8 от най-живописните пътешествия с влак в България! (обновена) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 от най-живописните пътешествия с влак в България! (обновена)
Автор: Peika.bg
8 от най-живописните пътешествия с влак в България! (обновена)
Снимка: Schnitzel_bank/Flickr

Пътуването с влак е истинска романтика за волните души, които обичат свободата, не бързат за никъде, а просто се наслаждават на самото пътуване!

Специално за този вид пътешественици сме събрали 8 от най-живописните маршрута, които да изминете с влак из нашата красива България.

През високи планини, буйни гори, плодородни долини и цветни полета се вие родната железница и отвежда на чудно хубави места!

Вижте кои са те:

1. С влак в Искърското дефиле

Влакът от София до Враца ще ви прекара през сърцето на Искърското дефиле. Не случайно творци като Алеко Константинов и Иван Вазов са намирали своето вдъхновение именно тук. Пътешествието с железницата ще ви отведе до Своге, Бов, Лакатник - ще наблюдавате извивките на реката, заобиколена от огромните скали. Ще преминете покрай китни селца, разпръснати по склоновете. Ако решите, можете да посетите водопадите "Скакля" и "Под камико", скалите над Лакатник, пещера "Темната дупка", хижа "Пършевица", Черепишкия манастир и още много забележителности в района. Обикновено пътеките до тези места започват директно от гарата.

Пътешествието с влак от София до Враца е около 2 часа, в които можете да се насладите на прелестите на дефилето!

8 от най-живописните пътешествия с влак в България! (обновена)

*

2. До възрожденска Копривщица

Ако пътувате от София, влакът до Копривщица е директен, ако обаче искате да се качите от Пловдив, трябва да прикачите на Карлово и това малко удължава пътя ви. Красотата на пейзажа обаче ще ви се отблагодари щедро. По пътя ще преминете през няколко малки села и ще се насладите на богатата природа. Покрай прозореца ви ще препускат гори и поля. Щом стигнете, ще можете да прекарате целия ден в архитектурния резерват, който е запазил духа от епохата на Възраждането. Можете да разгледате къщите на един от най-видните радетели на българщината - Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Любен Каравелов, Димчо Дебелянов. Посетете и моста Първата пушка – емблематично място, което дава началото на Априлското въстание. Оставете краката да ви водят по калдъръмените улици на Копривщица!

Разстоянието София-Копривщица се изминава за малко над 2 часа с влак.

8 от най-живописните пътешествия с влак в България! (обновена)

*

3. През Розовата долина

Ако искате да попиете аромата на дъхави рози и да видите красотата на изпъстрените полета, хванете влака София- Казанлък през юни. Освен розовите, ще можете да се насладите и на отрупаните лавандулови полета около Карлово. Всяка година в Казанлък се провежда Празник на розата, придружен от множество културни събития- изложби, конкурси, концерти. Кулминацията е коронацията на Царица Роза и празничното шествие през центъра на града през първия уикенд на месец юни. В тези дни можете да се включите в розобера и в други интересни традиции и обичаи.

Пътят от София до Казанлък с влак е около 3 часа и 30 мин., без прекачване.

*
4. До Трявна и Дряново

Ако пътувтае от София за Трявна, ще трябва да прикачите или на Горна Оряховица или на Тулово, зависи кой влак изберете. Същото важи, ако искате да посетите Дряново. Отпуснете се и се наслаждавайте, защото пътуването ще трае над 5 часа. Ако пътувате от Централна България, то ще е само около 2 часа.

В Трябва не пропускайте да разгледате: църквата „Св. Архангел Михаил", Часовниковата кула, Музеят на азиатското и африканско изкуство, домът на Петко и Пенчо Славейкови, Гърбавия мост.

Ако искате да посетите Дряновския манастир, слезте на спирка Бачо Киро. Маршрутът на Дряновската екопътека следва живописното дефиле на едноименната река. На около 300 метра от манастира пък се намира първата благоустроена пещера в България "Бачо Киро".

8 от най-живописните пътешествия с влак в България! (обновена)

*

5. Ивановски скални църкви

Ивановските скални църкви се намират на 20 км южно от град Русе, до село Иваново. Ако пътувате от София, има два влака дневно, които са директни - съответно в 9:20 и 20:15. Останалите са с прекачване в Горна Оряховица и удължават пътя с около 1 час. Ако пътувате от Централна България, също ще трябва да се прекачите в Горна Оряховица.

Ивановски скални църкви представляват манастирски комплекс, който включа 20 средновековни църкви, килии и параклиси, които са били обитавани между XI и XIV в. По време на Втората българска държава скалният комплекс е бил средище на духовен и културен живот. Хиляди вярващи са се стичали на поклонение тук. Главната църква на манастира е „Света Богородица“. Стените на скалните храмомве са покрити с ценни стенописи, които са под закрилата на ЮНЕСКО.

Директният влак от София до село Иваново пътува около 5 ч. и 30 мин., а с прекачване е около 1 по-дълго.

8 от най-живописните пътешествия с влак в България! (обновена)

*

6. До местността Рупите

Малко пътешественици знаят, но до местността Рупите, в която Ванга прекарва последните години от земния си път, може да се стигне и с влак! Освен това пътешествието е много живописно, особено през есента. До село Рупите можете да стигнете с влак от София, с едно прекачване в Благоевград или на гара Генерал Тодоров. Директен влак до Рупите към момента има само в 17:00 часа и пристига в 21:00 часа.

Местността е известна и с лековитите горещи минерални извори. Именно заради тях пророчицата избира това място за свой дом.  Там можете да разгледате къщата, в която е живяла, храма „Света Петка Българска”, манастирския комплекс с музейна зала и да се поклоните на гроба ѝ. Разходете се в големия парк, сред който се издигат парите от минералните извори.
Изкачете възвишението Кожух, което е част от кратера на единствения български вулкан, угаснал преди милиони години. Това преживяване ще ви зареди със силна положителна енергия.

Пътуването с влак от София до Рупите е около 4 часа.

8 от най-живописните пътешествия с влак в България! (обновена)

*

7. Теснолинейката Септември-Добринище

Железопътната линия между гарите Септември и Добринище е едно от големите достижения на българската инженерна мисъл! Тя свързва Горнотракийската низина с цели три планини – Западни Родопи, Рила и Пирин. Пътешествието преминава пре скалистото дефиле на река Чепинска и срещу течението нагоре към Велинград. След това ще навлезете в сърцето на Родопите. Линията се провира през тесни дефилета, скални улеи и тунели. 

По пътя ще видите и най-високата гара на Балканите (1276 м) - Аврамово. Пътешествието с влак по това направление определено е едно от най-красивите, пъстри и интересни в България.

Гледките, които преминават покрай прозореца ви, са главозамайващи – огромни скални стени, полегати склонове, обрасли с борове, пъстри хълмове, скътани долчинки. Маршрутът е красив през всеки сезон - зелен, златен, шарен или снежен - заслужава си да го видите поне веднъж в различните му светлини.

125-те км между Септември и Добринище се изминават за около 5 часа, като средната скорост е около 25-30 км/ч.

8 от най-живописните пътешествия с влак в България! (обновена)
Снимка: Булфото

*

8. Радомир - гара Скакавица

Най-красивият, а и най-лесен начин, да стигнете до водопад Полска Скакавица е с влак от Радомир до гара Скакавица. Ако пък не ви се пътува 1 час, можете да се качите в град Земен, който е последна спирка преди гара Скакавица. Тогава пътуването ще е само 10-15 минути. Всъщност това е и най-впечатляващата част от маршрута, който се движи през Земенския пролом. Щом слезете на спирка Скакавица, продължете да вървите по релсите, по посока на движението, още 10-15 минути. Минете през първия тунел, който срещнете по пътя. Отдясно ще видите бетонна стена, покрай която е пътеката за водопада. Изминаването на разстоянието от гара Скакавица до водопада, ще ви отнеме около 30 минути.

8 от най-живописните пътешествия с влак в България! (обновена)

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин