Най-подходящото време да посетите Хърватия - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-подходящото време да посетите Хърватия
Автор: Peika.bg
Най-подходящото време да посетите Хърватия
Снимка: pexels

Хърватия е държава с красиви градове, величествени водопади и безкрайни хълмове, но повечето туристи я посещават заради бреговата линия с дължина близо 2000 километра, където ще намерите идилични заливчета, големи пристанища и фериботи, които се плъзгат от остров на остров. 

Изборът на най-доброто време за посещение на Хърватия зависи от това какво искате от пътуването си. Силният сезон идва с горещо слънце и парти атмосфера, особено на далматинското крайбрежие, дом на Дубровник, неговия модерен братовчед Сплит и елегантната крайбрежна ивица на град Хвар. Преходните сезони (пролет и есен) са по-тихи и са чудесни за туризъм и водни спортове, докато през зимата можете да посетите различни фестивали, както и столицата Загреб и всичко е на доста по-ниски цени. 

Южната част на Хърватия е малко по-топла от северната, но основната разлика в температурата е между крайбрежието и вътрешността. По крайбрежието лятото е топло, а зимата сравнително мека, докато във вътрешността на страната летата са по-горещи и съответно зимите са по-студени.

Това ръководство за това какво се случва през годината в Хърватия може да ви помогне да планирате пътуването си:

През юли и август се отчитат най-високите температури

Туризмът в Хърватия достига своя връх през юли и август, когато топлите води на Адриатическо море очароват безброй посетители. Има партита на лодки, милиони плажуващи, безброй яхти, носещи се из морето и много хора, практикуващи водни спортове. Определено е много забавно през този период, но трябва да знаете, че опашките пред атракциите са дълги, цените са доста по-високи и наистина има много хора навсякъде. Във вътрешността на страната температурите са по-високи, но има значително по-малко хора. Загреб се изпразва, тъй като всички се отправят към морето.

През май и септември-октомври има слънце и по-малко туристи

Късната пролет и ранната есен са може би най-доброто време за посещение на Хърватия. Температурите са приятни и има много слънце, но има значително по-малко туристи. На сушата това е най-доброто време за колоездене, туризъм или посещение на националните паркове. Намирането на хотел на по-ниски цени е много по-лесно, отколкото през лятото.

Хотелите са най-евтини от ноември до април

През зимата е доста студено и макар че по крайбрежието зимата е по-мека, пак има смразяващи ветрове. Ако отивате с идеята да се докоснете до културата и да опитате местната кухня, зимата не е никак лош вариант за посещение на Хърватия. Цените в хотели и други места за настаняване са най-ниски през този период, а преди Коледа можете да разгледате също невероятните коледни базари в Загреб. 

Най-подходящото време да посетите Хърватия
Снимка: pexels

Януари е най-студеният месец в Хърватия

През януари е студено, което го прави подходящо време за разглеждане на впечатляващите галерии и музеи в Загреб, но не и за разходки навън. Има места, на които също можете да карате ски. Ако отивате с тази цел, месец януари е най-подходящ. 

Най-големият карнавал в Хърватия е през февруари

Времето? Все още студено, влажно и ветровито. Но дните са малко по-дълги, туристите са рядкост и местата за настаняване остават евтини, така че е подходящо време да обиколите крайбрежието – съсредоточете се върху забележителностите, а не върху плажовете. Карнавалът в Риека е най-големият в Хърватия и определено е незабравимо изживяване.

Март е подходящ за разглеждане на националните паркове

По-мекото и сухо време прави март добър избор за посещения на църкви и галерии, както и разходки из красивите национални паркове. Можете да се разходите по крайбрежието или хълмовете, както и да разгледате националните паркове Krka и Plitvice, където гористи склонове се извиват между езера и водопади. 

През април има Великденски паради

Морето все още не се е затоплило, но дърветата са цъфнали и слънчевите лъчи са налице – посетете хълмистите градове на Истрия или Самоборските хълмове близо до Загреб. Парадите оживяват много градове по време на Великден.

През май започва да се затопля

Курортните градове започват да се подготвят за лятото, което прави този месец прекрасен за разходки по площади и алеи и кратки потапяния в хладното море. Цените за настаняване са по-ниски, а заливите и островите, които са пълни през лятото, са доста спокойни и приятни.

Юни е един от най-добрите месеци за посещение на Хърватия

По-тих от юли или август, но с ясно небе, танцови фестивали и усещане за ранно лято, това е силен претендент за най-добрия месец в Хърватия. Фериботите преминават към летния си график, което прави пътуването до острови като девствения Крес, Хвар и гористия Млет много лесно.

Най-подходящото време да посетите Хърватия
Снимка: pexels

Резервирайте предварително, ако ще посещавате Хърватия през юли

Ще трябва да организирате настаняване много предварително и да положите доста усилия, за да намерите място за слънчеви бани. Ако суматохата стане твърде голяма, опитайте да обиколите по-тихите острови Корнати, да се качите на морски каяк от Дубровник или да изследвате лозята и хълмовете във вътрешността.

Фестивалите се провеждат през август

Морето е най-топло, плажните барове гъмжат, Загреб се изпразва и фестивалите са почти всеки ден. Sonus е техно парти на Паг, Island носи електроника в Obonjan, има фестивал във венециански стил на Krk и надпревара в Sinj. 

През септември има културни събития

Нещата започват малко да се успокояват, но все още има много туристи и доста събития. Това е още едно страхотно време за плажно пътуване в Далмация, докато сезонът на трюфелите идва в Истрия.

Октомври е за спокойно разглеждане на забележителности

Крайбрежието е сравнително топло с прохладни вечери и все пак можете да стигнете навсякъде и да правите почти всичко, независимо дали искате да се насладите на островите, да разгледате Дубровник или да посетите филмовия фестивал в Загреб.

Най-подходящото време да посетите Хърватия
Снимка: pexels

Ноември е официалният край на сезона

Вече времето е студено, повечето заведения затварят и морето е студено. Въпреки това можете да се възползвате от по-ниските цени и да обиколите забележителностите на страната.

Декември означава греяно вино и коледно настроение

Това е подходящо време да се докоснете до живота на Загреб: баровете и галериите са отворени, докато навечерието на Коледа носи греяно вино и много коледно настроение по коледните базари в града. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин