Необичайни традиции за Великден + идеи за пътуване в Европа - DSK-Wizz Air - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Необичайни традиции за Великден + идеи за пътуване в Европа
Автор: Peika.bg
Необичайни традиции за Великден + идеи за пътуване в Европа

Заедно с Коледа, Великден е един от най-важните религиозни празници за християните, които празнуват възкресението на Исус Христос.

Тази година Великден за православните християни се пада на 28 април, а католиците и протестантите ще празнуват на 21 април. Всяка страна в Европа има своите интересни великденски традиции. Заедно с Банка ДСК и иновативната кредитна карта DSK-WizzAir ще ви представим някои от тях. Освен това ще ви дадем ценни съвети за пътуване в Европа за празниците.

Франция

На Велики понеделник в някои части на Южна Франция се прави гигантски омлет. В празничната сутрин всяко семейство разбива яйца в дома си и след това всички се събират на главния площад, където се приготвя великденският омлет. Представете си хиляди яйца, които се приготвят в един огромен тиган. След като е готов, омлетът се раздава на всички присъстващи. Ако искате да усетите празничната атмосфера на Южна Франция, можете да летите с изгодните полети на Wizz Air до Ница. Сигурни сме, че Великден на Средиземноморието ще ви хареса!

Необичайни традиции за Великден + идеи за пътуване в Европа

Чехия и Словакия

Ако сте жена и досега не сте били в Чехия или Словакия по Великден, не се изненадвайте, ако някой започне да ви потупва с върбови клонки по улицата. Защо? Защото местните вярват, че този обичай носи здраве и красота на дамите. Трябва да знаете, че мъжете изпълняват ревностно тази традиция. Бъдете подготвени и се радвайте, ако някой ви потупа с върбови клонки.

Необичайни традиции за Великден + идеи за пътуване в Европа

Финландия

Ако попаднете във Финландия по Великден може да си помислите, че е Хелоуин, защото децата там се обличат в различни костюми за празника. Най-често се превъплъщават във вещици и обикалят улиците с метла в ръка на лов за лакомства. Затова не гледайте странно, а по-добре се подсигурете с няколко дребни десертчета в джоба. Освен това в някои части на Финландия се палят големи огньове, които, според традицията, прогонват злите сили. Това се прави в дните между Разпети петък и Великден.

Необичайни традиции за Великден + идеи за пътуване в Европа

Пътуването и престоят във Финландия не са най-икономичният вариант за Великден в чужбина. Но защо да се лишавате от едно прекрасно преживяване, когато можете да се доверите на иновативната кредитна карта DSK-WizzAir, която ще покрие разходите ви по празниците?

Великобритания

На Велики четвъртък във Великобритания се отбелязва Денят на милостинята. След религиозната церемония в Уестминстърското абатство се даряват пари на бедните, които са разпределени предварително лично от кралицата. На самия Великден ние похапваме великденските яйца, но британците ги търкалят. „Търкалянето на яйца“ е все още доста популярен спорт в Обединеното кралство, който се състои в търкаляне на яйца надолу по големи хълмове. Побеждава онзи, чието яйце отиде най-далече или не се счупи.

Необичайни традиции за Великден + идеи за пътуване в Европа

Ако сте решили да посрещнете празника във Великобритания, можете да се възползвате от удобните полети на Wizz Air до Лондон.

Корфу

Както в Чехия и Словакия, така и на гръцкия остров Корфу трябва да внимавате с разходките по улиците. В 11 часа сутринта на Великден хората се събират по прозорците на домовете си, за да хвърлят най-различни керамични предмети (най-често саксии) на улицата. Освен това ги пълнят с вода, за да могат да вдигат още по-силен шум. Причината? Ритуалът символизира пречупване на лошото и дава надежда за ново начало. Други пък вярват, че чупенето на старите саксии е предвестник на пролетта.

В деня на Велика събота станете рано и отидете в Стария град, за да проследите шествието. То започва от църквата „Св. Спиридон“ в центъра на града. Най-интересното е, че се ръководи от три филхармонии и тогава се извеждат мощите на Св. Спиридон – закрилникът на Корфу.

Необичайни традиции за Великден + идеи за пътуване в Европа

Унгария

В миналото, на Велики понеделник, младите мъже в Унгария хвърляли кофи с вода върху главите на дамите с цел да помогнат на плодовитостта им. Днес обаче кофите с вода са заменени с пръскане на парфюм и молба за целувка. Със сигурност ще е доста интересно да видите тази необичайна традиция в действие.

Необичайни традиции за Великден + идеи за пътуване в Европа

Унгария е чудесен избор за посрещане на Великден. Страната ще ви изкуши с красиви архитектурни и природни забележителности, местна кухня и празничен дух. Можете да летите до Будапеща с Wizz Air. А за всички разходи по време на пътуването се доверете на надеждната кредитна карта DSK-WizzAir. Освен това с нея трупате точки, които да използвате за отстъпки при резервации на самолетни билети и при покупки на услуги от сайта на Wizz Air.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин