Да чуеш сърцето си: Най-тихите кътчета на Земята - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да чуеш сърцето си: Най-тихите кътчета на Земята
Автор: Евелина Миленова
Да чуеш сърцето си: Най-тихите кътчета на Земята
Снимка: Moyan Brenn

Тишината е източник на огромна сила – гласи една мисъл на китайския философ Лао Дзъ.

Ако искате да се запасите със свежи сили, съветвам ви да посетите някое от най-тихите кътчета на земята. Тишината там ще нарушава само собственото ви дишане. Затаете дъх и да тръгваме!

Долината Хох, Вашингтон

32765

Олимпийският национален парк в САЩ разполага с над 4000 кв. км горска местност. Това е и най-слабо застроеният с пътища регион в континенталната част на страната! В парка дори има зона, наречена „един квадратен инч тишина”. Мястото, маркирано с червен камък, е част от независимо проучване, което цели да накара посетителите да се вслушат в природата. Въпреки че Долината Хох е известна като най-тихото кътче в САЩ, тук несъмнено ще чуете някои животни. Но звуците от стъпките на сърна са добра алтернатива на клаксоните и шумните съседи!

Природен резерват Кронотски, Русия

32767

Само 3 хиляди туристи годишно се допускат до спиращите дъха пейзажи в източната част на Русия, известна като Земята на Огън и Лед. Тук дори има вулкани! Мястото е толкова откъснато от цивилизацията, че определено се подрежда сред най-тихите кътчета на земята. Правителството държи да опази резервата и затова само шепа туристически агенции имат право да организират посещения тук. А еднодневната „разходка” из Кронотски се провежда в хеликоптер!

Так Бе А Сеноте, Тулум Мексико

32775

Подводните пещери са не само лишени от звуци, но и от светлина. Много от тях са дълги с километри и да попаднеш в тях е като да посетиш отвъден свят. Вземете си челник и се гмурнете в тишината на Так Бе А Сеноте (Tak Be Ha Cenote). Когато се отдалечите от светлината, облегнете се на някой от огромните сталагмити и се заслушайте. Ще чуете не повече от собствения си дъх или падането на капка вода. За максимално откъсване от реалността: изгасете фенерчето.

Пустинята Негев, Израел

32764

Ако планувате посещение на Свещената земя, то не пропускайте да се отбиете в пустинята Негев. Далеч от забързания градски живот в Тел Авив и Йерусалим, можете да се отдадете на истинско духовно пътешествие. Тишината е най-осезаема, ако се отделите от пътя и се разходите през пустинната местност. По пътя си заслужава да се отбиете в градчето Митзпе Рамон, което открива зашеметяваща гледка към кратера Рамон.

Дюните Келсо, Калифорния

32768

Келсо дюните се намират във величествената пустиня Мохаве, САЩ. Природата в региона е почти толкова впечатляваща, колкото тишината. Тук не прелитат самолети, а преминаването на влакове и коли е рядкост. През деня е ветровито, но рано сутрин или по залез – вятърът утихва и остава само тишината.

Звукоизолираната стая, САЩ

32766

Да, това не е зашеметяващо природно богатство, закътано далеч от цивилизацията. Но това е най-тихото място на Земята според Рекордите на Гинес. Стаята (Anechoic Chamber) изолира цели 99,9% от звука! Основателят й – Стивън Орфилд предизвиква посетителите на стаята да останат сами в тъмното. Той казва: „Ушите им се приспособяват към тишината. Колкото по-тиха е стаята, толкова повече ще чуете. Ще чуете ударите на сърцето си, понякога дори можете да чуете дробовете си… В звукоизолираната стая вие се превръщате в звука.” Никой не е издържал в стаята повече от 45 минути!

Национален парк Котловината Макагадикгади, Ботсвана

32763

Една от най-обширните солени котловини в света се разполага на 12 000 кв.км! През голяма част от годината тук е сух период и големите бозайници напускат региона. Тогава става толкова тихо, че почти е трудно за вярване. Най-зашеметяващо е преживяването вечер, когато далеч от градските светлини, над парка се появяват хиляди звезди. Усещането е като да останеш сам в звукоизолиран високотехнологичен планетариум.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин