Недовършеният тунел по недовършената жп линия Варна-Бургас - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Недовършеният тунел по недовършената жп линия Варна-Бургас

С разказ за един изоставен недовършен тунел по една недовършена жп линия ни гостува Даниел Янев – Тупекса.

Един неделен ден се чудихме къде пак да скитосваме и съвсем случайно ми попадна в полезрението този интересен обект. С две думи това е тунел, строен 50-те години на миналия век, изоставен поради липса на средства и липса на интерес за довършването му.

Има доста легенди, че не се били нацелили двата ръкава от двете страни - това не е вярно. От северната страна, от която ние влязохме, е прокопан около 2 км и после свършва, от юг, до колкото разбрах, е около 600-700 м и пак свършва.

Тунелът се намира от Обзор на запад до едно село Приселци - оттам се хваща един черен път и се кара доста. С лунохода стигнахме донякъде и после бе невъзможно да продължим с него. Изоставихме го в едни храсти, скрихме го от руснаците и нацистите и тръгнахме да си правим път през гората.

30559

След не много дълго ходене почнахме да открояваме разни бетонни конструкции покрай реката, до която е тунелът, а не след дълго и самия тунел. Входът му е зазидан, но има пролука да влезе човек.

Вътре вода нямаше много, но прилепите бяха на ята. А екскрементите им бяха повече и от тях, на места имаше дебели слоеве, по които ходехме, сякаш ходехме по пясък, но мокър.

30556

Тук-таме има по някой комунистически лозунг.

30557

За 60 години стоене тук-таме са почнали да се образуват сталагмити, обичайни за пещерите, и разни други интересни пещерни образувания. Все още са доста малки и малко, ама след още толкова... не се знае.

30555

И така, поразходихме се до края на тунела после наобратно, беше интересно. За пореден път се убеждавам що за нация сме, в момента Варна-Бургас с влак се взема за нещо от порядъка на 4-5 часа, ако тази линия беше факт, това време щеше да е не повече от 2 часа, но някой явно няма интерес. За 60 години... по един месец да бяха работили, досега пет такива тунела да са прекарали... но както и да е, караме си луноходите и тва е.

*

Текстът и снимките са на Даниел Янев – Тупекса. "Наслаждавайте се на снимките ми и усещайте мириса на въздуха, който е бил около мен, докато съм снимал," казва той в блога си, който можете да следите тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин