Нещо различно: Ирландска гайда - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нещо различно: Ирландска гайда
Автор: Мария Ангелова

Може би най-голямото предимство на ирландската гайда пред всички останали е, че докато музикантът свири на нея, може да пуши лула и да пие уиски. Как така ли? Ами просто при нея въздухът в мяха не се вкарва с духане, а с надуването на духало (като тези за разпалване на камина). Духалото е завързано с каиши за ръката и за кръста на гайдаря и устата му е свободна. А най-големият недостатък - изпълнителят трябва да е седнал. Което означава, че не може да тича. Което означава, че ако има пожар - е загубен!

Музикантът Дез Маккейб от ирландската група Крейв Руа (Craobh Rua, буквално означава Червен клон) ни разказва за ирландската гайда и има ли тя почва в Ирландия днес. Дез свири за първи път в България заедно с изпълнителя на банджо Брайън Коноли и българския гайдар Емилиян Тодинов на 29 ноември 2012 г. по покана на посолството на Ирландия в България. Тримата изпълниха уникална смесица от ирландски и български ритми.

Как ирландската гайда и банджото присъстват в съвременната ирландска музика?

И ирландската гайда, и банджото са много разпространени в съвременната ирландска музика и са част от много модерни ирландски банди. Тази нарастваща популярност се дължи на групи като Planxty, The Chieftains и The Dubliners and Clancy Brothers, които свирят още през 70-те години. А малко по-късно се включват и други банди като The Bothy Band, Moving Hearts, Lunasa и други. Днес е съвсем нормално да чуете банджо или няколко гайди в модерни сетове.

Какви истории разказва вашата музика?

Много от мелодиите носят името на местните градове, където може би са били изсвирени за първи път. Други са написани в чест на определени видни личности или герои на своето време. Песните са или любовни, или страдание по отминали несправедливости в ирландската история и т.н. Но си имаме и песни, които се пеят просто заради удоволствието от пиянските песни.

С какво ирландската гайда е по-различна от останалите гайди?

Основните неща, които са уникални за ирландската гайда, са на първо място, че ирландската гайда има духало за осигуряването на въздух, така че няма нужда да се духа в мяха. На второ място, гайдуницата (дървената част, от която музикантът създава мелодията) покрива две пълни октави, за разлика, да речем, от шотландската, която покрива една октава и две ноти от втората. И накрая, предполагам, че трябва да спомена необходимостта да си седнал, докато свириш, така че не можеш да се разхождаш и да свириш едновременно.

Като музикант пътувате доста. Има ли място, на което искате да се връщате отново и отново?

Обожавам да пътувам до непознати държави, да срещам нови приятели и да споделям ирландските музикални традиции и музиката на чуждите държави. Ирландската музика е много популярна, защото хората обичат да танцуват, а музиката ни е раздвижваща. В някои страни споделят същата любов към фолклорната музика като нас и така се зараждат специални приятелства. Там обичам да се връщам и да се срещам със стари приятели и познати почитатели на музиката.

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин