Нежно цвете от алуминий и стомана - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нежно цвете от алуминий и стомана
Автор: Peika.bg

Познато е като Флоралис Хенерика (Floralis Genérica). Високо е почти 20 метра. Тежи 18 тона. Негов автор е аржентинският архитект Едуардо Каталано. Намира се на площад Пласа де лас Насионес Унидас, в квартал Палермо, Буенос Айрес. Това е може би най-известното цвете в Южна Америка, че и отвъд.

Гигантската конструкция има шест листа от алуминий и стомана и е заобиколена от зеленинa. Още една подробност - цветето се движи, сменя позицията си и се накланя като живо...

Името му произлиза от латински: Floralis – флора, и Genérica - общ, защото включва в себе си всички видове растения. Според думите на автора си то е "симбиоза от всички цветя и едновременно с това надежда, която се ражда всеки ден, отваряйки се“.

Мястото, на което е поставено, е ключово: алеите, светлина и водопадът в близост до конструкцията допълват визуалното усещане на зрителите.

Цветето „спи“ през нощта и разтваря листата си, когато се събуди сутрин. Това се случва благодарение на часовник, който регулира отварянето и затварянето. В случаите, когато вятърът е много силен, то се затваря, за да не се повредят листата му. А когато е затворено, може да се види червена светлина, която излиза от вътрешността му.

Полезна информация: Листата на цветето се затварят по различно време, в зависимост от сезона, но има четири специални дати, в които са отворени денонощно: 21 септември, 25 май и 24 и 31 декември.

 

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата ни във фейсбук!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин