Най-невероятните пътувания с влак в Шри Ланка - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-невероятните пътувания с влак в Шри Ланка
Автор: Peika.bg
Най-невероятните пътувания с влак в Шри Ланка
Снимка: Garret Clarke/Flickr

Железопътните маршрути в Шри Ланка са едни от най-красивите в света. Пътуващите мечтаят да вземат влака до хълмистата земя, през стари борови гори и чаени ливади.

Подобно пътуване с железопътен транспорт ще ви остави без дъх.

Вижте кои са най-добрите маршрути в Шри Ланка и откъде да хванете влаковете.

Най-живописното пътешествие е на изток

Трудно е да се забрави пътуването с влак Шри Ланка, ако го направите някога. Нищо не може да се сравни със студения въздух, който влиза през прозорците, безкрайните хълмове с чаени насаждения и буйни гори. Източният маршрут ще ви отведе от Канди до Нану Оя, Ела и Бадула. Първо трябва да вземете влака от Коломбо до Канди и след това да се прикачите, за да се возите по главната жп линия.

Най-невероятните пътувания с влак в Шри Ланка
Снимка: Michal Bocek/Flickr

Мостът с деветте арки

Той се намира близо до станция "Ела" (Ella). Той е едно от най-живописните места, през които преминават влаковете в Шри Ланка. Посетителите могат да се возят във влака над моста или да се разхождат по него в другата посока, ако прекарат една нощ в района. Мостът е построен в началото на 20-те години на миналия век, изцяло от скали и цимент, без никаква стомана. Местното име на моста е "Шинхала" (Sinhala), което означава "девет небеса", защото точно на това прилича мостът, погледнат отдолу. 

Най-невероятните пътувания с влак в Шри Ланка
Снимка: wellknownplaces.com

Пътуването с влак през планинската страна не само ще ви даде безброй спиращи дъха гледки, но и ще ви преведе през дълги и тъмни тунели. Тогава във влака настъпва истинско оживление и забавление, защото пътниците започват да наддават весели възгласи. 

Пътуване до Анурадхапура

Пътуването с влак от Коломбо до Анурадхапура е дълго и преминава през различни видове терени. Ще се насладите на равнини, тучни поляни, хълмове, буйни гори. В Ануарадхапура се намират най-знаковите паметници в азиатската държава. Древните дворци и манастири са включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, затова този влак често е пълен с поклонници.

Най-невероятните пътувания с влак в Шри Ланка
Снимка: Garret Clarke/Flickr


Легенда разказва, че в града е засадено "дървото на просветлението". Това било смокиново дърво, символизиращо мъдростта на Буда. Според исторически сведения, Ануарадхапур ае бил най-големият монашески град в древността. Най-голямта забележителност в него днес е Стражевият камък. Той е поставен на мястото, където е била заровена кост от тялото на Буда. Не пропускайте да видите 13-метровата статуя на светеца - Аукана Буда.

Южно към Гале

Влакът от Коломбо до Гале пътува първо през града, точно по крайбрежието и после в провинцията близо до морето. Природата тук е не по-малко впечатляваща. Голяма част от очарованието на влаковете в Шри Ланка, освен пейзажа, е спокойствието на хората, които се отпускат, гледайки през прозорците. А понякога хапват лека закуска от леща и подправки.

Най-невероятните пътувания с влак в Шри Ланка
Снимка: Garret Clarke/Flickr

В Шри Ланка има и частни влакове, които предлагат по-комфортно пътуване. Все пак те отнемат част от очарованието на преживяванията в автнтичните железници.

Ако искате да научите повече за влаковете в Шри Ланка - посетете този уебсайт

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин