Най-интересните събития за октомври 2018 (обновена) - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните събития за октомври 2018 (обновена)
Автор: Peika.bg
Най-интересните събития за октомври 2018 (обновена)
Снимка: Alisa Anton

Какво ще се случва през месец октомври вижте в нашата класация с най-интересни събития!

За повече информация можете да последвате линковете. 

Ако не откривате своето събитие, разгледайте стотиците ни идеи за уикенд пътешествия 

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Арт вечер на добродетелите 2018

4 октомври

На 4 октомври от 19:00 часа в Националната галерия "Квадрат 500" фондация ще се проведе ексклузивното издание на най-голямото си благотворително събитие Арт вечер на добродетелите 2018.  То е посветено на изкуството, което дарява в подкрепа на българските деца и семейства, което възпитава, което формира мирогледа ни и влияе на ценностната ни система по един изтънчен и изкусен начин. Събитието е естествено продължение на осемте успешни издания на „Вечер на добродетелите“ в подкрепа на най-уязвимите деца и семейства. Повече информация за събитието вижте тук.

*

ADVENTURE KIDS 2018 в Музейко

5 - 7 октомври

От 5 до 7 октомври Музейко ще посрещне всички малки приключенци, които винаги са мечтали да тренират екстремни спортове или да опознаят дивата природа отблизо. Тридневната филмова програма ще ги отведе в Монголия, Антарктида, Индонезия, Исландия и Алпите, а тематичните работилници ще ги пренесат обратно в Детския научен център, подготвил както винаги невероятни преживявания. Рафтинг, парапланеризъм, колоездене и други спортове, които изпитват предела на физическите ни сили и психологическа издръжливост, ще предизвикат младите приключенци. Професионални спортисти и опитни приключенци ще водят специалните ателиета, готови да споделят своите най-лични истории за спортните успехи, загуби и открития. Повече информация за събитието вижте тук.

*

Споделете Детския Скрин

6 октомври

На 6-ти  (събота), от 11:00ч. до 18:00ч., в Скрито в Срина на ул. "Костенски водопад" 14 в кв. Стрелбище ще можете да вземете (абсолютно безплатно!) дрешките, които сте харесали за вашите мъници или попорастнали деца! Ако имате желание и възможност (в никакъв случай НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изискване), донесете до 20 бр. от запазените, омалели дрехи на вашите хлапета, които бихте искали да "предадете нататък". Можете да доведете и мъниците - за тях има подготвени забавни и интересни неща, съвсем в духа на настъпващата есен. Допълнителна информация тук.

*

Базар "На горния рафт"

6 - 7 октомври

Тази година  събитието ще се проведе в една емблематична за столицата сграда – Централен военен клуб, на бул. „Цар Освободител“ №7. Заповядайте на 6 и 7 октомври 2018 година, между 10 и 19 часа, за да се докоснете до красотата, настроението и емоцията, която носят ръчно изработените изделия. Очаква ви богата селекция уникални и различни по стил бижута, от познати и нови творци. На едно място, ще срещнете автори, работещи с различни техники, притежаващи различен усет, но разпознаваеми, със собствен характер. Повече информация тук.

*

Изложба "Сцени от съществуващи и несъществуващи истории"

9 - 27 октомври

В своята творческа линия Лиляна Дворянова представя този свят на ръба на несъзнаваното, с размити граници, без предварителна условност. Място за среща на илюстрацията с техниките от живописта и графиката. Тя от години работи в областта на илюстрацията, графичният дизайн, графиката, фотографията и живописта. В творческата си биография Лиляна Дворянова има шест самостоятелни изложби в България, в Европа и САЩ. Повече информация за изложбата тук.

*

Седмица на бразилското кино

21 - 28 октомври

По времер на Седмицата на бразилското кино ще можете да гледате 10 пълнометражни и 13 късометражни филма в  Културен център G8. Куратор на кино програмата е Лобо Пазолини от Бразилия. Пред-официалното откриване ще се проведе на 21 октомври от 17:00 часа в бар Петък. Официално откриване ще бъде на 22 октомври с филма „Клара звезда“ в Културен център G8 от 18:30 часа. Цялата програма вижте тук.

*

“Спящата красавица” на Чайковски

28 октомври

За поредна година любимите музикални приказки на Фортисимо ще обагрят сцената на концертен комплекс “България” и заедно със Софийската филхармония ще разкрият вълшебния свят на класическата музика пред хиляди деца. Предстоят срещи с велики музикални пиеси и композитори. Нови истории, нови любопитни факти от света на класическата музика и нови герои. Първият концерт от новия сезон е “Спящата красавица” на Чайковски. Повече информация можете да намерите тук.

*

Halloween X Cadenza Vagabundos

31 октомври

Последната сряда на октомври е запазена за мащабния Halloween X Cadenza Vagabundos. Най-голямото Хелоуин парти в България отбелязва своята 10 годишнина с пълно потапяне в изживяването Vagabundos, убийствени декори без аналог и сетовете на Luciano, Michel Cleis и Liubo Ursiny в столичната зала Арена Армеец на 31 октомври. Още информация за култовото парти вижте тук.

*

Модул 1 Роботика и програмиране 

до 30 октомври 

Курсът е за деца между 7 и 14 г и включва 4 последователни упражнения, които въвеждат участниците в темата роботика и програмиране. Модул I е съставен от теория и практика по темите: основи на механика и конструиране на робот, основи и приложение на сензорите, блоково програмиране, изпълнение на задачи от робота. Повече информация за записване вижте тук.

*

 

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Дни на музиката в Балабановата къща

9 - 28 октомври

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” обвърза името си с един символ. Този на възрожденското ни минало с архитектурната му естетика, духовни нагласи, благородни стремежи за единение с европейския свят. До края на Есенното издание 2018 на IX Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” остават още няколко събития. Вижте кои тук.

*

СЪБИТИЯ В ТРОЯН

Изложба и концерт в галерия „Серякова къща”

12 октомври 

На 12-ти октомври 2018 г. от 18.00 часа, в навечерието на Петковден, галерия „Серякова къща” ще представи своя Есенен салон, който тази година ще премине под знака на 150 годишнината от обявяването на Троян за град. Освен традиционно представените нови творби на Дружеството на троянските художници, ще бъде показана и изложбата „Портрет на един град”. Както обикновено, събитието ще има концертна част. Изпълнителите тази година ще са троянецът Иван Шопов и група „Авигея”. Повече подробности вижте тук

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Уличен фестивал 6Fest

5 - 6 октомври 

Фестивалът за улични изкуства 6Fest Gabrovo се завръща с трето издание на 5 и 6 октомври 2018 г. Очаква ни мащабно младежко танцово шествие през центъра на Габрово, спектакъл на площад “Възраждане” и разнообразни улични изкуства в старинния квартал Шести участък. Шествието тръгва в 17:30 ч. от старата Часовникова кула и ще премине по пешеходната улица “Радецка”. Очакват се около 100 участници от местните танцови групи: Шоу-балет „Магия”, Клуб за спортни танци „Ритмика“, Танцова школа „Лиана“, Фолклорен ансамбъл „Сивек“, Зумба с Васи, Клуб за латино танци "Инкансабле". Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В СЕВЛИЕВО

Празник на тиквата 

11 - 14  октомври 

Между 11 и 14 октомври в града ще се проведат празниците на Севлиево, съпътствани с  XIV празник на тиквата и есенния панаир. Водещи на празненствата тази година са Мария Силвестър и Ники Кънчев, а шеф готвач тази година ще е Ути Бъчваров, който ще забърка тиквена крем-супа за всички и ще помогне за приготвянето на най-дългия тиквеник на 13 октомври. Своите шеф готвачи ще изпратят посолства и фирми, за да ни смаят с тиквени специалитети от цял свят. Повече информация за празника вижте тук.

*

СЪБИТИЯ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

Нощ на прилепите

до 14 октомври

Презентации, конкурси за детска рисунка, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, рисуване, конкурси и викторини, презентации и филми ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите са час от събития в Нощта на прилепите. Пълната информация за случващото се в различните градове можете да откриете тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин