Не можете да решите дали да изберете Рим или Милано? - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Не можете да решите дали да изберете Рим или Милано?
Автор: Peika.bg
Не можете да решите дали да изберете Рим или Милано?
Снимка: pexels

Рим и Милано са две от най-популярните дестинации в Италия за градска почивка. И двата града ще ви разходят из много музеи, места с историческо и религиозно значение, великолепна архитектура и вкусна местна кухня.

Градовете обаче имат свой уникален привкус. Ако обмисляте пътуване до Италия и имате време да посетите само един от тези два града, нашето удобно ръководство за това как да избирате между Рим или Милано ще ви помогне да решите.

Рим е не само столица на Италия, но е и столица на италианския туризъм. Всяка година туристите изпълват площадите и улиците, за да посетят историческите и културни забележителности. Основният туристически район на града е приятен и компактен и идеален за разглеждане пеша и на самостоятелни пешеходни обиколки. Рим е забързан. Шумно е и с прословут трафик. Но е пълен с характер. Местните жители тук наистина харесват начина на живот la dolce vita и са доста непринудени и спокойни. Това е прекрасен контраст с хаотичните улични сцени.

Милано се намира в северната част на Италия и е въплъщение на блясък и класа. Той е дом на едни от най-добрите дизайнерски магазини в света. Всичко в града изглежда луксозно и шикозно. Не е чудно, че привлича като магнит дизайнери, художници, фотографи и модели. Милано е украсено с красиви сгради и елегантни площади. Улиците са облицовани с готини кафенета и ресторанти и има много по-малко трафик, което го прави по-спокоен. Милано е компактен град, много добре устроен за пешеходците, но има и страхотна система за обществен транспорт, ако трябва да хванете превоз.

Неща за вършене

Рим

Рим прелива от исторически забележителности. Колизеумът е една от най-емблематичните и забележителни атракции на града. Това е мястото, където се провеждат жестоки битки между гладиатори. Балансирайте това място на бруталност с гледка на красота с посещение на фонтана Треви. Това е не само едно от най-красивите места в Рим, но и един от най-известните и впечатляващи фонтани в света.

Докато сте в Рим можете да посетите Ватикана. Този независим град-държава се намира в сърцето на Рим. Папата живее тук и някои от най-добрите атракции включват Piazza San Pietro (площад Свети Петър), базиликата Свети Петър и Ватиканските музеи, които включват Сикстинската капела.

След това има Пантеон, невероятно инженерно постижение, което е забележително добре запазено, като се има предвид, че е построено около 126 г. сл. Хр. Не пропускайте да влезете вътре и да се насладите на най-големия неармиран солиден бетонен купол в света.

Милано

Отправете се към небесната катедрала Santa Maria Nascente, която местните наричат ​​„Il Duomo“. Тази внушителна, богато украсена сграда е третата по големина катедрала в света. Вътре можете да изкачите 250 стъпала (добре, можете да вземете асансьора, ако предпочитате) до покрива, където ще бъдете възнаградени със спираща дъха гледка към целия град, която може да се простира, в ясен ден, чак до Алпите.

От другата страна на площада срещу Il Duomo е грандиозният търговски център Galleria Vittorio Emanuele II. Но това не е обикновен мол, той е един от най-елегантните и красиви в света. Построен между 1865 и 1877 г., той има великолепен мозаечен под с купол, извисяващ се на 48 метра над него.

За незабравимо културно преживяване посетете църквата Santa Maria delle Grazie, където ще намерите стенописа на Тайната вечеря от Леонардо да Винчи. най-известната творба на да Винчи е нарисувана на стената на трапезарията. Всеки ден се допускат само ограничен брой посетители, така че трябва да резервирате билета си предварително.

Храни и напитки

Италианската храна е много регионална и всеки град има ястия, които са специфични за него. Местните ястия в Рим включват filetti di baccalà fritta (пържени от солена треска), pasta alla carbonara и cacio e pepe. Една от най-известните храни в Рим е пицата. Пицата в римски стил има дебела и хрупкава коричка и се предлага на правоъгълни резени. Яжте пица в Рим като местните жители, като вземете парче за себе си, седнете на тротоара или на Испанските стъпала и гледайте как хаосът в града се разгръща.

Милано е модерен кулинарен център с много креативни ресторанти, но има някои прекрасни традиционни ястия, които трябва да опитате. Те включват ризото ала Миланезе, с неговия отчетлив златист оттенък на шафран, панетоне и Котолета ала Миланезе. И в двата града трябва да вземете маса на открито и да отпиете класическо негрони – равни части джин, кампари и червен вермут – или Negroni Sbagliato, което използва просеко вместо джин.

Пазаруване

Рим може и да не е известен като гореща дестинация за пазаруване, но има някои прекрасни места, където можете да тренирате кредитната си карта. Via Condotti е добре известна със своите италиански дизайнерски магазини, продаващи Armani, Bulgari и Versace, а тук също има много международни бутици за дизайн.

Пазаруването е национално забавление в Милано. Тук ще намерите някои от най-големите модни къщи в света, както и бутици, продаващи местни занаяти. Galleria Vittorio Emanuele II е центърът на луксозното пазаруване, а Golden Triangle и Piazza Portello също са чудесни места за пазаруване до умора.

Хотели

Подобно на повечето столици, Рим предлага богат избор от места за настаняване, подходящи за всеки бюджет. За лесен достъп до туристическите забележителности потърсете настаняване в центъра на града близо до Пантеона, Кампо Фиори и Пиаца Навона. Имайте предвид обаче, че настаняването тук е по-скъпо. За повече опции от среден клас, огледайте районите Trastevere, Monti/Celio, Barberini и Vatican. Ако сте с ограничен бюджет, потърсете стая близо до жп гара Термини. Средно настаняването е малко по-евтино в Рим, отколкото в Милано.

В Милано има голям избор от настаняване за всички бюджети, но цените тук могат да бъдат по-скъпи, отколкото в Рим, особено по време на седмицата на модата. Районът около жп гара Milano Centrale е с най-голяма концентрация на хотели. За лесен достъп до най-добрите забележителности, останете в историческия център (Centro Storico). Опитайте квартал Navigli, ако искате някъде с малко повече живот. Ако имате ограничен бюджет, Citta Studi, университетският квартал на Милано, е страхотен район и има трамвай до центъра на града, въпреки че можете да стигнете пеша до Il Duomo само за 30 минути.

Метеорологично време

Рим е задушно горещ през лятото и през август много римляни напускат града за целия месец, така че някои фирми затварят. Най-доброто време за посещение на Рим е пролетта, но не и през Великденските празници. Май и септември са чудесни месеци за посещение на Вечния град, тъй като времето е топло, слънцето грее и не е твърде горещо или неудобно за посещение на основните атракции на открито. Ако искате да избегнете тълпите, идвайте през зимата. Освен това ще имате възможност да изживеете коледните пазари.

Летните месеци в Милано могат да бъдат горещи и влажни. Подобно на Рим, най-доброто време за посещение на Милано е през пролетните и есенните месеци. Въпреки че Седмицата на модата в Милано е прекрасно изживяване, хотелите и ресторантите са резервирани и цените растат. През зимата Милано се чувства много празнично с много прекрасни светлинни дисплеи и някои страхотни коледни базари.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин