Най-старият град в Европа е край Провадия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-старият град в Европа е край Провадия
Автор: Peika.bg

Най-старият град в Европа е открит край Провадия. Според археолозите начело с проф. Васил Николов градът е на около 7000 години (датиран е около 4700-4200 г. пр.Хр.).

Най-старият град е открит в близост до най-старата известна солница на Стария континент. Днес, 7000 години по-късно, тук също има завод за сол - Солниците – Провадия, в чийто двор се извършват разкопките.

Археолозите се натъкват и на некропол с площ 5 декара, от който става ясно как са живеели обитателите на града. Например, открити са шноли за коса, с които знатните дами вероятно са си правели прически. Установени са и някои странни погребални ритуали. Част от намерените тела са посечени на две части, а скелетите са заровени с таза нагоре.

В миналото солта е била „бялото злато“, както в днешно време петролът е „черното злато“. Около града дори е издигната крепостна стена (с дебелина 2 м и височина 3 м), за да го пази от нападенията на желаещите да се докопат до богатствата му. Постепенно производството на сол е било изнесено на друго място и са издигнати двуетажни жилищни сгради.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин