Невероятни факти за водопада Виктория - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Невероятни факти за водопада Виктория
Автор: Peika.bg

Водопадът Виктория е най-големият в света и спокойно може да бъде достатъчна причина да посетите африканските държави Замбия и Зимбабве, на чиято граница се намира. А следващите няколко невероятни факта за него ще ви убедят, че си заслужава да пропътувате света, за да гo видите на живо:

1. В превод местното наименование на водопада Моси-оа-Туня означава Пушек, който гърми. Всеки, който е бил тук, ще потвърди, че описанието е доста точно. Десетки километри преди да сте достигнали водопада, виждате облак мъгла в далечината.

2. Заради ситните водни капчици от водопада близката дъждовна гора е единственото място на планетата, където вали дъжд 24 часа, 7 дни в седмицата.

3. Знаете ли какво е лунна дъга? Получава се при пълнолуние, когато светлината се пречупи през водните капчици от „облака“ при водопада. Лунната дъга изглежда по същия начин като тази, която виждаме през деня – цветовете са подредени по същия начин, същата е и извивката. Различно е само преживяването, когато е нощ край водопада Виктория.

4. На мястото, на което според легендата е застанал откривателят доктор Дейвид Ливингстън, когато за първи път е видял водопада през 1855 г., днес има негова бронзова статуя с поглед, вперен в мощните водни струи. Намира се от страната на Зимбабве.

5. Дейвид Ливингстън решава да кръсти открития от него водопад на британската кралица Виктория.

6. Водопадът е разделен от два острова в река Замбези – Боарука и Ливингстън.

7. При водопада Виктория се намира Дяволският басейн – естествена тераса от страната на Замбия, в която посетителите могат да се потопят със зашеметяваща гледка пред себе си.

8. Височината на водопада е 108 м, ширината - 1688 м. С тези си размери той не е нито най-високият, нито най-широкият. Обявен е обаче за най-големият в света, защото има най-голямата водна завеса в света. От септември до декември нивото на река Замбези спада и най-големите смелчаци отиват да поплуват на ръба на водопада.

*

Открийте и най-добрите оферти за пътуване до Замбия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин