Невероятните шептящи коридори на Гранд Сентрал в Ню Йорк - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Невероятните шептящи коридори на Гранд Сентрал в Ню Йорк
Автор: Peika.bg
Невероятните шептящи коридори на Гранд Сентрал в Ню Йорк
Снимка: Alex Lopez/New York Go

Терминалът Гранд Сентрал в Ню Йорк не е просто гара, а цяла дестинация, която заслужава специалното внимание на посетителите си.

С близо 70 коловоза и над 700 влака, които влизат или излизат от гарата дневно, с кафенета, ресторантите и тенис корта си (да, тенис корт!), тази нюйоркска гара вероятно е по-голяма от повечето молове, в които сте влизали.

Макар повечето нюйоркчани преминават през нея без да знаят или забелязват тайните й, туристите често се оказват по-осведомени, като най-забавната атракция на гарата са Шептящите коридори.

Звуковият феномен ви позволява да чуете дори и най-деликатния шепот от другия край на коридора. Звукът се чува дори и да има тълпи от хора между вас и вашия шептящ спътник. Причината е в специалните плочки, използвани за облицовка на тунела, наречени Густавино по името на испанеца, който ги е пантентовал – Рафаел Густавино.

Невероятните шептящи коридори на Гранд Сентрал в Ню Йорк
Снимка: Alex Lopez/New York Go

Ефектът е познат и на много други места по света. Например, в купола на катедралата Сейнт Пол в Лондон.

Как да намерите Шептящите коридори в Гранд Сентрал: Слезте на долното ниво на терминал Гранд Сентрал и открийте покрития с плочки купол на мястото, където се пресичат пешеходните пасажи (пред бар Oyster). Доближете ухо до плочките и изпратете спътника си в другия край на помещението, като и двамата сте с лице към стената.

Любопитен факт: От терминал Гранд Сентрал президентът Франклин Рузвелт и някои от важните държавни личности от неговото време са имали достъп до специална подземна железница, която ги е отвеждала до хотел Waldorf Astoria.

Ако вече ви се ходи в САЩ, вижте и най-добрите екскурзии до САЩ.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин