Най-старите езици в света, които се говорят до днес - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-старите езици в света, които се говорят до днес
Автор: Peika.bg
Най-старите езици в света, които се говорят до днес
Снимка: pexels

Лингвистите често обсъждат произхода на езика, подпомагани от антрополози и биолози в опитите си да определят точно кога, защо и как хората са започнали да общуват вербално - оценките варират от преди 50 000 до 2 милиона години.

 

Но без значение кога се е развила речта, езикът се е превърнал в определяща черта на човешкото състояние. Докато думите, изречени на глас, могат да изчезнат във въздуха, думите, записани през последните хилядолетия, ни дават много ценна информация. Тези писмени текстове ни дават и улики, за да определим кои са най-старите езици в света, които се говорят и днес.

Разбира се, това не е съвсем просто. Тези езици може все още да съществуват, но това не означава, че не са се развили с времето. От една страна, много от най-старите езици са ясни предшественици на съвременни версии, но съвременните говорещи биха били само частично или може би напълно неспособни да разберат древните.

Например, гръцкият се говори повече от 3000 години. Въпреки това, древните философи, говорещи гръцки, трудно биха разбрали съвременните гърци и обратното. По същия начин ивритът – също на повече от 3000 години – е много различен, когато бъде чут по улиците на съвременния Израел, отколкото е бил преди 3000 години в същия регион. Интересното е, че ивритът като разговорен (за разлика от литургичния) език изпада от употреба след около 200 г. сл. Н.е. и не се възстановява до 18 век.

Тамилският, дравидски език, също е доста древен. Това е класически, литературен език, говорен от много милиони в Тамил Наду (индийски щат), Шри Ланка, Малайзия и Сингапур. Най-старата съществуваща тамилска литература, Tolkāppiyam, вероятно е написана от джайнистки монах около 200 г. сл. н.е.

Други древни езици, които все още се говорят днес, включват арабски (датиращ от 8-ми век пр.н.е.), китайски (архаичната му форма датира от 3000 години с доста богата литературна традиция) и санскрит (езикът на Ведите, също на повече от 3000 години, въпреки че се говори от доста малко хора като основен език днес). Латинският, макар и древен, не се говори разговорно. Някои езици също са древни загадки, като Euskera, древният език на Страната на баските, и литовски и латвийски, всички те са много изолирани в езиковото родословно дърво.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин