Ниихау - райският остров, до който нямате достъп - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ниихау - райският остров, до който нямате достъп
Ниихау - райският остров, до който нямате достъп
Снимка: Christopher P. Becker

Остров Ниихау (Ni’ihau) е идеалното място за тропическо бягство - той е дом на нежно люлеещи се палмови дървета, застрашени животни и липсват шумните туристи.

Но да стъпите на най-малко населения хавайски остров е почти невъзможно, така че не бързайте да го включвате в списъка за посещения.

През 1863 г. кралят на Хавай, Камеамеа продава острова за 10 хил долара на предците на известното семейство Робинсън, които и до днес пазят наследството си в автентичен вид. Външни посетители на острова не се допускат, с което си печели прякора “Забраненият остров”. Той остава недокоснат от модерното развитие на света.

Животът на изолирания остров е малко необичаен за днешните представи. Неговите около 130 постоянни жители, до един местни хавайци, живеят без да разчитат на павирани пътища, без да плащат наеми, без телефонни услуги, без течаща вода, магазини и ресторанти. Коне и велосипеди осигуряват транспорта, а електричеството се произвежда от слънчеви панели. За да стигнат децата до училище на съседния остров Кауай, те използват канута.

Местното население се занимава с отглеждането на плодове и зеленчуци, както и с животновъдство, лов и риболов. Семейство Робинсън са единствените хора, които предлагат работа на острова, така че по-голямата част от местните работят за тях.

Благодарение на всичко това Ниихау е единственото място, на което се пази жива и неопетнена хавайската традиция, където начинът на живот не се е променял с години и където основният език е хавайски. Един парадокс обаче витае около Ниихау - въпреки начина на живот и малкото население, островът е доста мръсен.

Тропическото островче е голямо едва 181 кв километра. Но нито този факт, нито затвореният му начин на живот, пречат на неговата роля в историята. През 1941 г., след нападението над Пърл Харбър, японски боен пилот се разбива на острова и тероризира неговите жители цяла седмица. През 1944 г. американският президент Франклин Д. Рузвелт смята Ниихау като възможно място за седалището на ООН.

Тъй като забраненият плод е най-сладък, много туристи се опитват да стигнат възможно най-близо до острова. За целта се предлагат разходки с лодка около бреговете му или разходка с хеликоптер над земята му.

И все пак има два начина да преодолеете бреговата охрана на острова и да се озовете не Ниихау: единият е да се родите там, а другият  - да получите лична покана от семейство Робинсън.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин