Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 3) - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 3)
Автор: Peika.bg
Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 3)

Това е последната част на статията, посветенa на най-очакваните фестивали в България!

Тук можете да видите първа част, а тук втора част с най-интересните предстоящи събития. В трета част ще откриете най-вълнуващите фестивали от месец септември до месец декември включително.

Вижте какво, къде и кога ще се случва!

Международен фолклорен фестивал „Под скалите“

Белоградчик
6 - 8 септември

Изкуството да свириш народна музика изисква много повече от това да опънеш струните – трябва да вложиш частица от душата си. А ние сме сигурни, че в България има много талантливи творци. На второто издание на фестивала ще видите достойни майстори, които са част от музикалния конкурс и „възпяват“ безсмъртния български дух, въплътен във всеки тон на народната музика.

Българската народна музика се отличава с изключително разнообразие на музикалните инструменти, чрез които се изпълнява, някои характерни за цялата страна, други за конкретна област. Тяхната специфика им придава едно неповторимо звучене, неразривно свързано с характера и духа на българския народ във всеки отделен регион. Сякаш безсмъртната душа на българина се вплита във всеки един тон.

Няма по-добър начин да засвидетелствате таланта си и да заслужите одобрението и признанието на публиката, от демонстрация на живо. А за най-добрите е приготвен специален награден фонд!

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 3)

*

XV Световен фестивал на анимационния филм

Варна
11 - 16 септември

Фестивалният и конгресен център във Варна ще е домакин на разнообразни анимационни събития. Конкурсната програма и „Панорама“ представят най-актуалните и добри филми от анимационния свят. Ще бъде организирана традиционна детска работилница, където малчугани имат възможност да направят собствен филм. В рамките на фестивала ще се проведат и специализирани лекции, мастър-класове, прожекции на студентски филми от университети с профил анимация, програми с най-доброто от гостуващи ни фестивали, документални филми, изложби и още много и интересни събития.

*

Фестивал на Сливата

Троян, Орешака
21 - 23 септември

Фестивалът е продължение и развитие в нови форми на популярния „Празник на сливата и троянската сливова ракия”. Троян е известен със своите традиции в отглеждането на сливови насаждения и производство на висококачествена сливова ракия. Като резултат от това, всяка пролет и есен в Троян се провежда Фестивал на Сливата. Основната му цел е да привлече гости и да даде възможност на местните хора и производители да представят своите домашни продукти – храни, напитки, предмети и всичко свързано или изработено от сливи.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 3)

*

We Are Going To МЪГЛИЖ

Мъглъж
септември

We Are Going To МЪГЛИЖ e фестивал за почитателите на твърдия звук, който се провежда в началото на септември, с участието на групи от българската авторска рок-сцена. Целта на фестивала е да поддържа и развива българската авторска музика и е насочен към широката рок публика в България. По традиция събитието се провежда в местността Равня /на около 1 км от град Мъглиж/. На мястото могат да се устроят палаткови лагери, а в зоната на фестивала ще се предлагат напитки и храна за гостите. Очакват Ви и много забавления и изненади, които засега организаторите пазят в тайна.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 3)

*

„Въздухария“ – фестивал на свободния полет

Сопот
септември

Фестивалът на свободния полет „Въздухария“ изпълва въздушното пространство над Манастирската поляна край Сопот. Това е фестивалът на хвърчащите хора, празник на всички любители на въздушните спортове и единственият по рода си фестивал за безмоторно летене на Балканите. В програмата на събитието са комбинирани творчески и образователни занимания на открито на фона на величествената Стара Планина. Идват професионалисти и любители на летенето и неземните преживявания, както и хора, носещи свободолюбивия дух, но все още не са полетели. Организаторите са предвидили и много забавления, изненади и музика на земята.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 3)

*

Фестивал на киселото мляко

с. Момчиловци
септември

Целта на фестивала е да се популяризира производството на български сирена и кисело мляко, както и разнообразието и красотата на българския фолклор, родопските занаяти и автентични обичаи. По традиция спонсор и съорганизатор на фестивала е китайската компания Bright Dairy, която вече няколко години произвежда кисело мляко с марката „Момчиловци“ в Китай. Организаторите обещават много млечни изненади, музика, танци и забавления.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 3)

*
квАРТал фестивал

София
септември

„квАРТал Фестивал“ променя част от Стара София. Културното наследство, богатата архитектура и история на творческата зона квАРТал са залегнали в основата на фестивала. По време на събитието се преобразява част от центъра на столицата  - с нови неподозирани локации, с организиране на атрактивна и наситена програма, на интересни пространства и с участието на множество артисти. В програмата са предвидени разнообразни работилници, лекции и представления, придружени с много музика, гурме и бар турове в действащите ателиета, културни и спортни центрове, галерии и заведения.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 3)

*

Капана Фест Есен

Пловдив
септември

В края на лятото се провежда фестивалът „Капана“. На няколко сцени ще протича музикалната програма: на Сцена The Stars, зона Soul Seaarchin’ Vinyl, сцена за DJ-и и Сцена Капана. Съпътстващата програма включва Базар и Книжно звено, посветено на Словото. Фестивалът предлага три дни, изпълнени с литература, кино, театър, изящно и приложно изкуство. Предвидена е и зона за децата.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 3)


*

Love Change Music Festival

Ловеч
септември

Love CHange Music Festival се провежда в началото на септември в Ловеч и предлага прекрасна музика и незабравими преживявания. Освен вечерните концерти, организаторите от Община Ловеч подготвят разнообразни и атрактивни забавления по време на уикенд фестивала. През деня се организират различни уъркшопове, йога класове, танци, занимателни работилници за деца и други активности, които ще доставят приятни емоции за гостите.

*

Фестивал „Здравей, Здраве“

Стара Загора
октомври

Фестивалът “Здравей Здраве“- Стара Загора популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве, като използва основно ресурсите на Стара Загора и за Стара Загора чрез доброволен труд и благотворителност.  Фестивалът насърчава специалисти и експерти да представят методи с доказана ефективност, безопасност и простота на приложение. „Здравей, Здраве!“ е трибуна на холистични лекари, консултанти, лектори, терапевти, хора, занимаващи се с психологична помощ, треньори на лечебни двигателни техники, които представят един впечатляващ и завладяващ свят в полза за здравето. Мотото му е Единение.

Фестивалът ще се състои в Народно читалище „Св.Климент Охридски-1858“.  Лекциите ще се проведат в голямата зала, в Арт залата – дискусии, в зала на 3 етаж – практики и медитации, а в малка зала – работилници /в малка зала във втория ден ще има специално занимания за деца/. Спортните занимания ще са в Спортна зала „Иван Вазов“ през първия ден. Специално внимание се обръща на здравето на децата – за тях са организирани много спортни занимания, Детски кът, както и „Училище за родители“. Изключително интересни и полезни ще бъдат дискусиите в „Училище за родители“, в което старозагорски специалисти ще споделят иновативни учебни методи и опит.

*

XV Празник на тиквата

Севлиево
октомври

Интересна програма, много изненади и безброй забавления съпътстват фестивала, който всяка година събира стотици жители и гостите на града за празниците на Севлиево. По време на Празника на тиквата, който протича под мотото „Севлиево – столица на тиквата“ се провежда и есенен панаир. Карвинг на открито, кулинарна изложба, концерти, конкурс за най-голяма тиква са само част от забавленията, на които ще могат да се насладят участниците и гостите на празника. Общината организира много ателиета, тиквени изложби и дегустации на открито – на най-големия тиквеник. В изложбата участват шеф готвачи на елитни заведения, фирми, колективи, които представят тиквени специалитети.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 3)

*

Празник на смилянския боб

с. Смилян
октомври

Народно читалище „Проф.Асен Златарев“ организира традиционния за с. Смилян – Празник на Смилянския фасул. Той се провежда всяка година в последната събота на месец октомври, когато жителите на смолянското село са прибрали вече реколтата си. Началото на събитието се отбелязва с топовно гръмване на фасулено топче от автентично смилянско оръдие.

Празникът ще е съпътстван от много дегустации, конкурси, изложби, състезания, музикална програма с много песни и танци. Всички дейности и атракции в празника са насочени към „фасуьовицата“ и дори най-малките ще се включат в празника със специално подготвена програма. Най-очакван обаче си остава Конкурса за най-хубаво бобено пано, в който участниците имат възможност да развихрят въображението си.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 3)

*

Фестивал на виното: „Дефиле на младото вино“

Пловдив
ноември

Събитието е едно от масовите и важни за винения туризъм в страната и се очакват над 23 000 посетители от България и света. На „Дефиле на младото вино” се провежда дегустация на млади български вина в рамките на последната седмица на месец ноември в Стария град на Пловдив. Това е изключителна възможност за винолюбителите да си изградят своя винена листа и да опитат новата реколта на българските винопроизводители.

Винопроизводителите са разположени в дворните пространства и вътре в самите възрожденските къщи в Стария град – музеи, ресторанти и галерии. Производителите на мед, колбаси, сирена, хляб,  минерална вода, кетъринг фирми и известни шеф-готвачи допълват винените напитки с кулинарни презентации.

Част от фестивала са „Дните  на младото вино” – съпътстваща културна програма с атрактивни събития в градска среда като танцови атракции, изложби, филмови прожекции и др., със свободен вход за посетители, както и лекции, семинари и представяне на книги на винена тематика.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 3)

*

Международен фестивал на ледените фигури „Русе Айс Фест”

Русе
декември

От началото на декември до средата на февруари се провежда „Русе Айс Фест", с богата културно-развлекателна програма. От години фестът се е превърнал в емблема на зимните атракции в Русе  Международен фестивал на ледените фигури „Русе Айс Фест“. Забележителни  майстори на ледения карвинг ще ваят скулптури пред очите на русенци, а леден бар и атрактивна артистична програма ще радват посетителите. Церемонията по откриването ще бъде съпроводена от редица привлекателни събития за малки и големи през целия ден.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 3)

*

Фестивал „Коледа в Капана“

Пловдив
декември

Какво е Коледа без вкуса на домашните лакомства, приготвени от сръчни ръце с натурални продукти? И не са ли майсторите, които ги приготвят, равни на Дядо Коледа в радостта, която носят? Е, ако и вие мислите така, Коледа в Капана ще ви очаква и през тази година с натурални храни и напитки, за да направим заедно Капана още по-вълшебен!

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 3)

*

Фестивал „Коледарски буенек“

Ямбол
декември

Националният коледарски празник в Ямбол се провежда всяка година на Коледа. Целта му е да популяризира традициите на българите, свързани със зимните народни обичаи, да възпитава националното самосъзнание и да утвърждава националната идентичност чрез непреходното българско песенно и танцово фолклорно наследство. Празникът има конкурсен характер – жури от етнографи и фолклористи оценява изпълненията на групите и присъжда наградите от името на организаторите.

Дванадесет от най-добрите куди (групи) представиха автентичния местен обичай с песни, благословии и характерния за града мъжки коледарски буенек. Традицията е единствена по рода си в страната и е отличителен белег за коледуването в града. Тя не се среща дори и в околните на Ямбол села.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 3)

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин