Невероятната история на най-дълбоката дупка в света - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Невероятната история на най-дълбоката дупка в света
Автор: Peika.bg

Имате ли представа къде би могла да се намира най-дълбоката дупка, изкопана от хора?

Нарича се Колски свръхдълбок сондаж и е най-дълбокият сондажен отвор в света, включен в Рекордите на Гинес. Достига на 12 262 м в земната кора. Намира се на полуостров Кола в Русия и е резултат от съветски научен проект от времето на Студената война.

Как започва всичко?

Както почти всичко по време на Студената война, решението за сондажа е взето след подобно начинание, започнато от САЩ – сондаж в земната кора на дъното на Тихия океан. Поради липса на средства проектът на американците е изоставен малко след началото си, което мотивира СССР да покажат, че са по-добри.

Пробиването

Сондирането на Колския полуостров започва през 1970 г., като целта е била достигането на 15 000 м дълбочина. По изчисления на учените целта щяла бъде достигната през 1993 г. През 1979 г. е подобрен тогавашният световен рекорд за най-дълбока дупка (Бърта Роджърс в Оклахома, САЩ, 9583 м). През 1983 г. са достигнати 12 000 м дълбочина, но след това учените успяват да добавят само още 262 м преди да ударят на камък. Оказва се, че температурата на тази дълбочина е много по-висока от предвидената, поради което сондата не може да работи. През 1994 г. пробиването е преустановено, а през 2005 г. проектът е официално преустановен.

Ползите от сондажа

Благодарение на Колския свръхдълбок сондаж се хвърля светлина върху въпроси, които преди това са мистерия за науката. Открити са огромни количества водород – много по-големи от предполагаемите от учените дотогава. Става ясен скалният състав в посока към земното ядро. Освен това неочаквано е открита свободно течаща вода, за която се смята, че се е формирала при комбинацията от кислородни и водородни молекули в заобикалящите скали. Още по-неочаквано е откритието на вкаменелости от микроскопичен планктон в скалите, чиято възраст е определена на около 2 милиарда години.

Посещение на сондажа

Днес можете да посетите мястото на сондажа, но не очаквайте, че ще можете да погледнете в свръхдълбоката дупка, която е покрита със здрав метален капак. На около 10 км се намира град Заполярний, където са изложени мостри на откритите скали.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин