Най-подходящото време да посетите Нигерия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-подходящото време да посетите Нигерия
Автор: Peika.bg
Най-подходящото време да посетите Нигерия
Снимка: Unsplash

Ако искате да се докоснете до автентичната африканска култура, Нигерия трябва да бъде начело в списъка ви с дестинации. 

В северната половина на страната местната архитектура със сложни мотиви и емирствата, пропити с древна история, са постоянна атракция за посетителите. На юг можете да изследвате оживени пазари, пещери, водопади и да бъдете част от дълъг списък от фестивали.

Ако пък обичате съвременната култура, имаме добра новина: творческата индустрия на Нигерия е на върха на своя растеж и глобално влияние. Ноливуд, местната филмова индустрия, забавлява африканците от десетилетия, а нигерийски млади артисти изнасят афробийт звуци и свирят на разпродадени концерти по целия свят.

Нигерия няма силен и слаб сезон – всяко време на годината е добро за посещение. Въпреки това има дъждовен и сух сезон, така че е най-добре да посетите Нигерия през втората половина на годината. 

Най-подходящото време да посетите Нигерия
Снимка: Unsplash

От август до октомври е най-доброто време за фестивали

Ако искате да се насладите на оживените фестивали в Нигерия, планирайте пътуването си така, че да съвпадне с началото на фестивалния сезон през август. В Ugep, в щата South South Cross River, има фестивал Leboku New Yam. В Югоизточните щати сезонът завършва с грандиозния фестивал Ofala в Onitsha.

През август се провежда и фестивалът на наследството в Бадагри. Този празник на културата и наследството на хората от Егун включва и възпоменателен марш за милионите, изгубени от робство през пристанището Бадагри. Кулминацията на това събитие е шествие, по време на което участниците се опитват да пресъздадат болезнения марш до Точката без връщане. 

Фестивалът Osun-Osogbo, двуседмична културна фиеста в чест на речната богиня Osun, достига своя връх с грандиозно шествие през третата седмица на август. В продължение на десетилетия привлича поклонници от Европа, Южна Америка и африканската диаспора. Можете също да обиколите свещената горичка Osun Osogbo, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Ноември е най-доброто време за любителите на изкуства

През ноември Нигерия прелива от събития в областта на изкуствата. От филмови и театрални фестивали до модни и литературни събития, Лагос е мястото, където се провеждат повечето от тях. Обикновено започва в средата на октомври с Felabration, седмица с вечерни концерти в чест на Фела Аникулапо Кути. Почти веднага след това е фестивала Muson, който е посветен на класическата музика.

Ноември започва с Art X Lagos, международен панаир, отбелязващ творческите гении на художници на континента и в диаспората; месецът завършва с Фестивала на книгите и изкуствата в Лагос (LABAF), обявен за „най-голямото парти за книги в Африка“. Но ако сте наоколо в първите месеци на годината, можете да посетите фестивала на изкуствата и книгите Kaduna (през март) или фестивала на театъра Jos (през април), който се провежда вече две десетилетия. 

Разбира се, има много междинни събития: Седмицата на модата в Лагос, Фестивалът на поезията в Лагос, Седмицата на дизайна в Лагос и Фестивалът на Лагос Fringe. 

Декември е най-доброто време за концерти и музика

Нигерийците обичат да завършват годината си с гръм и трясък. Всеки очаква края на годината, не само за да прекара повече време със семейството и приятелите, но и за да купонясва здраво. Лагос, развлекателната и търговската столица на страната, е в центъра на празненствата, известни като „Дети декември“.

Ако искате да се потопите в лудостта на Afrobeats, тогава купете билети за концерти, планирани през целия месец. Партито достига своя връх и завършва с One Lagos Fiesta, спонсориран от държавата концерт, организиран в петте административни района на града. На юг, в щата Крос Ривър, годишният карнавал в Калабар привлича участници от Нигерия и няколко други страни и е връхната точка на едномесечна поредица от събития.

Най-подходящото време да посетите Нигерия
Снимка: Unsplash

От ноември до март е най-доброто време за наблюдение на диви животни

Можете да изследвате богатите екотуристически активи на Нигерия най-добре през сухия сезон, който започва през ноември. Но най-добрите месеци са февруари и март, когато сухата растителност улеснява забелязването на диви животни. Има десетки национални и държавни паркове, от които да избирате, но най-популярните сред посетителите са Yankari Game Reserve, Cross River National Park, Afi Mountain Wildlife Sanctuary и Old Oyo National Park.

От януари до февруари е най-доброто време за туристи с ограничен бюджет

Ако Нигерия има слаб сезон, това е януари. След бурното празнуване на коледните и новогодишни празници, през януари нещата са затихнали. Животът се връща към нормалното през февруари. Трафикът е значително по-малък, местата за настаняване са по-евтини и това е най-подходящият период за туристи с ограничен бюджет.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин