Най-интересните събития за април 2018 г. - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните събития за април 2018 г.
Автор: Peika.bg
Най-интересните събития за април 2018 г.

Интересните събития през април са гарантирани, дано да е така и с хубавото време!

Вижте нашата селекция с най-интересните събития през този пролетен месец и не пропускайте да посетите поне няколко от тях!

За ваше улеснение сме ги подредили по градове и дати. Вземете доброто настроение и потегляйте към вашето свежо събитие!

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

1 април

Това е последният ден на Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”. То ще се проведе в Националния Музей “Земята и хората”. Участие са заявили 65 изложителя от нашата страна, Армения, Афганистан, Сърбия и Румъния. Това са фирми и колекционери на минерали, фосили и скъпоценни камъни, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни и разнообразни изделия от тях. Ще има изненади и работилници за най-малките. Още информация тук.

*

Да преоткрием духа на София!

1 април

Включете се в беседите по историческия маршрут на historicalroutes.bg, с които ще се разходите по големите булеварди и по обаятелните малки улици на София. Историческият маршрут е пътеводител към познати и позабравени места, които разказват за „шарената” история на София и пазят нейния автентичен дух. На 1-ви април можете да се включите във втората част, която представя поредица от представителни сгради и символи на българската държава. Повече информация тук.

*

HANDMADE DESIGN MARKET

1 април

HANDMADE DESIGN MARKET е пресечна точка на творци на идеи и предмети, Работилници, Благотворителни каузи, Хапване и Пийване, Зони за релакс, приятна Музика, Игри и хора, търсещи и стремящи се към хармония и красота в заобикалящата ги среда.  TOП дизайнери на мода, бижута, аксесоари, декор за дома, играчки, козметика, деликатеси, сладкиши се събират под един покрив в уикенда на най-пролетния ден от годината - Цветница. Още информация тук.

*

Танцова работилница Dance It!

2 - 7 април

Наложилата се вече изключително успешна интензивна танцова програма „Танцова работилница Dance It!” ще се проведе тази година от 2-ри до 7-ми април в София, в Dance Station в Национален дворец на културата, със заключителен спектакъл на 7-ми април от 19:00 ч. в Дом на културата "Искър" - бул."Кръстю Пастухов" № 23 (до метростанция "Искърско шосе"). В течение на една седмица участниците посещават класове в четири различни танцови стила. Класовете се водят от утвърдени хореографи от САЩ, които са активно действащи професионалисти, на върха на преподавателската и творческата си кариера. Всяка година няколко от най-добрите участници получават стипендии за лятно обучение в едни от утвърдени танцови училища и компании в САЩ. Повече информация тук.

*

Изложба "Нови пространства"

2 - 21 април

Галерия „ЕТЮД“ представя изложбата „Нови пространства“, която е дебютна самостоятелна изява на художника Любомир Карадех. С нея авторът показва един опит за свой поглед върху изкуството. Едно ново търсене, провокирано от новото време и нелекия му професионален път. Картините на Любомир Карадех, които ще могат да бъдат видяни до 21 април 2018, представят един личен емоционален свят, пречупен през призмата на абстрактната живопис. Линиите и формите са предимно ъгловати и начупени – абстрактни, но в същото време асоциативно подсказващи скрити изображения, които се появяват и изчезват. Още информация тук.

*

Великденска ваканция в Квадрат 500

3 - 5 април

Първия ден, сред пейзажите и натюрмортите в постоянната експозиция на Квадрат 500, ще бъе посрещната пролетта и децата ще творят в нейната палитра. Втория ден, чрез избрани произведения, малчуганите ще се посветят на чудесата, свързани с Великден. За финал, платната на големите български художници ще се превърнат в мотиви за Великденска украса, изработена от участниците в ателието. Допълнителна информация тук.

*

Детски концерт „Приказка за валса“

15 април

„Приказка за валса“ е последният детски концерт за сезон 2017/2018 от поредицата в програмата на детската образователна програма Фортисимо Фамилия. Приказаният разказ този път ще бъде за възникването и развитието по света и у нас на най-грациозния танц сред балните танци- валсът - на 15 април от 11:30 часа отново в зала България. В концерта участие ще вземат артистите Иван Бърнев и Богдана Трифонова. Диригент на концерта ще бъде маестро Найден Тодоров, който ще поведе оркестърът на софийската филхармония по нотите на подбраните в концерта произведения с валсова музика. Още информация тук.

*

Концерт на ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ

21 април

Култовите български банди - ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ се събират за първи път заедно на голяма сцена за исторически рок концерт в зала “Арена Армеец”. На 21 април 2018 г (събота) легендарните групи, основоположници на българския ню уейв и пънк рок и създатели на  ъндърграунд културата в края на  80-те и 90-те години на миналия век, ще зарадват хиляди фенове в оригиналните си състави (доколкото това е възможно), както и с новите си попълнения. Близо 40 музиканти ще се качат последователно на сцената, за да изпълнят може би за последен път на живо в тези състави, някои от любимите за цели поколения култови песни. Още информация тук.

*

Концерт „Различни, но заедно“

24 април

На 24 април 2018 г. от 19:30 часа, по инициатива на Арт Център „Карнолски“ ще се проведе концертът „Различни, но заедно“, който вече десет години дава възможност на деца от различни етноси и социални групи да представят своите таланти на сцената. В залата на Руския културно информационен център, освен богатата музикална и танцова програма, се раздават почетните знаци „Сърцето на София“ и „Сърцето на България“ за личности и организации с изключителен принос към децата на България. Повече информация тук

*

Изложба "Паметта на софийската шевица"

до 30 юни

"Паметта на софийската шевица" е изложба, занимаваща се с традициите, иновациите и дизайнерските експерименти в областта на везбарското приложно изкуство. Посвещава се на 90-годишнината от основаването на Регионалния исторически музей – София. Временната експозиция представя традиционни софийски шевици, изработвани в селата около София. Впоследствие те се разпространяват като модели в целия регион. Става въпрос за шевици върху облекла (ризи) и аксесоари (чорапи, колани) или декоративни елементи за бита (покривки, тишлайфери, калъфки за възглавници). Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Програма за Великден

1 - 9 април

Празниците започват с концерт на Духов оркестър Пловдив по случай Цветница. Цялата програма на Община Пловдив за Великденските празници, от 1 до 9 април, можете да видите тук

*

Изложба "Път на младите"

4 - 30 април

Четирима млади артисти ни показват четири различни живописни "лица" в поредната изложба от проекта "Път на младите", която се открива на 4.04.2018 г. В двете зали на „Бялата къща“ Гергана Балабанова, Иван Кашлаков, Ренета Павлова и Цветомир Илиев представят новите си творби. Иван Кашлаков продължава серията "Архив" - III и IV, наслагва и ревизира отминали преживявания - по-често тъжни и носталгични. Новата тема за нощта и любопитството към нея е само потвърждение за живописния талант на автора. Още информация тук.

*

Изложба „От Виена и Константинопол. Етнография на града“

до 31 май

От 28 март в Етнографския музей в Пловдив ще бъде открита изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“. Тя е съвместен проект на Регионален етнографски музей – Пловдив и Регионален исторически музей – Русе. Изложбата представя европеизацията на всекидневието в българските градове и прехода към Модерността в края на ХІХ век. В това време Пловдив и Русе са главните икономически двигатели на младата българска държава, а ефектът от създаденото благосъстояние се отразява и върху начина на живот на техните жители. Повече информация тук

*

Мартенската изложба от проекта "Път на младите"

до 2 април

Мартенската изложба от проекта "Път на младите" е с общо минорно настроение, макар че авторите, които се представят, за първи път се срещат в галерийното пространство на Културен център  "Бялата къща ". В монотипиите на Станка Александрова се долавя чистият полъх на вятъра , който преминава над "По-кривите", покрай "Фасадите" и се заиграва в "Лилавото село". Повече информация можете да намерите тук

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Концерт на Chromatic Point

20 април

Елата на специална българо-македонска метъл вечер на 20.04., петък, в търновския клуб MELON Live Music Club с Chromatic Point от Македония и Yuvigi от България. Началото на концерта е в 22:00 часа. Преди това, на 19 април, македонската етно прогресив метъл група ще има концерт в София (клуб Live&Loud). А на 21 април ще бъде концертът им в Пловдив (клуб Полинеро). Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В КРЕСНА

Outdoor & White Water Fest в Кресненското дефиле

31 март - 1 април

През уикенда на 31 март и 1 април, за втора поредна година, край бреговете на река Струма ще се проведе Outdoor & White Water Fest, с който ще бъде дадено официално началото на рафтинг и каяк сезона в Кресненското дефиле. Домакин е Център за приключения и рафтинг кемп Адвенчър Нет. След като близо 800 човека посетиха първото издание на събитието миналата година, през 2018 г. се очаква фестивалът със свободен достъп да посрещне над 1200 човека с атрактивна целодневна програма, съчетаваща разнообразни спортни активности сред природата (рафтинг, колела, катерене, летене с парапланер, пейнтбол), музика на живо, DJ парти и прожекции на тематични филми. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАРБОВО

Интерактивна изложба Радикалните игри на Molleindustria

до 30 май

В зала 6 в Музея на хумора и сатирата в Габрово ще можете да поиграете на - Радикалните игри на Molleindustria. Откриването на интерактивната изложба за малки и големи е в 17:30 часа. Игрите са най-популярното изразно средство през 21 век. Милиарди хора по целия свят ги играят, запленени от техния хумор и увлекателност. Но противно на общоприетото схващане, най-популярни не са онези игри, които отнемат часове да бъдат овладяни и дни да бъдат превъртяни. Най-популярни са игрите, които могат да бъдат играни между другото, докато чакаме или имаме време за губене. Още информация тук.

*

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин