Непознатите планини на България: Кървав камък - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Непознатите планини на България: Кървав камък
Непознатите планини на България: Кървав камък
Снимка: www.360mag.bg

В Западна България, на сравнително малка територия, югозападно от София, се намира физико-географската област Краище.

Тя представлява сложна мозайка от средновисоки планини и междупланински долини. На територията могат да се преброят общо 23 отделни планински възвишения, характерни със собствения си отличителен релеф и природен пейзаж. Нашето внимание обаче е насочено към планината Кървав камък.

Планината Кървав камък се издига най-високо сред множеството си съседки в Краище. Разположена е в южния край на Трънска котловина на самата държавна граница със Сърбия. Билото й определя граничната линия и най-високият връх, Било (1737 м), попада също на нея. Нерадостното име на планината идва от голяма скала, разположена в източното подножие на първенеца. Легенда разказва, че при скалата са избити хора по време на османското робство.

Билото на планината е силно навълнено и голо, а склоновете са насечени от множество речни долини, които я правят труднопроходима в по-ниските й части. Връх Било може да бъде изкачен от село Долна Мелна, откъдето тръгват множество пътеки към високите части. След връх Било може да се продължи по билото в южна посока към връх Острика, откъдето гледката е по-обзорна. Алтернативният вариант, с хващане на север, води към върховете Връйгавица и Огорелица. От последния може да се направи спускане към Попов връх и оттам към близка седловина, която свързва планините Кървав камък и Еловишка планина. Така се формира един доста дълъг преход с продължителност от 10-11 часа. Трябва да се вземе предвид, че в планината няма туристически хижи.

Маршрутът от село Долна Мелна до връх Острика следва почти през цялото време черни пътища и стара гранична бразда, което го прави подходящ и за преходи с велосипед.

Преди изкачване на билото на планината Кървав камък е добре да се вземе предварително разрешение от граничните власти и да се внимава при движение по граничната бразда, да не се преминава на територията на Република Сърбия.

Историкът с чешки произход Константин Иречек описва в своите пътеписи за България областта Краище като „особен край, див като Кавказ”. Ако следваме същата алегория, то планината Кървав камък трябва да съответства на масива на Елбрус.

Кървав камък

Първенец на планината: връх Било, 1737 м
Условия за туризъм: погранична планина, липсва туристическа база и маркировка

 

Непознатите планини на България: Кървав камък
Снимка: www.360mag.bg

Нашите приятели от Списание 360° са си поставили интересна задача в брой ЛЯТО 2017. Те събират на едно място планините на България, за да можем заедно да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре. А след това всички заедно да обуем планинарските обувки, да вземем раницата и да тръгнем да ги обикаляме – защото няма по-добър начин да научиш всичко, от това да го съпреживееш от първо лице, единствено число.

Ако и вие искате да се включите в начинанието, посетете сайта Планините на България“, където ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини. Вие също може да помогнете за събирането на всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете всичко, което знаете за съответната планина. Информацията ще се допълва в статиите, така че в един момент ще се събере всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин