бъдат показани 20 филма, всеки ден от 19 и 21 ч. Акцентът на тазгодишното издание е носителят на „Златна палма“за режисура в Кан „Студена война“ от режисьора на спечелилия „Оскар“ за чуждоезичен филм „Ида“ Павел Павликовски. Повече информация вижте тук.

*

Празници на Стария град 

17 - 23 септември 

Септември е и отново идва време да отпразнуваме великолепието на Старинния Пловдив. „Елате да се зарадваме заедно на младото, живо и щастливо лице на Стария град!“ призовават организаторите от ОИ „Старинен Пловдив“.  През 2018 година Празниците на Стария град са от 17 до 23 септември и ще преминат под мотото "По трихълмието на времето". За пореден път  екипът на общинския институт ще вдъхнови и провокира пловдивчани и гостите на града  да се докоснат или да преоткрият магията на най-красивото място в Пловдив. Повече информация за събитието вижте тук.

*

ВАРНА

Street Food and Art Festival

29 август - 2 септември

Фестивалът ще представлява комбинация от много изкуства, прекарани през призмата на кулинарията. определено ще е вкусно и забавно. Повече информация за събитието може да видите тук.

*

РУСЕ

Грийн рок фест

септември

Немската рок легенда „Бонфайър“ ще бъде специален гост на 10-тото издание на Грийн рок фест в Русе. Фестивалът ще се проведе на 9 септември от 18 часа на пл. „Свобода“, а входът е свободен. Началото ще бъде дадено от гръцката банда John Jeff Touch, JINXY VON D'ERS от Румъния, EVЕRDREАM от Силистра и русенската банда INSANE. Повече информация за Грийн рок фест вижте тук.

*

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Есенни джаз вечери

14 - 16 септември

Три концерта ще зарадват публиката на 14, 15 и 16 септември – те ще бъдат на сцената на Летния театър, а входът за всяка от вечерите ще бъде свободен. „Есенни джаз вечери“ започват в 20:00 ч. на 14. септември с изпълненията на популярната българска певица Камелия Тодорова и Биг Бенд – Велико Търново (Общински духов оркестър), с диригент маестро Владимир Бошнаков. На сцената на Летния театър Камелия Тодорова ще  изпълни любими джаз стандарти, блус и поп хитове, както и някои от своите най-популярни и обичани песни, с които остави трайна следа в българската музика.Вижте в по-големи подробности кои изпълнители може да чуете и видите тук

*

СОЗОПОЛ

Празници на изкуствата Аполония

31 август - 8 септември

Тазгодишното издание на Празници на изкуствата Аполония се отличава с разнообразна и цветна програма, изпълнена с изненади за ценителите на родното изкуство и култура. Фестивалът ще се проведе от 31 август до 8 септември в Созопол, представяйки интересна палитра от музика, кино, театър, литература и визуални изкуства. Повече информация за събитието може да откриете тук.

*

ХИСАРЯ

БиоТрапеза

22 - 23 септември

На 22 и 23 септември в град Хисаря ще се проведе „БиоТрапеза” – изложение на био, натурални и еко  производители от община Хисаря, Карлово, Пловдив и регион Тракия. Ще се представят производители на био картофи, кейл, гъби, билки, сезонни плодове и зеленчуци, тахани и кремове от ядки, био и натурална козметика, натурални и еко продукти – мед, млечни произведения, вино. Повече информация за събитието вижте тук.

*

ЦАРЕВО И КИТЕН

Черноморски събор „Евро фолк“ 2018

5 - 10  септември

От 5 до 10 септември в черноморските градове Царево и КитенБългария ще се проведе 15-то издание на Черноморски събор „Евро фолк“ 2018. На сцените в Комплекс Кремиковци“ (Китен) и Народно читалище „Георги Кондолов – 1914 г.“ (Царево) участие ще вземат близо 100 фолклорни състава и индивидуални изпълнители от България, Якутия, Израел. Повече информация тук.

*

МОМЧИЛОВЦИ

Фестивал на киселото мляко

21 - 23 септември

Уникалното българско киселото мляко, прославило страната ни в Китай, се превръща в повод за празник. От 21 до 23 септември 2018 г., китното родопско село Момчиловци ще бъде домакин на поредния Фестивал на киселото мляко. Щастливците, посетили събитието, ще имат възможност да се насладят на изложението на местните производители на млечни продукти, дегустирайки домашно приготвено кисело мляко и сирена под звуците на родопския фолклор. На фестивалната сцена целодневно ще се изявяват фолклорни групи от региона, а вечерите са запазени за концерта на ансамбъл Тракия и спектакълът „Кралица на красотата – Мис Родопи“. Повече за това какво ви очаква там вижте тук.

 *

ПО ДУНАВА

ДУНАВ УЛТРА: TEAMWORK

7 септември

За пети пореден път приключението Дунав Ултра отправя предизвикателство към всички фенове на колоезденето – да преоткрият красивия дунавски регион като изминат 670 км от Видин до Дуранкулак инивидуално, в екип от двама или в екип от четирима. Уникалният маршрут по поречието на река Дунав минава през 90 населени места, туристически  обекти, природни феномени и исторически забележителности и напълно заслужено бе отличен от Министерството на туризма като „Иновация на годината“. Повече информация тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин