Най-красивите езера в Пирин - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-красивите езера в Пирин
Автор: Елена Исаева

Пирин е втората по височина планина в България. Със своя най-висок връх Вихрен, планината се нарежда на седмо място по височина в Европа. Пирин привлича туристи целогодишно, кръстена е на върховния бог на славяните и бог на светкавиците и гръмотевиците Перун. В Пирин през зимния сезон се стичат туристи от страната и чужбина, за да практикуват любимите си зимни спортове. Но дори и да не сте скиор, тук през всички сезони е много красиво. Освен възможността за покоряване на върхове, планината предлага на любителите си възможност да се разхождат по красивите стръмни пътеки, минавайки край кристално чисти езера и наслаждавайки се на уникални гледки.

В Безбожкия циркус, североизточно от връх Безбог се намира и едноименото Безбожко езеро. На северния бряг на езерото се намира хижа Безбог, до която може да достинете не само пеша, но и с лифта, достигащ до самата хижа. Изключително достъпна, хижата разполага с голяма леглова база, санитарни възли и е много удобна отправна точка за разнообразни маршрути в Пирин. От нея за един ден можете да достигнете до няколко езера и върхове в планината. Най-кратките планински маршрути са до Поповото езеро, връх Безбог и връх Полежан. Планинарите с по-добра физическа подготовка могат да отидат до Кременските езера, заслон Тевното езеро, връх Джангал, връх Стражите или до хижите Пирин и Демяница.

Най-красивите езера в Пирин
Снимка: Елена Исаева

Пирин има голямо водно богатство, състоящо се от около 180 езера с ледников произход, разположени в малки и големи циркуси. Те са много студени, дълбоки и изключително бистри. Всяко едно от тях има своята красота и чар.

В Пирин се намира и най-високото езеро на територията на България – Горното Полежанско езеро, с надморска височина 2710 м.

Най-красивите езера в Пирин
Снимка: Елена Исаева

 

Може би едно от най-посещаваните езера в Пирин е Муратовото езеро. То е изключително красиво, разположено е на височина 2232 м., заобиколено от Муратов връх. То е сравнително лесно достъпно дори и за не толкова добре подготвени туристи, а и бреговете му позволяват достатъчно място за отмора и релакс.

Поповото езеро също е много запленяващо красиво. То е най-голямото и най-дълбокото езеро в Пирин. Площта му е около 123 дка, а дълбочината му на места достига до 30 м.

Тевното езеро също е красиво, намира се на живописно място. Легенда разказва, че някога то е било с кристални прозрачни сини води. Езерото изпълнявало желания, от което се възползвала млада девойка. Но вместо да му благодари, тя била все недоволна. Езерото се ядосало и от тогава придобило тъмен цвят, откъдето идва и името му Тевно (тъмно) езеро.

Кременските езера или познати още като Джангалски езера се намират в южната част на Северен Пирин. Езерната група е съставена от девет езера, като седем от тях са постоянни и две пресъхващи. Езерата са заобиколени от връх Джано и връх Сиврия. Като езерна група те сай-големи на територията на Пирин, сумарната им площ е 196 декара. Името на езерната група идва от с. Кремен, в чието землище се намират.

Най-красивите езера в Пирин
Снимка: Елена Исаева

Пирин е красив през всички сезони, достъпен е и за по-дълги преходи и по-кратки разходки. Разбира се важно е да не се поценява планината, но с внимание и добра екипировка, можете да се насладите на всички прелести, които планината ни предоставя.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин