Неделна рзходка до село Ямна - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Неделна рзходка до село Ямна
Автор: Елена Исаева
Неделна рзходка до село Ямна
Снимка: wikipedia.org

Ако се чудите къде да отидете на семеен излет сред природата и да избягате от градската суета и шумотевица само за един ден,  то бих ви препоръчала буквално да отскочите до село Ямна. Ямна е малко селце, сгушило се в горите на Етрополския балкан, където се среща богато разнообразие от животински видове. Разположено е само на 10 км от град Етрополе и има няма на 100 –тина км от столицата. В района на селото има много красив карстов водопад, снажно извисяващ се над скалите. До него много лесно може да се стигне, само за около 20 – тина минути пеша, тръгвайки от махалата Падеш. Пътеката е приятна, лесна за ходене, почти равна. Тук там се срещат по някой и друг храсталак, които за съжаление задържат влага в почвата, затова си обуйте подходящи обувки, независимо от температурата навън. И в най-знойно лято може хубавичко да се понамокрите, а това никак не е приятно и за съжаление разваля настроението и впечатленията за целия ден.

Водопадът може да се посещава през всички сезони и по всяко време на годината, тъй като се захранва от карстов извор, намиращ се на върха на скалното плато. И колкото и пъти да го посещавате, винаги изглежда много различен, сякаш за първи път виждате струйките вода. Но може би най-интересен е през пролетта, когато дебитът му се засилва от обилното снеготопене. Водата се стича в красиви струи по бигоровите скали,  а през бистрите му води прозира зеления мъх, застлан като килим върху скалите. Скалите, по които падат игривите водни струи имат разнообразни форми, някъде има издутина, другаде вдлъбнатина и при всяка промяна в дебита на течащата вода, пътя на водните струи се променя и създава впечатление, че сте се върнали на същото място, но водпадът е нов и различен. В края на пролетта, може да го видите в най-прекрасната му форма. Всичко наоколо се е раззеленило, носят се аромати от дивите цъфтящи растения, птичките се надпяват в красива музика, галеща сетивата. Гледката е уникално красива, зареждаща, а всички знаем, че течащата вода действа релаксиращо и отмива натрупаното напрежение и негативизъм.  Мястото около водопада е гъсто залесено от широколистни дървета и постоянно е в сянка, което допринася за образуването на зелените лишеи по камъните.

Неделна рзходка до село Ямна
Снимка: wikipedia.org

 

Водопадът не е много голям, има само 15 метра височина, но затова пък е много красив, температурата на водите му е почти постоянна целогодишно, тъй като извират от дълбоко. Дебитът му е малък, но дори и в най-знойните лета не пресъхва. Самият водопад се намира на около 1000 метра надморска височина, която оказва влияние на животинските и растителните видове, които се срещат наоколо.

Встрани от водопада има естествено образувана скална ниша, която наподобява пещера. През зимата водните струи замръзват и се превръщат в красиви ледени сталактити. Съзерцавайки ги може да се пренесете в леденото царство и да си представите, че стоите пред леден дворец.

Интересен е произходът на името на водопада. Според древна легенда, монасите от близкия манастир „Света Троица“, обикаляли в района, търсейки най-подходящото място за построяването на храм. Спрели в местността с водопада до село Ямна и в този момент кацнала врана. Така монасите кръстили водопада Врана вода.

Когато и да решите, можете да посетите тази прекрасна природна забележителност. Ще се заредите с много красота и приятни впечатления.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин