Наясно ли сте с невероятната красота на Национален парк Корнати? - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Наясно ли сте с невероятната красота на Национален парк Корнати?
Автор: Peika.bg
Наясно ли сте с невероятната красота на Национален парк Корнати?
Снимка: pixabay

Толкова много необикновени дестинации на Земята и все пак толкова малко знаем за тях. Великолепни цветове, необичайни форми, скрити атракции, този свят се състои от чудеса, които ви очакват да ги изследвате.

Една такава дестинация е Национален парк Корнати, място, за което вероятно никога не сте чували, но ще пожелаете да го посетите веднага щом научите повече за него.

Открийте очарователния национален парк Корнати

Разположен в северната част на Далмация, един от историческите региони на Хърватия, там е „морският рай“, който чака да бъде проучен. Негово величие – Националният парк Корнати е архипелаг, разположен на юг от град Задар и на запад от Шибеник. Известни още като Стоморски острови, Корнатите са най-плътният архипелаг в Адриатическо море, състоящ се от 140 острова, които са с различни размери и форми. Те могат да бъдат разделени на две групи острови, Долни и Горни Корнати, което в превод е Долни Корнати – тези с изглед към открито море на югозапад и Горни Корнати – тези, които са по-близо до сушата. Въпреки това, националният парк се състои само от 89 най-южни от над 140-те острова, островчета и рифове, основно обхващащи района на Долни Корнати.

Макар и доста сходен, всеки остров има своя автентичен чар и енергия, поради което туристите трудно избират най-живописния и приветлив залив. Някои от островите имат необичайни и забавни имена, като тези, наречени Бабина Гузица и Курба Вела, които при превод биха имали доста вулгарни и смешни имена, често наричани по този начин заради формата или друга специфична характеристика. Въпреки това името на архипелага идва от името на най-големия остров от групата, който се нарича Корнат. Но въпреки че са най-големите и известни, за този и другите острови се знае, че нямат постоянни селища. Има къщи в добре защитени зони, но те се използват като временни убежища.

Плавайте през Национален парк Корнати

Най-добрата обиколка на този национален парк се извършва чрез просто, но забележително приятно плаване до Корнати и през архипелага. Усещането да плавате в границите на този национален парк е безценно, но ако сте готови да направите това, със сигурност има цена, която трябва да платите. Сега от вас зависи да решите дали ще резервирате обиколка или ще плавате с ваша лодка. Резервирането на обиколка ви носи няколко предимства като плаване с някой, който предлага подобни услуги и вече знае дестинацията, организиран обяд и екскурзовод, който ще ви покаже необичайни островчета, невероятни рифове, като ще ви награди с интересни истории и факти за местата.

От друга страна, вие имате шанса да откриете очарователните Корнати и да спрете всеки път, когато пожелаете да разгледате по-отблизо различните острови, като вземете под наем или плавате с вашата лодка. За да направите това обаче, трябва да платите определена цена, която е билетът за посещението ви в Национален парк Корнати. Цената на билета варира в зависимост от размера на лодката, броя на дните, прекарани в посещение и броя на хората, които влизат.

Гмуркане с шнорхел на Корнати – различен вид преживяване

Невероятно сините води на Адриатическо море са прекрасни за гледане с часове, но ако искате да изпитате най-доброто изживяване, тогава е време да се потопите във водите на това море. Плуването и лежането на някои от плажовете на Корнати са едно от първите неща, които ще правите, след като посетите това място. Все пак трябва да препоръчаме още по-добри дейности като гмуркане с шнорхел. Погледнете в дълбоките сини води и открийте подводния свят на Корнати. Отделете време, за да се насладите на зашеметяващите рифове и разнообразните видове, живеещи във водите на Адриатическо море. За подобни дейности можете да кажете, че квалифицираните автономни водолази са в привилегировано положение, тъй като могат да се наслаждават на красотата на неизвестното без определени ограничения. Въпреки това, ако желаете да се гмуркате, винаги можете да наемете оборудване от оторизирана агенция, работеща в региона. Независимо от това, не пропускайте шанса да изживеете Корнатите от различна гледна точка.

Помислете за Корнатите за следващото си бягство през уикенда

Само един обикновен поглед към перфектните заливи на това място е достатъчен, за да накара човек да пожелае да бъде там точно сега. Въпреки че функционира като национален парк, е възможно да организирате кратка почивка на Корнати и ни се доверете – няма да имате нужда от нищо повече от бански. Някои агенции могат да ви осигурят подходящото настаняване и допълнителни услуги, така че всичко, което трябва да направите, е да се свържете с тях и да насрочите дата. Кристално чистите води и пясъчните плажове са чудесни за семейна почивка, докато необитаемите райони са подходящи за бягство през уикенда. Има и около 20 малки ресторанта и таверни, които ще ви сервират вкусни специалитети, особено когато става въпрос за някои морски дарове.

За страстните авантюристи, които обичат да се придържат към земята и да изследват континента, ви препоръчваме да опитате пешеходен туризъм в Корнати. По пътя може да срещнете много гледки, които ще ви оставят безмълвни, така че се подгответе за някои геоложки и геоморфологични явления. Освен това ще бъдете изненадани от разнообразието от флора и фауна, които ще срещнете, докато се разхождате наоколо.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин