Необяснимата технология на древните жители на Перу - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Необяснимата технология на древните жители на Перу
Автор: Peika.bg
Необяснимата технология на древните жители на Перу

Перуанският район Наска е едно от най-мистичните места на земята.

Именно затова археолози полагат всевъзможни усилия, за да разрешат мистерията около древното перуанско население и неговите необичайни творения.

Този път учените се фокусират върху прецизно издълбани в земята спираловидни дупки, наречени „пукиос“. Интересно е да се отбележи, че т
ези причудливи човешки творения не могат да бъдат датирани с технологията, с която разполагаме в наши дни. Освен това местното население не оставя след себе си никакви доказателства за това кога за първи път се установило по тези земи, както и каква е била целта на съоръженията.

Учени прибегнали дори до
изучаване на изображения, заснети от въздуха и така разбрали как спираловидните дупки са свързани с околните селища, които се оказват по-лесни за датиране.

Тази информация дава представа за това как е създадена мрежата от тунели и пещери в Наска. Сега се смята, че основната цел на пукиос е била да даде възможност на общностите да оцелеят в район със силно засушаване: те по същество представляват иновативна хидравлична система за извличане на вода от водоносните пластове под земята.

По мнение на специалисти, за изграждането на пукиос трябва да е използвана специализирана техника, тъй като спираловидните дупки насочват вятъра в подземни канали. Системата работи така, че след това вятърът избутва водата от дълбоките подземни резервоари до местата, където трябва. Строителството на тези гениални за времето си съоръжения е толкова стабилно, че някои от тях функционират и и до днес. Изключително любопитно е, че за изграждането на толкова високотехнологични съоръжения се изисква изключително добро познаване на геологията на района, както и годишните колебания във валежите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин