Най-интересните събития за юли 2018 - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните събития за юли 2018
Автор: Peika.bg
Най-интересните събития за юли 2018

Какви събития ни очакват в началото на лятото?

Вижте нашите предложения, които сме подредили по градове и дати. Открийте своето събитие и го споделете с приятна компания!

Весело лято!

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Джаз фестивал A to JazZ

6 - 8 юли

Фестивалът, който осма поредна година радва родната публика с качествена джаз музика и ги зарежда с положителни емоции, правейки преживяването А to JazZ несравнимо. На 6, 7 и 8 юли любимата сцена в Южен парк 2 ще представи една от най-добрите си селекции до момента, включваща световнопризнати артисти, изключително талантливи европейски и родни банди, както и изгряващи звезди, които ще блеснат за първи път на сцената на A to JazZ. Тази комбинация от артисти, както и цялостното уникално преживяване, превръщат фестивала в предпочитан не само за публиката, но и за артистите от цял свят. Вижте кой можете да чуете на фестивала тук.

*

АТОМ Хореографски Серии #2

до 7 юли

От 27-ми юни до 7-ми юли в залите на Dance Station в София ще се проведе второто издание на АТОМ Хореографски Серии #2 – платформа, благодарение на която български и международни хореографи от Южна КореяЯпония и Гърция ще изпълнят столицата ни с много танци и творчески заряд. Тази година АТОМ Театър, Lili Jungin Lee и Seoul International Choreography Festival (SCF) са подготвили 3 модула - 10 дневен тренинг с класове по съвременен танц за професионални и полупрофесионални танцьори, както и по набиращия огромна популярност стил у нас - К-РОР. Допълнителна информация тук.

*

Лятна академия с Технократи

9 -13 юли

Децата ще имат възможност да програмират и конструират робот, използвайки въображение и импровизация. Ще изучават функции и приложение на сензорите, използвайки блоково програмиране, подходящо за деца от тази възрастова група. Ще презареждат батериите с много вода, която понякога ще разбиват на водород и кислород и ще използват водорода, за да задвижват автомобилче. Занятията по зелена енергия са освен полезни и забавни. Експериментите за добиване на енергия са източник на много знания и насочват децата към професиите на бъдещето. Всички занимания, а и почивки сред нови приятели и среда, усъвършенстват социалните умения, а работата в екип се насърчава. Игрите на открито са неразделна част от лятната ни академия, защото е важно не само за слънчевите батерии, но и за детските усмивки. Още информация тук.

*

Пълнолуние и детско музикално ателие

13 юли

Юлиан Вергов, Илиана Коджабашева, Вера Гиргинова и Ангел Ковачев ви канят на музикално-театрално пътешествие измежду редовете на фантастични класически произведения. Софийска филхармония под диригентството на маестро Павел Златаров, ще изпълни произведения на Чайковски, Менделсон, Берлиоз, Мусоргски и много други. Кой свят ще се окаже по-вълнуващ, този на думите или този на музиката, от Фортисимо Фамилия ще ни покажат на 13 юли от 19:00 часа в Двореца Врана. Повече информация тук.

*

Хип-хоп гигантите La Coka Nostra с първи концерт в България!

18 юли

Концертът ще се проведе в Маймунарника (Борисова градина) и е част от официалното им европейско турне: La Coka Nostra - “All In Together Now” European Tour 2018. Визитата на La Coka Nostra е първа за България. Самата група e основана през 2004 г. от Danny Boy (House of Pain) и в първоначалните си проекти е в състав: Everlast & DJ Lethal (също от House of Pain), Ill Bill (Non Phixion и Heavy Metal Kings) и Slaine. През годините до сега са издали 3 албума, в които участие са взели световни Хип-хоп артисти като: Snoop Dogg, Bun B, Sick Jacken,B-Real & Sen Dog (Cypress Hill), Immortal Technique, Big Left, Q-Unique и много други. Още информация тук.

*

Изложба My Way

14 юли - 14 август

Не пропускайте да посетите  откриването на събитието на 14 юли, от 18.30 ч. с елегантно парти за близки, приятели и най-нетърпеливите почитатели в пекарната „The Art of Love“ на бул. Христо Смирненски 48, жк Лозенец, близо до спирка на метрото Стадион Васил Левски. Вход- свободен, вино и аперитиви за всички гости. Повече информация тук.

*

Изложба „Спасените бойни знамена на Българската армия“

18 юли - 19 август

На 18 юли (сряда), от 17.00 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата „Спасените бойни знамена на Българската армия“. Тя е посветена на две значими годишнини – 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война. В изложбата за първи път ще бъдат представени оригиналите на всички спасени бойни знамена на българските полкове, участвали в Първата световна война, които се съхраняват в Националния военноисторически музей. Повече информация тук.

*

Благотворително детско парти

20 юли

Събитието е в подкрепа на менторската програма “Скритите таланти на България”, чиято мисия е да подпомага даровитите деца, лишени от родителска грижа и социално слаби семейства. В момента програмата подкрепя седем деца с творчески заложби като им осигурява финансиране за уроци, закупуване на необходими материали, семинари, конкурси и други. Партито ще се състои в детски парти цетър “Морско конче”, кв. Дървеница на 20.07 от 11:00 часа. Още информация тук.

*

Лятна академия с Технократи 2.0

23 - 27 юли

Поради големия интерес към Лятна академия с Технократи ще бъде организирано още едно издание. Академията е подходяща за деца на възраст от 7 до 12 години. Тя протича в рамките на една седмица в къща с китен двор в центъра на гр. София и предвижда група до максимум 12 деца и екипа ни (2-4 ментора). Програмата е с фокус върху 2 теми: роботика и програмиране и зелена енергия. Допълнителните занятия са гимнастика и фехтовка за деца. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Групова изложба "Път на младите"

до 4 юли

Галина Александрова, Калина Миланова, Стоян Кавалов и Явор Костадинов са авторите от поредната групова изложба "Път на младите" в “Бялата къща“ на 6 юни. Бихме могли да наречем тази изложба "Единство". Творбите на четиримата са обединени от общо внушение, независимо от изразните средства. Водеща е не формата, а това, което е в нея - мислите, емоциите, настроенията на младите автори. Повече информация тук.

*

Кино под звездите в парковете на Пловдив

25 юли - 5 август

Пловдив става поредния град, в който лятното кино ще бъде част от горещите нощи! От 25 юли до 5 август 2018 в града под тепетата ще бъдат прожектирани 10 филма на няколко изключително атрактивни локации на открито – Цар Симеоновата градина, Рахат тепе, Младежкия хълм, парка край Гребната база и зона Плажа в коритото на р.Марица. Филмовата програма включва едни от най-добрите заглавия от българското и европейско кино през последните години. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Многожанрова изложба „ArtExtreme СТРАЖА“

13 юли - 30 август

На 13 юли от 18 часа в арт-галерията на Морско казино – Варна се открива многожанровата изложба „ArtExtreme СТРАЖА“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Автори и куратори са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева. Изложбата се показва след нейната премиера през месец май в Националния етнографски музей в София. „ArtExtreme СТРАЖА“ е пето издание на многожанровата изложба „ArtExtreme“ – изкуство на предела в образ на вътрешни преживявания в пространствени среди. Изследва и показва образа на „СТРАЖА“ – свят пазител на същността в пространство, сътворено от божествената азбука Глаголица. Темата е пресъздадена чрез 16 художествени творби; археометрирана мелодия на името на изложбата и буквите от Глаголицата ведно с български ритми; видео филми с преживявания, вплетени в танцови изпълнения. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Ruse Summer Free Tour

до 29 септември

За трета поредна година Ruse Summer Free Tour ще посрещне гостите на Русе и региона, за да ги разведе из потайностите на града. Професионалните екскурзоводи очакват желаещите да се потопят в атмосферата на Русе всяка събота, включително и на официалните празници, в 18:00 часа с място на тръгване Паметника на свободата. Безплатните турове се провеждат на английски език, обхващат централните части на града и продължават малко повече от един час и половина. Първата обиколка от тазгодишната програма ще се състои на 5 май. Допълнителна информация тук

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Международен фестивал  „Средновековен Търновград“

1 юли

На крепостта Царевец във Велико Търново за четвърта поредна година ще се проведе Международният фестивал „Средновековен Търновград”. Историческите реконструкции на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век като истински мост във времето ще пренесат посетителите в една друга, загадъчна и пълна с приятни изживявания епоха. Фестивалът е посветен на 800 години от интронизацията на цар Иван Асен II. В дните на фестивала  ще бъде показан животът на средновековния град от времето на Второ българско царство и средновековна Европа и различни занаяти - горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, грънчарство и керамика, различни методи на тъкане. Още информация тук.

*

Пешеходен тур и изложба по повод 141-годишнина от освобождението на Велико Търново

7 юли
Изложба: 6 - 31 юли

На 7-ми юли 2018 г., събота, Регионалният исторически музей кани жителите и гостите на града на безплатна пешеходна обиколка с беседа по маршрут: музей "Възраждане и Учредително събрание", музей "Затвор", ул. "Гурко", места, свързани с освобождението на Велико Търново, паметник на генерал Гурко в парк "Марно полее". Обиколката ще започне в 14,00 ч. от музей "Възраждане и Учредително събрание"

По повод годишнината от 6 до 31 юли 2018 г. в музей "Възраждане и Учредително събрание" ще бъде експонирана изложба „България и Румъния пред прага на Новото време. Забравени снимки и гравюри от Руско-турската война". Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Детско биенале

до 20 юли

На 19 май, денят на Габровския карнавал, в 10 часа, в Музея на хумора и сатирата се открива Биеналето на хумористично–сатиричната детска рисунка, което тази година е посветено на света на карнавала и карнавалите по света. Имената на наградените участници ще станат известни по време на откриването. В конкурса участваха произведения, изпълнени в разнообразни традиционни и съвременни медии и техники. Те бяха на деца и младежи от област Габрово в две категории – индивидуално (в 3 възрастови групи – до 8, 12 и 18 годишна възраст) и екипно. Изложбата на техните творби продължава от 20 май до 20 юли. Още информация тук.

*

Изложба „В ателието на тревненските майстори”

до 31 август

Изложбата „В ателието на тревненските майстори”, с която Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство гостува на ЕМО „Етър”, представя трите най-известни занаята в Трявна: дюлгерство, дърворезба и иконопис. Това е една уникална за България колекция. Копирките и рисунките са от особена важност за занаята и се предават по наследство. Всяко следващо поколение добавя нови модели. В занаята има много специфични инструменти, които всеки майстор прави сам. Още информация тук.  

*

Изложба "Дунавска карикатура"

26 юли - 9 септември

Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя пътуващата изложба “DONAUcartoons” („Дунавска карикатура“). Откриването ще се състои на 26 юли от 18:00 часа в зала 7 на Музея. Изложбата е създадена по инициатива на работната общност „Дунавски страни“ и представя 10 автори от дунавския регион, които с карикатурите си интерпретират културния, екологичен, икономически и социален живот по поречието на р. Дунав. Голяма част от тях са редовни участници в Международното биенале за хумор и сатира в изкустата в Столицата ма хумора. Куратор на изложбата е г-н Готфрид Гузенбауер – директор на Карикатурния музей в Кремз (Австрия). Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В МЕЗДРА

Приключенски многобой - Мездра 2018

1 юли

На 1 юли 2018 (неделя) от 10:00 часа във и около Археологически комплекс „Калето“, гр. Мездра, област Враца, ще се проведе отвореното събитие „Приключенски многобой - Мездра 2018“, предназначено за всички почитатели на високия адреналин, логическите задачи и времето, прекарано на открито. Сред предизвикателствата, очакващи желаещите да се включат в Многобоя, ще са скално катерене и спускане по скални отвеси, задачи с ориентиране и логика, умения за стрелба с лък, решаване на приключенски задачи и екстремно спускане по специално създаден въжен тролей над река Искър. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПРАВЕЦ

Моцартови празници

12 - 15 юли

Организаторите посвещават тазгодишното издание на фестивала на великата българска оперна певица Христина Ангелакова – дългогодишен артистичен директор и незабравим сърцат вдъхновител на „Моцартовите празници“, с която оперна България се прости неотдавна. По нейна идея и тази година ще бъдат представени уникални музикално-сценични постановки, иновативни жанрово разнообразни продукции, показващи българските постижения на различните видове изкуства в оригинална симбиоза с класическата музика. Опера и балет с кукли, нетрадиционно представяне на класиката – запазена марка на фестивала, програми за деца и възрастни, музика, танц и поезия с участието на утвърдени имена от световните музикални сцени, театралния афиш, млади таланти и още много приятни преживявания за многобройните почитатели на фестивала предстоят в моцартовите дни през месец юли в Правец. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В БЕЛАСИЦА

Kongur Air Fest

29 юни - 1 юли

С повече музика отвсякога, повече интересни работилници и още по-интензивни семинари, тази година Kongur Air Fest ще отбележи третото си издание. Фестивалът за екстремни спортове и активен начин на живот очаква не само запалените по адреналиновите приключения, но и всички, които искат да се докоснат до магията на планината Беласица и красивата природа в подножието на връх Конгур. Между 29-и юни и 1-ви юли поляната пред хижа “Беласица” ще се превърне във фестивална зона, в която всеки ще може да види, чуе, участва, пробва: хатха йога сесии, аюрведична сесия, слаклайниниг и кендама. Не на последно място, там ще бъде разположена и сцената на Kongur Air Fest, на която в събота вечер (30-и юни) с музиката си ще излязат Kirtan Raga, Funky Miracle, Skiller, Jahmmy Youth, Spens & DJ Chukee. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В КАРАНДИЛА

Лятна случка 2018

13 -15 юли

В средата на лятото отново ще имате възможността за една планинско-полянна Лятна Случка. Тази година (лято 2018-то) на 13-14- 15 юли, сред старата букова гора в местността Карандила, над Сливен, ще се проведе музикалния етно-грийн- фюжън фестивал „Лятна случка“. В трите фестивални дни наоколо ще изникнат стотици палатки, а в своеобразното малко фестивално селище ще се случи традиционния базар за ръчно изработени неща, демонстрации на цирково изкуство, различни работилници, както и множество чудесни летни занимания – бира, хапване, огън, забавление и разбира се музика. Вижте повече информация за фестивала тук.

*

СЪБИТИЯ В СОЗОПОЛ

XIII Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите”

5 - 15 юли

Международен младежки фестивал на изкуствата “Музите” ( ММФИ“Музите”)  е традиционен форум на изкуствата, който събира в България хиляди участници от цял свят. Фестивалният период е от 5-ти до 15-ти юли в две сесии по 5 дни, разделени на видове изкуства. Отлично съчетание на летен  морски отдих с  активна творческа изява. Международен младежки фестивал на изкуствата (ММФИ) „Музите” е многожанров фестивал-конкурс и представя всички изкуства. В него участват ансамбли и солисти от училища по изкуствата, академии, школи, студия, детски и младежки центрове, деца и младежи на възраст от 5 до 35 години. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В БАЛЧИК

Фестивал „Пясъчни творения”

14 юли

От две години насам, в началото на астрономическото лято, Белият град - Балчик е домакин на детския фестивал „Пясъчни творения” и събира деца от различни градове и държави, които обичат да творят. Целите на фестивала са: децата да работят сред природата, с естествени материали, и да разкрият своя талант. Участниците могата да вземат участие във фестивала в две категории: семейна ( дете/деца с родителите си) и детска (деца от 3-18 г. индивидуално или в група). Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО

Европейски шампионат по фолклор „Евро фолк“

до 7 юли

Над 1200 участници от 7 държави ще участват на 10-ия „Евро фолк 2018“ в НесебърСлънчев брягПоморие и Св. Влас. Най-добре представилите се състави ще бъдат отличени с Номинация Златен „Орфей“, която ще им осигури право на участие в крайната селекция за Гран при на Шампионата. Голямата награда и титлата Абсолютен европейски шампион по фолклор за 2018 г. ще бъдат придружени и с парична награда в размер на 1000 евро, осигурени от организаторите. Концертите са разпределени в пет дни и ще се проведат на 4 сцени - "Античен Амфитеатър" – Несебър (Официално откриване), НЧ "Просвета 1888" – Поморие,  НЧ "Светлина" – Поморие и Сцена "Арена" - Св. Влас (Официално закриване). (При лошо време концертите ще бъдат представени на закрито, в НЧ „Яна Лъскова“ - Несебър.)  Още информация тук

*

СЪБИТИЯ В С. ЛОЗЕН

Национален фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд 2018”

1 юли

Фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд 2018” ще се проведе на 30 юни – 1 юли 2018 г. /събота и неделя/ на откритата сцена в центъра на с. Лозен, общ. Любимец, обл. Хасково. Неговата цел е да популяризира изворния фолклор на България. Да стимулира представянето на местни традиции – издирването и изпълнението на песни, мелодии, танци, обичаи, характерни за местната култура, от която са изпълнителите (групи за автентичен фолклор, танцови клубове, народни хорове и др.), като по този начин съдейства за съхранението и предаването на нематериалното културно наследство, участващо в изграждането на идентичността ни. Допълнителна информация тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин